Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Kasım '06

     
    Kategori
    Resim
     

    Vitrivi Promethe Us

    Vitrivi Promethe Us
     

    Bir gün biri bir söz söyledi; eğer bir şeyi beğeniyorsanız, o şeyin sahibi kadar yakınsınızdır ona. Ve eğer üzerine koyacağınız bir şeyler varsa o şeyin, o artık sizindir. Bunun en güzel örneği; Leonardo Da Vinci'ydi evet. Altın Oran Vitrivuen adamı. Bu kadar ince düşünülmüş ve bilimin üzerindeki etkilerinin devam ettiği yapıt üzerine ne eklenebilirdi ki?

    Prometheus evet bu o, eklediğimiz karakter. İnsanın ne kadar orantılı, ne kadar bilimsel olduğunun göstergesi olan Altın Oran resmine istinaden, prometheus'un mitolojideki bilinen kısmıyla ilk insan veya insanların tanrısı yakıştırmasını eklemek oldukça yerinde bir hareket oldu.

    İnsanlardan buğdayı ve ateşi esirgeyen Zeus'a, yine esirgediklerini insanlara sunmak ve yaşantılarını kolaylaştırmak için çalarak başkaldıran Prometheus. Önceden bilen, önsezileri güçlü analımana gelen ve yine bu başkaldırının onun hayatını nedenli kötü etkileyeceğini bilen bir Prometheus. Zeus'un görevlendirdiği Hephaistos tarafından da dağa zincirleneceği ve yine Zeus'un simgesi olan bir kartal tarafından da 1000 yıl süren ciğerinin yenilmesi olayı uzakta değildir artık.

    Vitrivius resminde elleri her iki yana ve hafif yuarıya doğru çarpraz dört el görürüz, hakeza bu, orantıların ne denli yerinde olduğunu göstermek içindir. Vitrivius resminin Prometheus resmine dönüşümünde, yana doğru uzatılmış elleri cezasını çeken zincirlenmiş eller, hafif yukarı çarpraz serbest uzatılmış ellerini de özgür iradesinin zincire vurulamayacağı temsili olarak karşımıza çıkmaktadır.

    Ve yine olayın vehametiyle alakadar kartalın vahşiliği, ilkel insanın kullandığı primitif ifade edilmeye çalışılmıştır. Son olarak akıl anlamına gelen us'un resmin yazı dili olan Vitrivi_ Promethe_Us kısmın daki akıl birleşmesi halini almıştır.

     
    Toplam blog
    : 1
    : 609
    Kayıt tarihi
    : 01.11.06
     
     

    Çanakkale 18 Mart Üniversitesi resim asd mezunuyum. Bölümümün yanı sıra seramik, mozaik ve serigrafi..