Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Haziran '08

 
Kategori
İlişkiler
 

Ya hata yaparsam hatası

Ya hata yaparsam hatası
 

Özgüveni zayıf kişiler hata yapmaktan koktukları için birçok konuda cesur davranamaz; çünkü hata yaparlarsa konumları sarsılabilir. Konum güç demektir. Zaten zayıf olan özgüvenleri konumlarını kaybettiklerinde sıfırın altına inecek ve onları kutuptaki buzullara gömecektir...

Dişini tırnağına takarak, yıllarını vererek orta düzey yönetici olmuş birisi güzel projeler üretse de bunları patronlarıyla paylaşmaz; riske girmekten korkar. Ya proje başarısız olursa ya bu yüzden işini kaybederse...

Patronları tarafından sürekli hor görülen, hak ettiği ücreti, mevkiyi bir türlü elde edemediği için mutsuz olan biri, iş aramaktan korkar. Şöyle bir savunma mekanizması geliştirir: "Başka yere gitsem patron yine patron...En azından burada patronumu tanıyorum, onun zaaflarını, iyi yönlerini biliyorum." Bu düşüncenin arkasında da konum kaybetme korkusu vardır. Ya iş değiştrmek bir hataysa....Ya hata yaparsam..

"Sağlamcı" gibi görünen bu kişiler aslında çok korkaktır. Korkaklıklarını kamufle etmek için de "güç" lerini kullanırlar; çünkü toplum "istikrar" arar. İstikrarlı kişilere hürmet eder, onları güçlü olarak kabul eder. İstikrarın diğer adı da itaattir.

Birkaç yıllık bir ilişki sonunda dünya görüşlerinin uyuşmadığını anlayan, sevgilisiyle bir ömür boyu yaşayamacağını fark eden biri de aynı savunma mekanizmasını oluşturur: "Bunca yıl emek verdik, yazık değil mi geçen günlere, sanki daha iyisini mi bulacağım? " sözünün arkasına saklanır.

Cesaret bir bomba gibidir; ya bizi ya karşıyı uçurur; korkaklık ise mutlaka yavaş bir boğulmadır.

Ya hata yaparsam korkusu hataların en büyüğüdür.

 
Toplam blog
: 19
: 594
Kayıt tarihi
: 07.06.08
 
 

1964 yılında Ankara'da doğdum. 70'li yılların gecekondu ortamında büyüdüm. Ortaokuldan itibaren gars..