Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Temmuz '06

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Vitaminler

Vitaminler
 

VİTAMİN A
TANIMI: Karaciğerde depolanan yağda çüzünebilen bir vitamindir. Bekleme ve pişirmeyle kaybolmaz. Fazla miktarları zehirli olabilir.
FONKSİYONU: Zararların, astar ve hormonların meydana gelmesinde ve korunmasında kullanılır. Görme işleminde yer alır. Kıkırdağın kemiğe dönüşümünne yardımcı olur. Çocuklarda dişlerin oluşumu için önemlidir. Sağlıklı bir cildin bakımı ve korunması için esastır.
NEREDE BULUNUR: Havuç, mısır, kaşar peyniri, yağ, yumurta sarısı, domates, karaciğer, yeşil biber, balkabağı, yeşil salata, ıspanak, buğday tohumunda bulunur.
TAVSİYE: Kuru cilde, couporouslu cilde, keratin fazlalığı olan cilde tavsiye edilir.

VİTAMİN B1
TANIMI: Yokluğu beriberi yol açan suda çözünebilen bir vitamindir. Vücutta depolu değildir. O nedenle günlük olarak alınmalıdır.
FONKSİYONU: Vücudun dokularına oksijen sağlamak için coenzim olarak gereklidir. RNA' nın en önemli parçalarından biri olan ribo şekerinin yapımında ve karbonhidratların kullanımında vardır. Sinir sisteminin sağlıklı bir şekilde korunması için çok önemlidir.
NEREDE BULUNUR: Zenginleştirilmiş beyaz un, domuz mamülleri, buğday tohumunda, fasulye, kuzu eti, portakal, zenginleştirilmiş beyaz pirinç, bamya.
TAVSİYE: Deri hastalıkları, Kan çıbanı ve lekelenme

VİTAMİN B2 (Riboflavin)
TANIMI: Suda çözünen pişirmeyle genellikle kaybolmayan fakat ışığa karşı duyarlı vücudun B2 vitamin yapımı, alkolden ciddi şekilde etkilenir.
FONKSİYONU: Vücudun dokularına hidrojen taşımasında yer alır. Sindirim bölgelerinin normal çalışmasında çok önemlidir.
NEREDE BULUNUR: Karaciğer, tavuk göğüsü, biftek, kuzu eti, mantar, yumurta, kuşkonmaz.
TAVSİYE: Deri kuruluğu, kepek, deri çatlaması, (ağız kenarı)

VİTAMİN B3 (nıacın)
TANIMI: Suda çözüne bilen bu B vitamini karaciğerde bir miktar depo edilir. Vücut tarafından bir çeşit protein yapılır.
FONKSİYONU: Vücut dokularına hidrojen ve oksijen taşınmasına yardım eder. Aynı zamanda koarbonhidratların ve amino asitlerin metobolizmalarında bulunur.
NEREDE BULUNUR: Tavuk göğsü, hindi, kuzu ciğeri, beyz fasulye, bira, ton balığı
TAVSİYE: Çok yağlı cildlere tavsiye edilir.

VİTAMİN B6
TANIMI: Suda çözünen bu vitamin 3 değişik formda meydana gelir. Büyük kısım sebze kökenlidir. Diğer ikisi hayvansal ürünlerdir. Vücutta az miktarda depolanır. Pişirirken vitaminin kaybolmamasının en iyi yolu yiyeceklerin çok çabuk pişirilmesidir.
FONKSİYONU: Amino asitlerin yapımında kullanılır. Karbondioksidin dışarı taşınmasında yardım eder. Bazı hormonların yapımında ve hayvansal yağ asitlerinin çevrilmesinde kullanılır.
NEREDE BULUNUR: Karaciğer, canbon, lime fasulyesi, mısır, patlak mısır, muz.
TAVSİYE Deriyi yumuşatmada kullanılır(kremlerde) yağlı ciltlerde.

PANOTENİK ASİT
TANIMI: Suda çözünen bir vitamindir. İsmi ''herşeyden'' anlamındaki bir latince sözcükten türemiştir. Çünkü panotenik hemen yaşayan bir dokuda bulunur, hayvansal ve bitkisel. Yeterli miktarda olması imkansız gibidir.
FONKSİYONU: Temel olarak ana vücut hücrelerinin yapımında bulunur.
NEREDE BULUNUR: Yumurta, karaciğer, yer fıstığı ve bezelye.

FOLİK ASİT
TANIMI: AB vitamini folik asit adını alır. Çünkü ençok bulunduğu yer yeşillik ve yapraklarıdır. Yüksek ısı ve ışıkta kolaylıkla bozulur.
FONKSİYONU: Amino asitlerin parçalanmasında kullanılır, aynı zamanda kanın kanın sıcaklığı ve korunmasıda ve yanileme sistemlerinde yer alır.
NEREDE BULUNUR: Yeşil sebzeler, fındık, buğday, karaciğer, bira mayası, kızarmış legume (nebati karien)

VİTAMİN B12
TANIMI: Özellikle karaciğer ve böbrekte depolanır suda çözünen bir vitamin şeklidir. Habis anemiyle savaşta kullanılır.
FONKSİYONU: Amino asitleri meydana getiren DNA ve RNA nüklei asitlerinin yapımında kullanılır. Sindirim ve sinir siteminin sağlıklı olarak çalışmasını sağlayan kırmızı kas hücrelerinin yeterli mikterda karunması için gereklidir.
NEREDE BULUNUR: Et, balık, süt, yumurta.

VİTAMİN C
TANIMI: Turunçgil vitaminide denilen suda çözünen bir vitamindir. Eksikliği iskorbit (diş eti kanaması) hastalığına yol açar. C vitamini üretimi sigara nedeyle kötü bir şekilde bozulabilir.
FONKSİYONU: Kan dokularının sağlığını korumak için yardım eder. Vücut hücrelerine hidrjen taşımaya yarar. Hemoglobin yapımında ve demir emmede ve depolamada yer alır. Bağlantı dokularının gelişmesine yardım eder. Aynı zamanda yaraların iyileşmesinde ve yanı zamanda hastalığa karşı mukavemet kazanmaya yardım eder. Harika bir cilt gericidir. Leke giderici maddelere katılır. En etkili kullanımı ampul şeklindedir.
NEREDE BULUNUR: Turunçgiller, brociolm, yeşil biber, filizler, domates, cantalouge.

VİTAMİN D
TANIMI: Yağda çözünen bu vitamine güneş vitaminide denir. Çünkü orta derecede güneş ışığı bu vitaminin yeteri miktarda üretilmesinde yeterlidir.
FONKSİYONU: Hücrelerdeki kalsiyum ve fosforun kullanılmasında çok gereklidir.
NEREDE BULUNUR: Yumurta sarısı, karaciğer, yağlı balık, tereyağı, zenginleştirilmiş süt.
TAVSİYE: Ergenliklere karşı kullanılır.

VİTAMİN E
TANIMI: Yağda çözünen bir vitamindir. Gençleştirici ve yaşlanmayı önleyici olarak kullanılması abartılmıştır.
FONKSİYONU: Özellikle balık yağı ve bitkisel yağlarda bulunan doymamış yağ asitlerinin oksidasyonunu önlemeye yardım eder.
NEREDE BULUNUR: Nebati yağlar, yeşil sebzeler, fındık, et ve yumurta, soya fasulyesi ve lahana
TAVSİYE: Kızarık tedavisi ve ergenlikte kullanılır.

VİTAMİN K
TANIMI: Yağda çözünen ve güneş ışığı ile bozulan bir vitamindir. Bağırsak bölgelerinde bulunan bakteriler tarafından vücutta yapılır.
FONKSİYONU: Kanın çabuk pıhtılaşması için gereklidir.
NEREDE BULUNUR: Yeşil sebzeler, soya, karaciğer, yumurta sarısı, karnabahar, ıspanak, lahana
TAVSİYE: Deri hastalıklarına karşı kullanılır.

VİTAMİN PP
TANIMI: Vitaminlerin eksikliklerinde, deri bozuklukları, kıllar ve saçların dökülmesi, deri koyulaşması, halsizlik ortaya çıkar. Bu vitaminlerin eksikliğinde pellegra adı verilen hastalık oluşur. Tehlikeli değildir.

VİTAMİN H
TANIMI: Ergenliklere, derinin pul pul dökülmesine karşı kullanılır. Yumurta sarısında buğday tohumunda ve bira mayasında bulunur.

NOT: A, D, K, E yağda çözüldüğü için vücutta depolanıyor, atılmıyor.

 
Toplam blog
: 29
: 1354
Kayıt tarihi
: 14.07.06
 
 

İdareci olarak çalışmaktayım. AÖF iktisat bölümü 2. sınıftan özel nedenlerden dolayı ayrılmak zorund..