Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Kasım '07

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Yanlışlar doğrunun ışığıyla erir!

Yanlışlar doğrunun ışığıyla erir!
 

Söylemi pek de güzel değil, keşke bilinçli hareket edilse ve aile planlaması doğru yapılsa da, uygulanmasına hiç gerek kalmasa. Nice kadın istemediği bir gebeliği sonlandırmak için hiç yapılmaması gereken yollar denedi ve türlü tehlikelerle karşı karşıya kaldı. Bazen de hayatından oldu! Doğru bildiğimiz yanlışlarımız ne yazık ki hala var. Yanlışlar ancak doğrunun ışığıyla erir!

-Kürtaj nedir?

Kürtaj denilince akla ilk gelen hep, “bir gebeliğin sonlandırılması” şeklindedir.Oysa ki, kadın hastalıkları ve doğum hekimliğinde kürtaj, başka amaçlarla da yapılabilir. Örneğin; rahim içi ve kanalındaki bazı hastalıkların tanısında o bölgeye ait dokuları elde etmek amacıyla da kullanılan bir işlemdir. Kürtaj bir aile planlaması yöntemi değildir. Aile planlaması ayrı bir konudur. Diğer doğum kontrol yöntemlerinin başarısız olunduğu durumlarda, rahim içindeki gebeliğin sonlandırılması ya da rahme ait bazı hastalıkların tanısına yönelik rahmin iç tabakasının temizlenmesidir kürtaj.

-Kürtaj kaç haftaya kadar yaptırılabilir?

Kürtajın yasal süresi 10. haftaya kadardır. 18 yaşın üstündeki bayanlar kürtaja tek başlarına karar verebilirken, evli bayanlar eşlerinin izni olmadan yaptıramazlar. Tıbben bir aksilik çıkmaması adına daha erken dönemde (kürtaj illa ki yaptırılacaksa), 8 haftaya kadar yapılması uygundur. Rahim içinde gebelik kesesi ultrasonda görüldükten sonra(dış gebelik ihtimalini de atlamamak için), erken dönemde kürtaj 5-6 haftalık iken yapılabilir.

-Kürtaj infertilite (halk arasındaki adıyla kısırlık) sebebi midir?

Kürtaj sonrası şiddetli bir enfeksiyon, kadının rahim içi ile bağlantılı olan tüplerine de sıçrayabilir. Enfeksiyona bağlı olarak oluşan yapışıklık, sperm ile yumurtanın oradan geçip buluşmasını engeller.Buradaki yollar tıkanırsa bir infertilite sebebi söz konusudur. Ayrıca kürtaj sırasında bazen rahmin iki duvarı birbirine yapışabilir. Bu sonuç, gebeliğin oraya hiç yerleşememesine veya tekrarlayan düşüklere neden olabilir.

-Hangi olumsuz durumlarda acilen kürtaja karar verilir?

* 10 haftadan sonra bebeğin yaşamını tehdit eden büyük sakatlıklar ortaya çıkarsa, anne ve babanın kararıyla, onlara olabilecek sonuçlar anlatılarak sonlandırma yapılabilir.

*Anne açısından hayatını tehdit eden çok ciddi rahatsızlıklar varsa ( örn: çok ciddi bir kalp, yüksek tansiyon gibi) yine durum çifte anlatılarak, gebelik sonlandırılması düşünülebilir.

-Kürtaj sonrası (düşük sebebiyle) ne zaman tekrar hamile kalınabilir?

Anne adayının tanısı konmuş veya şüphelenilen bir hastalığı yoksa, 3 ay kadar sonra olabilir. Ancak hamile kalmadan önce mutlaka anne adayı, bir kadın doğum uzmanı ile görüşmeli, her şeyin yolunda olup olmadığını öğrendikten sonra gebe kalmalı.

-Gebe olduğunu bilmeden röntgen filmi çektiren kadınlar kürtaj yaptırmalı mı?

Bir, iki tane çekilmiş akciğer filminin fetusa olan etkisi yok denecek azdır. Ama direkt olarak fetusun bulunduğu noktaya yönelmiş röntgen ışınlarının kullanıldığı (örn: uzun böbrek filmleri) veya bazı durumlarda röntgen ışınlarının sürekli verilerek yapıldığı prosedürlerde (örn: bir yabancı cismin çıkarılması, bir kemiğin yerine oturtulması) yüksek dozlar söz konusudur. Bu durumda bir radyolog ile alınan röntgen ışını dozunun saptanması ve belli bir dozun üzerinde ise ancak kürtaja gidilmesi mümkündür.

-İlaç kullanımı kürtaj sebebi midir?

Hamile olduğunu bilmeden çok küçük ilaç kullanımlarında veya herhangi bir alındığında hemen panik yapılmamalı. Bir kadın doğum uzmanı ile görüşmeli ve yapılan incelemeler sonucu bir karar verilmelidir.

Kürtaj konusunda uzmanlarımızın aktarımları bu şekilde. Fazla söze ne gerek. Yaşamda önceliğiniz sağlığınızdan yana olsun…

Handan Sarayhanoğlu

 
Toplam blog
: 52
: 4392
Kayıt tarihi
: 22.10.07
 
 

1976 yılının güzel bir Kasım ayında başladı hayat yolculuğum.1993 itibari ile radyo ve Tv sektöründe..