Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ekim '14

 
Kategori
Bayramlar
 

Ya Cumhuriyet olmasaydı?

Ya Cumhuriyet olmasaydı?
 

Bugün 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı.
 
Kurtuluş Savaşı sonunda var edilen bağımsız, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 91. Yılını heyecanla kutluyoruz. Cumhuriyeti yaşamak için önce anlamak lazım.
 
Cumhuriyet bağımsızlıktır, hür yaşayabilmektir.
 
Cumhuriyet barış, özgürlük, insan haklarıdır.
 
Cumhuriyet demokrasiyle olgunlaşmaktır.
 
Cumhuriyet hukuk ve sosyal adalettir.
 
Cumhuriyet bütün engelleri ve zorlukları el ele aşabilmektir.
 
Cumhuriyet yürekten kucaklaşabilmektir.
 
Cumhuriyet inanmaktır, heyecandır.
 
Cumhuriyet acılara ve çekilen ızdıraba birlikte katlanmak ve mutluluklara birlikte gülmektir.
 
Cumhuriyet çalışmak, kalkınmak, onurlu yaşamaktır.
 
Cumhuriyet sağlıktır, güvenliktir,  yoldur, ışıktır, üretimdir, huzurdur, barıştır, iştir, aştır, kalkınmadır,
 
Cumhuriyet köy çocuğunu Cumhurbaşkanı, Başbakan, Bakan yapabilen fazilettir.
 
Cumhuriyet sensin, benim Van’dır, Edirne’dir nihayet 77 milyon bütün Türkiye’dir.
 
Farkında mısınız? 91 yıl önce işgalci güçlerin Anadolu’da sahnelediği tezgah bugün Irak’ta, Suriye’de farklı biçimde ortaya konuluyor. İnisiyatifi elinde bulunduran “Önce petrol kuyuları”, “ Önce stratejik noktalar”  diyen silah tüccarı emperyalist güçler Kürtler, Türkmenler, Araplar ve bölgedeki diğer halkların kanı üzerinden her koşulda sonucu kendilerine yarayacak kanlı ve tehlikeli proje uyguluyorlar.
 
O nedenle Cumhuriyet’in 91’nci yılı başka anlam taşıyor.
 
Gelin, dünyada yaşanan güç savaşını akıl süzgecimizden geçirerek Cumhuriyeti ülkemizin yanı başında kan ve gözyaşının aktığı, acının sefaletin trajedinin kol gezdiği gerçekler ışığında ön yargılarımızı kırarak idrak etmeye çalışalım.
 
Gelin, Cumhuriyet’e ve kazanımlarına birde IŞİD ve benzeri taşeron örgütlerinin insanlığı ayaklar altına alan barbarca saldırıları altında çaresiz kalan, mezhep kavgalarının bitip tükenmediği, farklılıkları zenginlik göremeyen, ortak vatan ruhunu kaybetmiş kendi ülkesini ve insanlarını bombalayan petrol zengini Irak ve Suriye’den bakalım.
 
Gelin, Cumhuriyet’i 2 milyon Arap, Kürt, Türkmen, Ezidi, Asuri Suriyeli sığınmacılara kapısını açarak bağrına basan, ekmeğini, aşını paylaşan insanlık ve kardeşlilik adına onlar için şimdiye kadar 4,5 milyar dolar harcayabilen petrol zengini olmayan ülkenin vatandaşı olarak tahlil edelim.
 
Gelin, Cumhuriyet’i bağımsızlık ve uygarlık mücadelemizin tüm dünyaya örnek olması zemininde özümseyerek kucaklayarak Cumhuriyeti yitirdiğimiz gün yerine ne koyacağımızı iyi düşünerek kavrayalım.
 
Gelin siyasi düşüncemiz, etnik kökenimiz, dini inancımız, mücadelemiz ne olursa olsun bu ülkenin eşit vatandaşı olarak “ Ya Cumhuriyet olmasaydı?”  sorusunu bugün kendimize soralım.
 
Geleceğe büyük bir ümitle bakmamızı sağlayan gurur verici atılım ve başarıları, her türlü zorlu engelin aşılması konusunda bizlere güç veren Cumhuriyetimizin 91´inci yıl dönümünde Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere, aziz vatanımızın bütünlüğü ve bağımsızlığı için canlarını ortaya koyan Türk, Kürt, Çerkez, Laz, Yörük, Alevi Sünni tüm şehit ve gazilerimizi rahmet, saygı ve şükranla anıyorum.
 
Cumhuriyet Bayramınızı en kalbi duygularımla kutluyorum.
 
vansesigazetesi.com
 
 
Toplam blog
: 41
: 2320
Kayıt tarihi
: 22.06.07
 
 

Van'da doğdu. Anadol Üniveristesi Sosyal Bilimler, İşletme Fakültesi mezunu. Gazeteci,araştırmacı..