Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Nisan '13

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Volatil BIST'te son durum!

Volatil BIST'te son durum!
 

Kaynak: Borsahane


Dün güne kredi derecelendirme kuruluşu Moody's’ten gelen, Kürt sorununun çözümü için devam eden barış sürecinin Türkiye'nin kredi notu açısından belirgin ve pozitif bir gelişme olduğu yönündeki açıklamalarla başlayan BIST gün boyu devam eden alım baskısı ile en yüksek 84,175 puan seviyesine yükseldi ve kapanışı yüzde 2 primle 84,102 puan seviyesinde tamamladı.

Hatırlanacağı üzere geçen ay S&P’nin kredi notumuzu artırdığı günlerde Moody’s Türkiye’nin kredi notuyla ilgili yeni bir yorum yapmayacaklarını belirtmiş ve Türkiye hakkında daha önce gönderdikleri raporu yeniden servis etmişti. Dolayısıyla şimdi Moody’s’ten yeni bir not artırımı beklentisi oluştu. Bu beklentinin BIST üzerinde pozitif etkilerinin süreceği beklenebilir ancak bu yöndeki beklentilerin endekse yeni zirveler getirmesinden ziyade son dönemde olduğu gibi endekste geri çekilmeleri sınırlamaya devam edeceği söylenebilir.

Diğer taraftan TCMB'nin gelecek hafta gerçekleştireceği PPK toplantısı da endeksin seyri bakımından önemli olacaktır. Dün PPK toplantısında faiz indirimine gideceği beklentileri ve Moody's açıklamalarının olumlu etkisiyle gösterge faizde düşüş devam ederken, TL'de PPK baskısı ile zayıflamaya devam etti. Faizdeki düşüş banka hisselerinin performansına pozitif katkı yaptı ve bankalara ciddi girişler oldu.

Merkez Bankası'nın önümüzdeki hafta yapacağı toplantıda politika faizinde ve koridorun alt bandındaindirime gitmesi beklenirken, kredilerde artış eğiliminin sürmesi nedeniyle zorunlu karşılıklarda artış yapması ve/veya ROK'larda ayarlamalar yapması bekleniyor.

Yurtdışında ise Avrupa tarafında sınırlı yükselişler söz konusuydu. ABD borsaları da açıklanan pozitif istihdam verisi ve ekonomik büyümeye ilişkin son dönemdeki endişelerin azaltmasıyla önceki günkü rekor yüksek seviyeden kapanış yapmayı başardı. Asya tarafı zayıftı. Bu zayıflıkta Kuzey Kore ile yaşanan gerginlik etkili olmakta.

Bugüne bakacak olursak Dünya Ekonomik Görünüm raporunun taslağına göre, IMF otomatik bütçe kesintilerinin devreye girmesini gerekçe göstererek ABD'nin büyüme tahminini yüzde 1,7’ye çekti. Raporun etkisiyle ABD vadelilerinde bir miktar kayıplar söz konusu.


Bugün yurtiçinde TCMB, Nisan ayı beklenti anketi açıklanacak Tcmb Mart ayı beklenti anketinde yıl sonu TÜFE beklentisi yüzde 6.59’dan yüzde 6.58’e, büyüme beklentisi de yüzde 4.8’den yüzde 4.7 seviyesine gerilemişti.

BIST’in yatay bir başlangıç yapmasını bekliyorum. Hafta başında yaptığım yorumda haftaya yapılacak olan PPK toplantısı öncesi endeks için 82,000 – 84,000 bandında seyir olabileceğini belirtmiştim. 82,000 bölgesinden Moody’s gazı ile gelen tepki endeksi 84,000 seviyesinin üzerine taşıdı. Bu seviyenin üzerine yeni güçlü bir alım beklemiyorum. Sanırım PPK toplantısına kadar endekste sıkışık bir seyir hakim olacak. Olası aksilikte 83,500 desteği altında riskli pozisyonjları kapatıp yeniden Betası düşük beklentili hisselerden pozisyon açmak uygun olacaktır.

Esra YILMAZ

 
Toplam blog
: 194
: 1098
Kayıt tarihi
: 24.10.11
 
 

Ekonomist, stratejist, teknik analist ..