Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Ekim '08

 
Kategori
Bilgisayar
 

Windows 7

Windows 7
 

Microsoft 2010 yılında piyasaya sürmeyi planladığı Windows 7 versiyonunun BETA çalışmalarından önce çıkarttığı Ön Sürüm 1 ardından şimdi Ön Sürüm 2‘yi küçük bir test grubuna dağıttı.

Windows 7 üçüncü Milestone'da da halen şiddetle Vista'ya benziyor. Fakat tasarımda bazı değişiklikler mevcut.

Önceleri Blackcomb kod adını taşıyan yeni Windows daha sonra Vienna olarak adlandırılmıştı. Microsoft'un belirlediği son isim ise Windows 7... Microsoft'tan konu ile ilgili bir açıklama yapılmamasına karşın, Windows 7'nin 2010 ile 2012 arasında bir tarihte satışa sunulması bekleniyor.

Vista aslında ara ürün olacaktı

Tüm farklılığına rağmen Vista, yeni bir Windows sürümü ve alışılmış pek çok Windows özelliğini bünyesinde barındırıyor.

Buna karşın Vienna, yeni adıyla Windows 7, PC ile kullanıcı arasındaki etkileşimi yeniden tanımlamayı vaat ediyor.

Windows 95 ile birlikte tanıştığımız Başlat sistemini içermeyen tamamen yeni bir arayüzün, Windows hakkında bildiğimiz her şeyi değiştimesi bekleniyor. Pie Menu, Windows Power Shell (monad), WinFS, Windows Live entegrasyonu ve daha pek çok özelliği sıkça duyacağız artık. Gerçi bu özelliklerin bazıları geçmişte Vista için de telaffuz ediliyordu. Bu nedenle, Fiji ile birlikte bunların bir kısmının sunulması mümkün olabilir.

İlginin Vista'dan başka bir yöne kaymasını engellemek için, Microsoft şimdilik Windows 7 konusunda bir açıklama yapmıyor. Ancak bir süre sonra çeşitli ipuçlarının açığa çıkması bekleniyor.

Aslında Vienna, eski adıyla Blackcomb, 2000 yılında Windows XP'nin halefi olarak duyurulmuştu. Windows Vista ise ikisinin arasında, radikal değişiklikler içermeyen bir ara ürün olarak düşünülmüştü. Ancak özellikle işletim sisteminin güvenliği üzerindeki uzun süren çalışmalar nedeniyle yaşanan önemli gecikmeler, Vienna'nın ileri bir tarihe ertelenmesine ve Vista'nın bir ara ürün olmaktan çıkıp, XP'den çok farklı yeni bir ürün olarak sunulmasına yol açtı. Bahsi geçen ara ürünün yerine ise XP Service Pack 2 yayınlandı.

Diğer taraftan, Vista ile Windows 7 arasında ise Fiji kod adlı kapsamlı bir Service Pack (Servis Paketi) yayınlanması bekleniyor.

Windows Vista‘da programlarımızı yüklerken ya da bir program çalışırtırırken karşımıza çıkan uyarı mesajları canımızı sıkmakta, Windows 7 ile birlikte Kullanıcı Hesap Denetimi (UAC) geçici olarak devre dışı bırakılabilecek. Bu sayede programlarımızı kurarken sinirlerimizin bozulmasını önlemiş olacağız.

Bir diğer değişiklik ise Sağlık Merkezi (Healt Center) olarak adlandırılan Güvenlik Merkezi eklentisi. Bu özellik sayesinde Güvenlik Merkezimide Güncelleştirmelerimiz, Güvenlik Ayarlarımız ve Antivirüs Programımızın durumunu görmenin yanında Hangi Kullanıcı Hesaplarında problem olduğunu ve datalarımızın yedekleme durumu ile ilgili bilgi alabileceğiz.
Bir nevi Kontrol Merkezi diyebiliriz.

Microsoft’un ‘multitouch’ isimli yeni arayüzü bilgisayar kullanımını baştan aşağıya değiştirecek.

Microsoft’un, geçtiğimiz salı günü yaptığı tanıtımda, Windows 7 işletim sisteminde çalışacak multitouch arayüzünü tanıttı.
Multitouch’ın en önemli özelliği kullanıcının bilgisayarını tamamen ekran üzerinden dokunmatik olarak kontrol edilebiliyor olması.

Son olarakta masaüstü arama motoru Windows Search 4.0 var. Daha gelişmiş bir arama yapısı ile bizlere sunulacak.
Explorer üzerindeki arama kutucuğunuz fare imleci ile değiştirebilme özelliğide bunlara ek olarak gelmektedir.
Microsoft başkan yardımcılarından Bill Veghte’nin Microsoft müşterilerine gönderdiği bir mektuba göre Microsoft, Windows 7’yi Ocak 2010’da piyasaya çıkartacak. Kurumsal ve ticari müşterilere gönderilen mektup, Microsoft’un web sitesinde de yayınlanacak.
Gönderilen mektupta yeni işletim sisteminin Windows Vista’yı piyasaya çıkışından yaklaşık üç sene sonra sunmayı planladıkları belirtildi.
Vista yavaş yavaş hız kazanıyor ancak halen değerlendirmelerde beklenileni getirmediğine vurgu yapılıyor. Veghte ayrıca Vista’nın piyasaya çıkmasından kısa bir süre sonra ortaya çıkan bir probleme, uygulama uyumluluğuyla ilgili endişelere de değiniyor.
Açıklamasında, Windows 7’nin Windows Vista ile aynı çekirdek mimariyle geliştirileceğini, dolayısıyla Windows Vista’ya yapılan yatırımarın Windows 7 için de geçerli olacağını ifade ediyor. “Hedefimiz Windows Vista’dan Windows 7’ye geçiş sürecinin basit olmasını sağlamak”, açıklaması yer alıyor mektupta.

Bunu kanıtlayan detaylı ekran görüntülerini bazı yerlerde yayınladı. Birkaç görüntüyü yazı ile birlikte sizler için "Galerilerim" de "Windows 7" başlığıyle ekledim.
Ekran görüntülerinde çözünürlük ayarları penceresi, Windows Media Player, yeni denetim masası öğeleri, Windows Explorer gibi işletim sisteminin birçok bölgesi gözler önüne seriliyor.
Örneğin videoların eski bilgisayarlarda da rahat çalışmasını sağlayan kırpılmış bir Windows Media Player sürümü bulunuyor.

 
Toplam blog
: 19
: 1463
Kayıt tarihi
: 20.09.08
 
 

80'li yılların sonunda, IBM’ in ve Dansk Data Elektronik'in (Danimarka)PC/ Mainframe/Unix, HW/SW ..