Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Şubat '08

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Welcome,Welcome Vesselam

Welcome,Welcome Vesselam
 

“DELİLER” oyunu’nun tanıtımın da, Çılgın bir dünyada yaşadığımız kesin. Bunalıyoruz sıkılıyoruz ve ister ekonomik, isterse duygusal, tonlarca baskının etkisinde çırpınıp duruyoruz. Dayanabilirsek ne ala. Bazen de sigortalar atıyor, trafolar patlıyor... Sonuç malum; Mazhar Osman Cumhuriyeti’nde zorunlu tatil!... Boynumuza da bir yafta “ DELİLER” Ama deli kim, akıllı ne? İçerdekiler mi, dışarıdakiler mi?... Şairin dediği gibi: “Kimimiz akıllı deli / Kimimiz deli akıllı.” denilmekte

Oyunun “Size Atatürk’ün Hiçbir Şeyini Yıktırmam” isimli bölümün de ise adeta günümüz Türkiye’si anlatılmakta.Bu bölümde , 12 Eylül 1980’den az önce ,Konya Mitingi’nden hemen sonra ruh sağlığı bozulan ve sekiz yıl sonra kendine gelen babanın kızıyla birlikte eve giderken gerek sokakta gerekse damat’ı ve torunlarında gördüğü keskin değişikliklerin sonucunda sinirlenip,nasıl cinnet aşamasına geldiği sergilenmekte. Yaklaşık yirmi yıl öncesinde sergilenen oyunun bu güne böyle uymasına “Oh,yes.Welcome,Welcome Vesselam” denilmez de ne denilir (Oyun’da ABD’den dönen torunun büyükbabasına hitap şekli)

Devekuşu Kabare, Haldun Taner’in öncülüğünde Ahmet Gülhan,Zeki Alasya ve Metin Akpınar tarafından 1967’de İstanbul’da kurulan tiyatro topluluğu.

Toplumsal ve politik taşlamaya oyunlarında başarıyla yer verdi. Kendisine özgü üslubuyla kabare türünün Türkiye’de ki önemli temsilcilerinden oldu ve geniş bir izleyici kitlesini oyunlarına çekti.

1978’de Haldun Taner ve Ahmet Gülhan’ın “Sergilenen oyunlarda belli bir düzeyin altına düşüldüğünü” öne sürerek ekipten ayrılmalarıyla yönetimi ele alan Zeki Alasya-Metin Akpınar ikilisi, bu tarihten itibaren topluluğu aynı isimle sürdürdü. İlk dönem de daha çok Haldun Taner’in yazdığı oyunları oynayan topluluk zamanla çeşitli yerli yazarların oyunlarını sahneledi.

Oyunları; Vatan Kurtaran Şaban, Astronot Niyazi, Ha Bu Diyar, Haneler, Keşanlı Ali Destanı, Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım, Aşk Olsun, Deliler, Geceler, Yasaklar, Beyoğlu Beyoğlu, Reklamlar, Dün Bugün.

var gaJsHost = (("https:" == document.location.protocol) ? "https://ssl." : "http://www."); document.write(unescape("%3Cscript src='" + gaJsHost + "google-analytics.com/ga.js' type='text/javascript'%3E%3C/script%3E")); try { var pageTracker = _gat._getTracker("UA-7006964-1"); pageTracker._trackPageview(); } catch(err) {}

 
Toplam blog
: 226
: 1337
Kayıt tarihi
: 26.01.07
 
 

1960 İstanbul doğumluyum. Kitap okumayı, yazı yazmayı, resim yapmayı ve yabancı dil'den Türkçe'ye..