Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Temmuz '10

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Yabancı Yatırımcı, Bor ve Kısırlık

Yabancı Yatırımcı, Bor ve Kısırlık
 

Pazarlamacılar işbaşında

Ülkemizde yabancı yatırımcının iş yapması demek hayal bile edemeyeceği kazanç elde etmesi demek.

Ülkemiz son yıllarda uluslararası ticarette o kadar gelişti ki yabancı yatırımcılar gelmiyor ve ülkemizde iş yapmıyor diyenler kesinlikle yanılıyor. Birleşmiş Milletlerin Avrasya ve Orta Doğu Şubesi gibi çalışan ülkemiz, tüm dünyadan yatırım yapmak isteyen, küçük miktardaki yatırımlarca üniversitelerde ekonomi ve işletme bölümlerinde binlerce teze konu olabilecek kadar büyük karlılıklar sağlayan yatırımların yapıldığı bir konuma geldi. Yatırım yapanlardan bazıları; Hollandalı, Çinli, Fransız, İtalyan, Yunanlı, Arap, İsrailli, İngiliz, Kuveytli, Lübnanlı, Dubaili, Ermeni, Amerikalı, Belçikalı, kazak, Avusturyalı, Finli, Çek, Rus, Alman. Yatırım yapılmayan bir karış devlet toprağı, denizi, havası, ormanı, uydusu, uzayı, garajı, limanı, camı demiri, dökümü kalmadı. Ekte verilen büyük yatırımlara son yıllarda yenileri de eklendi. Yatırımlara baktığımızda her kim ülkemize yabancı yatırımcı gelmiyor, serbest piyasa ekonomisi yeterince serbest değil, uluslar arası faaliyetler ve işbirlikleri yeterli değil derse çok büyük nankörlük etmiş olur.

Gerçek hiç de öyle değil çünkü. Yatırım yapmadığımız, yatırıp satmadığımız hiçbir bölge, yer, gök kalmamış oysa ki. Bir de bunlara petrol var deniyor o zaman nerede ? Nükleer santral kurulacak ama niye kurulmuyor ? gibi soruları da ekleyebiliriz. Bu soruların cevabı neyse ki kolay. Petrol için BP’yi çağırmak yeterli bu iş için adamlar öyle derin bir çalışma yapıyorlar ki. Bir petrol kuyusu kazıyorlar, kapatmak için tüm dünya seferber oluyor, okyanusun rengi siyaha dönüyor hala uygun bir tıpa bulamıyorlar kuyunun deliğini kapatacak. Çağıralım bu adamları açsınlar Karadeniz’de bir kuyu, hem ham petrol yönünden sıkıntı çekmeyiz ne de olsa açtıkları kuyu kapanmıyor kullan babam kullan hem de bakarsın petrol yanında bir de doğal gaz sızıntısı elde ettik mi deymeyin keyfimize.

Bor madeni ise apayrı bir konu ve sürekli olarak spekülasyonların yapıldığı, neyin doğru neyin yanlış olduğunu kimse net bilmiyor ama ekte yazanlar doğruysa durumun vahametini izah etmeye gerek yok. Şu bir gerçek ki Türkiye bor madeni yönünden zengin ve Bor’un birçok alanda kullanımı var. Kullanım alanlarından bazıları; cam elyaf, optik ve teknik cam endüstrisi, sır ve emaye üretimi, boya ve diğer bazı kimyasalların yapımı, seramik, gübre, fotoğrafçılık, ilaç, deri, demir-çelik, kozmetik, sabun ve deterjan sanayisi, enerji sektörü ve nükleer uygulamalarda kullanılan bordan son yıllarda uzay araçlarının üzerlerinin kaplanması, ısı yalıtımı, pil, yanmaz kumaş, çelik yelek, askeri tank zırhları imalatında ve araç yakıtı olarak yararlanılıyor. ABD'deki petrol kaynaklarının azalmasından sonra araç yakıtı olarak kullanılabileceğinin belirlenmesi, borun stratejik önemini artırdı.

Bor Madeni Ürünleri ve Kullanım Alanları Nedir?

Bor Madeni bizim ülkemizde üretilmesine karşın %80’den fazlası yurtdışına ihraç edilmekte fakat bu ne yazık ki şöyle bir sonuç doğuruyor. Biz bu madeni kullanamıyoruz. Bu sebeple de Plazma TV gibi ürünlerde kullanılan bu madenler daha fazla ücretle bize Plazma TV olarak geri dönmekte. Aynı şekilde bir kısmını TSK zırh amacıyla satın almakta fakat bu konu hakkında pek bilgim yok kendi mamulümüzü mü alıyor yoksa dışarıdan işlenmiş halini mi ithal ediyorlar. Bildiğim bir şek var düşen bir uzay mekiğinden sağlam çıkan tek kısım olan cam muhafazasının Türkiye’den gönderilen bor ile üretildiği. Ayrıca kurşun geçirmezi bırakın roket geçirmez camlar üretiminde de kullanılıyor ve bir uzay mekiği bile düşse zarar görmüyor.

BOR KULLANIM ALANLARI

İnşaat-Çimento Sektöründe: Sağlamlık ve hafiflik açısından depreme dayanıklı yapılar için kullanılmakta.
Cam Elyafı: Kullanıldığı maddeye sertlik ve dayanıklılık kazandırmaktadır.
Ahşap Koruma:Bakteri ve çürümeye karşı koruyucu ve alev geciktirici olarak kullanılmaktadır.
Nükleer Uygulamalar : Atom reaktörlerindeki borularda, soğutma havuzlarında ve emniyet sistemlerinde kullanılır.
Metalurji: Metal maddelere sertlik vermesi ve özelliklerini güçlendirdiği için kullanılmaktadır.
Otomobil Hava Yastıkları, Antifriz: Hava yastığının çok hızlı şişmesinde kullanılır. Ayrıca Hidrolik ve Antfrizlerde de kullanılmaktadır.
Sağlık: BNCT (Boron Neutron Capture Therapy) kanser tedavisinde kullanılmaktadır. Özellikle; beyin kanserlerinin tedavisinde hasta hücrelerin seçilerek imha edilmesine yaraması ve sağlıklı hücrelere zararının minimum düzeyde olması nedeniyle tercih nedeni olabilmektedir. Metabolizmadaki bor, kalsiyum, magnezyum ve fosfor dengesini ayarlar. Sağlıklı kemiklerin oluşumuna, kasların ve beyin fonksiyonlarının gelişimine yardım eder.
Füze/Uçuş Yakıtları: Özellikle bu alanda kullanılmaktadır. Yakıta katkı maddesi olarak konulur.
Atık Temizleme:Sodyum borohidrat, atık sulardaki civa, kurşun, gümüş gibi ağır metallerin sulardan temizlenmesi amacıyla kullanılmaktadır.
Borlu Katı Yakıtlar/Hücre Yakıtları/(Fuel Cells): Hidrojeni açığa çıkartır ve yanıcı gaz olan hidrojen ile içten yanmalı motorlarda yanma verimini arttırır.
Enerji Üretimi ve Isı Depolama: Bilgisayarlarda, pillerde ve yakıtlarda %70'e varan enerji tasarrufu sağlamaktadır.
DİĞER
Fiber Optik
Kozmetik
Kauçuk ve Plastik Sanayii
Fotoğrafçılık
Patlayıcı Maddeler (havai fişek vb.)
Antifirizler, hidrolik yağlar
Petrol Boyaları, yanmayan ve erimeyen boyalar, tekstil boyaları
Zımpara ve aşındırıcılar
Kompozit malzemeler
Manyetik cihazlar
İleri Teknoloji Araştırmaları (moleküler biyoloji vb.)
Mumyalama

Bor madenleri ile ilgili araştırmanın konusu; bor maddesinin kısırlık yaptığı gerekçesiyle AB ( Avrupa Birliği ) tarafından riskli kategoriye alınmasıydı. Oysaki hidrojeni depolayabilen en iyi maden olan Bor’un bu yönünü hiç duymamıştım ve bende anında siyasal ve ekonomik nedenlerden ötürü böyle bir karar verildiği izlenimi uyandı. Eminim ki sizde de bu izlenim kesinlikle ortaya çıkmıştır.

Türkiye’yi Orta Asya’nın bütün gücünü tek başına almasını sağlayacak olan bor madenlerini işleten ETİ Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü ( EtiBank’ın Yeni Hali – 2004 Ocak tarihinde bu adı almıştır. Bir ara özelleştiriliyor denmiştir fakat bu hiçbir zaman olmamıştır. ) kısırlık yaptığı tezini yıkmak adına Hacettepe Üniversitesinden de gelen bilim adamlarıyla bir takım testler yapmış. Bu testler için de 100’ü şantiyeden 100’ü dışarıdan 200 kişiden kan, idrar ve sperm örnekleri alınmış. Ayrıca bu işçilerin kullandığı sudan, yediği yemeğe kadar birçok maddeden de örnek alınarak yakalarına da hastanede röntgen çekenlerin maruz kaldığı radyasyonu ölçen cihazlar gibi toz ölçüm cihazları takılmış. Dünya sağlık örgütünün kabul ettiği değer olan 0-13 mg toz değerinin üçte biri bile olmayan bir değer ölçülmüş. Günde en dazla maruz kalan 3mg toza maruz kalmaktaymış (http://blog.immortalance.net/bor-madenleri-nedir/).

Yabancı ve yararlı yatırımlar ! (Kimseye inanmayın, memlekete dünyanın her yerinden dolu gibi yatırımcı yağıyor, devletimiz çalışıyor !)

> Türk Telekom, Arap'ın.
> >
> > Telsim İngiliz'in.
> >
> > Kuşadası Limanı İsrailli'nin.
> >
> > İzmir Limanı Hong Konglunun.. .
> >
> > Araç muayene işi Alman'ın.
> >
> > Başak Sigorta Fransız'ın.
> >
> > Adabank Kuveytli'nin.
> >
> > İETT Garajı Dubaili'nin.
> >
> > Avea Lübnanlı'nın.
> >
> > Petkim? Ermeni'nin. (Kazak'a sattık, dediler. Kazağı bi çıkardık Ermeni...)
> >
> > Rakı , Amerikalı'nın.
> >
> > Finansbank Yunanlı'nın...
> >
> > Oyakbank Hollandalı'nın.
> >
> > Denizbank Belçikalı'nın.
> >
> > Türkiye Finans Kuveytli'nin.
> >
> > TEB Fransız'ın.
> >
> > Cbank İsrailli'nin.
> >
> > MNG Bank Lübnanlı'nın.
> >
> > Alternatif Bank Yunanlı'nın.
> >
> > Dışbank Hollandalı'nın.
> >
> > Şekerbank Kazak'ın.
> >
> > Yapı Kredi'nin yarısı İtalyan'ın.
> >
> > Turkcell'in yarısı Finli'nin Rus'un.
> >
> > Beymen'in yarısı Amerikalı'nın.
> >
> > Enerjisa'nın yarısı Avusturyalı'nı n.
> >
> > Garanti'nin yarısı Amerikalı'nın.
> >
> > Eczacıbaşı İlaç, Çek'in.
> >
> > İzocam, Fransız'ın.
> >
> > TGRT(Fox) Amerikalı'nın.
> >
> > Demirdöküm Alman'ın.
> >
> > Döktaş Fransız'ın.
> >
> > Süper FM Kanadalı'nın.
> >
> > Hepsi TÜRK’tü.
> > Sadece 4.5 yıl önce.
> > Çok önemli....ASIL DEGERİ 9 (DOKUZ) TRİLYON DOLAR DİKKAT 9 MİLYAR VEYA 9 MİLYON DEĞİL 9 TRİLYON DOLAR... ABD SADECE 40 KIRK MİLYON DOLARA KAPATACAK.YAZIKLAR OLSUN.KAPTIRANA, VERENE SUSUP SEYREDENE....

HEPİNİZİN BİLDİĞİ GİBİ ETİBANK ÖZELLESTİRİLECEK.. (VE ALICISI AMERIKA) VE BOR İŞLETMELERİ ETIBANK BÜNYESİNDE. KONULAN FİYAT 40 MİLYON $.
> > Önemli! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ..
> >> > Borla çalışan araba üretildi, Türkiye kıskaçta. Arabayı bor madeniyle çalıştıracak patentli 600 proje olduğu ortaya çıktı. Türkiye, dünya rezervinin yüzde 70`ine sahip ve uluslar arası teröristler Türkiye uyanmadan bu kaynağı ele geçirmeyi planlıyor.

> > TMMOB
> > ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI
> > İSTANBUL ŞUBESİ

 
Toplam blog
: 537
: 1884
Kayıt tarihi
: 10.06.10
 
 

Gündemi ve olayları yakından takip etmeye çalışıyorum. Sinema, kitaplar, spor, doğa, siyaset, miz..