Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Eylül '07

 
Kategori
Kitap
 

Virginia Woolf: Kimseye ait olmayan kadın

Virginia Woolf: Kimseye ait olmayan kadın
 

“Yaşamak neden böyle içler acısı, neden bir uçurumun yanı başından geçen daracık bir yol gibi?...”

Doymamışlık hissi, bir kitabı okurken ve ilerlerken sayfaları, tatmin edilmemiş iştah, bilinç akışı tekniğinin beynimize oynadığı oyun, içinizdeki monologlar.Şimdi<ı> kendinize ait olan <ı>odaya çekilin ve başlayın Virginia Woolf okumaya<ı>.Flush kapının önünde havlar;<ı>Mrs.Dalloway birazdan uyanır;<ı>Orlando soylu bir kadınla evlenmek üzereyken Rus prensesine aşık olur o an.

"Bir kadın olarak, ülkem yok. bir kadın olarak, bir ülkem olsun istemiyorum. bir kadın olarak, bütün dünya benim ülkem."

Ona sorarsanız insanların sevişmesi çiftleşmeydi.Kadınlar ve erkekler arasındaki duygular küçümserken;bir kadının başka bir kadına duyduğu aşk masumiyet yüklerdi.Sindirim faaliyetlerine duyduğu tiksinti nedeniyle yemek yemekten nefret ederdi.Bir tür suçluluğu andırsa da, o hep kendi bunalmış ruhunu, çelişkilerini, sakat yüreğini ve zor kişiliğini saçıyordu yazı masasında, tüm sözcüklerinin arasına.Dünyanın nasıl bir yer olabileceğini umursamadan o içinden geçenleri söylemek istiyordu.

“Kadınlar erkekler gibi yazıp, erkekler gibi yaşar ya da erkeklere benzerlerse, çok yazık olur, çünkü dünyanın büyüklüğü ve çeşitliliği göz önüne alındığında, iki cins bile yetersiz kalırken, yalnızca bir tanesiyle nasıl idare ederiz?”

Woolf, mantıkla olduğu kadar hayalle, kurmaca olduğu kadar bilgiyle ve gerçek bir romancının hayal gücüyle konuşur.İngiliz Edebiyatı’nın Shakespeare’den ibaret olmadığına inandırır dünyayı ve erkeklere inat yazar.İçindeki <ı>Dalgalar nedeniyle yazamaz olur bazen ve o kaybolduğu benliğine merdiven uzatır paragrafları.Yazdıkça iyileşir yüreği ama o da Tanrıdan önce sonlandırır kaderini.

Virginia Woolf, 28 Mart 1941’de içine düştüğü ruhsal bir bunalım sonrasında evlerinin yakınlarında bir nehre atlayarak intihar eder…

“Söylenecek söz bırakmadın ardında;
ceplerine çakıl taşlarını doldurup
kendini Ouse Irmağı'na atmanın,
o eşşiz dahiyane finalin
bize düşündürdüklerinden başka..."

 
Toplam blog
: 39
: 1464
Kayıt tarihi
: 24.06.07
 
 

19 yaşında İstanbul Üniversitesi'nde amerikan edebiyatı öğrencisiyim. Hobilerim: okumak, yazmak, fil..