Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Kasım '07

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Vajinismus dert değil...

Vajinismus dert değil...
 

Türk Milleti olarak bizler, her zaman gücümüz, birlik ve bütünlüğümüz, azmimiz ile hep hayranlık uyandıran bir yapıya sahibiz. Örf ve adetlerimizi de gereğince uygulamaya çalışıyoruz. Tüm bunlar çok güzel iken, bazen kendimizce ayıp saydığımız durumları kimseyle paylaşmıyor ve türlü sorunlar yaşıyoruz. Özellikle de hastalık saklayan bir yanımız var ki, çok fena! Sağlıkla ilgili sorunlarımızı saman altı yapıp, etrafa “herşey yolunda”mesajları vermeye çalışıyoruz.Son yıllarda kadınlarımızı yakından ilgilendiren, sıkıntılı anlar yaşatan, pek çok çiftin mutsuzluğuna yol açan bir rahatsızlık var ki, bugüne kadar gizlenen, adı yeni yeni dillere düşen: Vajinismus!

Psikolog Dr. Belgin Torucu tanımı ve tedavisi ile ilgili sorulara bakın nasıl cevap verdi:

-Vajinismus nedir?

Kadının vajen kaslarının istemsiz kasılması sonucu, cinsel ilişkinin gerçekleşmemesidir. Genellikle ilk cinsel ilişki denendiği zaman farkedilir.

-Vajinismusu hazırlayan nedenler nelerdir?

*Yanlış ve eksik bilgiler,

*Ailenin ve toplumun cinselliğe bakış açısı,

*Toplumda bekarete verilen aşırı önem,

*Kadına eşinin şiddetli davranması,

*İlk gece korkusu.

-Jinekolojik kontrolle vajinismus araştırması nasıl yapılır?

Vajinismus konusunda en erken 4 yıl, en geç 17 yıl sonra kadın doğum uzmanına giden çiftler var. Doktor ile kurulan bağ çok önemlidir. Doğuştan vajen ve uterus yokluğu, acı veren bir enfeksiyon yoksa, herşeyi normal olan bir kadın, eşiyle birlikte bir psikoloğa yönlendiriliyor.

-Vajinismus sonucu, erkekte görülen olumsuzluklar var mıdır?

Erkek kendisini istenmiyormuş gibi hissedebilir.Eşinin bakireliğini sorgulayabilir. Sırf bu yüzden kadın doğum uzmanına giden çiftler var. Bir süre sonra erkekte cinsel işlev bozuklukları, erken boşalma ve sertleşme sorunları başlayabilir.

-Vajinismus konusunda, tedavi amaçlı uygulamalar nasıl yapılıyor?

Bilişsel davranışçı terapi denilen bir terapi uygulanıyor. Yaklaşık 5-6 oturumda bitiyor. Haftanın 1 günü çiftle görüşme yapıyoruz. Çift, 5-6 haftanın sonunda, kaç yıldır birlikte olursa olsun cinsel ilişkiye girebiliyor. Bilişsel davranışçı terapide, geçmişten çok, “ŞİMDİ, BURADA”ilkesi vardır. Birtakım davranışsal ve gevşeme egzersizleri ve doğru bilgilenme ile terapi sürer. Çiftlerin terapilere birlikte katılması, bu rahatsızlığın sadece kendilerinde olmadığını görmelerini sağlar ve rahatlatır.

-Vajinismus tekrarlar mı?

Yanlış bir uygulama ile bir şekilde hastalığı yenmiş, tam terapiyi almamış, uygun şekilde iyileşmeyen bir hasta zaten ağrılı ilişki yaşıyor. Bu tür uygun bir terapiden geçmeden, üstüne tetikleyici bir faktör olursa, vajinismus tekrarı değilde, zaten iyileşmeyen bir hastalığın tekrarı diyoruz. Vajinismus uygun şekilde, terapilerle ortadan kalktığı zaman asla “Vajinismus” diye bir öykü tekrarı olmaz.

İşte o çok korkulan, ama teşhis ve tedavisi hiç de zor olmayan hastalığın en merak edilen cevapları. Saklamak yerine, yardım alındığı takdirde, tüm hayatınız değişecektir. Yaşamda önceliğiniz sağlığınızdan yana olsun!..

Handan Sarayhanoğlu

 
Toplam blog
: 52
: 4392
Kayıt tarihi
: 22.10.07
 
 

1976 yılının güzel bir Kasım ayında başladı hayat yolculuğum.1993 itibari ile radyo ve Tv sektöründe..