Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Şubat '07

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Yanlış inanışlarla sağlık olur mu ? -3-

Yanlış inanışlarla sağlık olur mu ? -3-
 

Sağlıklı Yaşam Mitleri (3. Bölüm)

Kolesterolü kötü bir şey midir? Pastörize süt içmek sağlıklımıdır? Zayıflamak için kalori hesabı mı yapıyorsunuz? Sağlıklı kalmak için şeker değil, tatlandırıcı mı kullanıyorsunuz? Sürekli yağsız, tuzsuz diyet ürünleri mi yiyorsunuz?

Soyalı besinleri tercih edin!

Soyalı besinler, "ucuz protein kaynağı", "sağlıklı et alternatifi" olarak sunularak hayatımıza girdi. Soyanın son yıllardaki büyük patlamasının arkasındaki sır, bitkinin "mucizevi bir keşif" oluşu mu? Hazır gıda sektörünün gelirini artırma çabası mı var? Cevap küçük çaplı bir araştırma ile ortaya çıkabilir. Çünkü paketlemeye ve uzun süreli muhafazaya en elverişli yağ, soya yağı ve bitkisel yağlar içinde en büyük pazara sahip... Yaldızlı cümlelerle sunulan soya, doğada savunma sistemi en gelişmiş bitkilerden. Bu yüzden pek çok pişirme yöntemi ile içindeki anti-gıda faktörleri ve toksinler yok edilemiyor. Ayrıca soyalı gıdalar, içlerindeki ağır metaller ve hormon taklidi yapılar nedeniyle bebekler ve çocuklar için risk faktörleri taşıyor. Daha da önemlisi soya bitkisi, genetik teknolojisinin gen değiştirme işlemlerinin en sık uygulandığı üç gıdadan birisidir.

Bu inanışların arkasında gıda ve ilaç sektörü var.

Modern sağlık bilgileri nasıl üredi, neden onlara aksini düşünmeyecek kadar kuvvetle inanıyoruz? Beslenme konusunda yaygın kanıların aksi tespit edilebilir. Bunun altında büyük bir rantın olduğunu kanısı da gittikçe yaygın hale geliyor, ve şöyle deniliyor: "Bu gerçeği görmeden bunu anlamak mümkün değil. Alınacak tedbirleri anlatan koruyucu hekimlik para getirmiyor. Getirmediği için de araştırmalar ilaç firmalarının, gıda şirketlerinin sponsorluğunda yapılıyor. Doğru ve sağlıklı bir beslenme ile kanser riskini yüzde 50 azaltırsınız. Ama araştırmalar erken teşhis üzerine kurulu. Kanser olsun, ama erkenden teşhis edelim.' düşüncesi var. Çünkü ne kadar erken teşhis edilirse tedavi süreci o kadar uzun ve pahalı."

Bunların arkasında büyük sanayi kuruluşların olduğu kanısı o kadar yaygınlaşıyor ki, yukarıdaki örnekler artırılabilir. Sadece soya, paket süt ve yoğurt ile ilgili değil bu söylenenler. Soya çok faydalı bir gıda diyorlar, halbuki Amerika’da soya fazlası var ve onu tüketmeye çalışıyorlar. Oysa soya, azot kaynağıdır, sadece kıtlık zamanında kullanılır. Soyanın hiçbir şekilde kullanılmaması gerekir. Kutu sütlerinin sağlıklı olduğunu, üstelik uzmanlara söyletirler, tamamen sağlıksızdır. Kansere, başka şeylere de sebep olur. Margarine bakın, marketten bir paket margarin alın, bir miktar da hakiki tereyağı alın. Dolabınızda bekletin. Bir süre bakın bakalım neler olmuş. Ben denedim. Margarin 2 ay kadar kaldı ve hiçbir şey olmadı. Ama hakiki tereyağı 15. gün dolmadan rengi değişmeye ve bir süre sonra da küflenmeye başladı. Hazır yoğurda bakın, iki ay kalsın ekşimez. Ekşimiyorsa içindeki faydalı mikroplar çalışmıyor demektir. Oysa o faydalı mikroplar sizi hastalıklardan korur, onlar olmadığında da hastalık yapan mikroplar onların yerine gelir. Margarinin bozulmaması da içinde kimyasal maddelerin olmasından kaynaklanıyor.

Sağlıklı beslenme konusunda sarsılmaz gerçek olarak algıladığımız bu yargılar, kendileri kadar yaygın olmasa da kimi araştırmalar ve çalışmalar tarafından birer balon gibi patlatılıyor. Yukarıda anlatılan "modern beslenme yanlışlarına" dair yaygın yargılar, çeşitli araştırmaların çarpıcı sonuçları eşliğinde ve herkesin anlayacağı bir dille çürütülüyor. Herkesin dediğine inanıp, peşinden gitmektense, biraz daha fazla araştırmak, bulduğumuz kitapları okumak ve ona göre hareket etmek daha mantıklı olacaktır. Zira, birileri kasalarını milyon dolarlarla doldururken, siz sağlığınızdan olduğunuzda cebinizden milyon ytl’ler çıkacak. Para belki yine kazanılır ama sağlık bir daha geri gelmez.

Sağlıklı günler dilerim.

 
Toplam blog
: 671
: 2572
Kayıt tarihi
: 26.06.06
 
 

Anadan doğma bir İzmirliyim ve bu şehirli olmaktan gurur duyuyorum.. Hem bu şehirde doğmuş, hem b..