Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ağustos '06

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Yapılmayacaklar listesi tutmak

Yapılmayacaklar listesi tutmak
 

Eminim çoğu zaman bir “yapılacaklar listesi” hazırlıyor ve işlerinizi ona göre yapıyorsunuz. Aslında o listedeki işlerden ne kadar kurtulursanız kendinizi o kadar iyi hissedersiniz. Eğer birde “Yapılmayacaklar Listesi” tutabilirseniz böylece sizi ilgilendirmeyen işlerden kendinizi uzak tutabilirsiniz.

Genel olarak insanlar sizden kendi sorumluluklarına ilişkin şeyleri yapmanızı isterler. Kendi hulo hoop’unuzla kalın yazımda hulo-hoop metaforunu başkalarının işini yapmaya kalkıp nasıl başarısız olunduğunu anlatmaya çalışmıştım.

Bu metafor’da herkes kendi ile ilgili işlerini en iyi yerine getirmeye çalışır. Problem bir başkasının hulo-hoop çevirmesine yardımcı olmaya çalışmanızla başlar. Böylece eğer herkes kendi hulo-hoop’unu çevirirse yani herkes kendi sorumluluklarını bilirse problem olmayacaktır.

Örneğin siz bir proje yöneticisi iken pazarlama müdürü sizden aslında kendisininde erişebileceği takım bilgileri istiyor ve sizde veriyorsanız onun hulo-hoop’unu çevirmeye çalışıyorsunuz demektir. Yapmanız gereken sadece onun bu bilgiye nereden erişebileceği söylemek kendi işini kendisinin yapmasını sağlamaya çalışmanızdır.

Siz bir öneri: Şimdi ajandanızda yada günlük planınızda benim yapacaklarım ve diğerlerinin yapacakları diye bir sayfa açın. Herhangi bir iş söz konusu olduğunda ilgili tarafın altına yazın. İşte bu yaptığınız aslında “Yapacaklarım” ve “Yapmayacaklarım “ listesini bir arada oluşturmak olacaktır.

Yapmayacaklarım Listesi bir sürü işe yarayabilir;

• Sizin probleminiz olmayacak işleri size hatırlatır ve o sorumluluğu almanızı engeller.

• Farkındalık yaratır. Diğerlerinin size kendi işlerini yüklemeleri konusunda erken uyarı sağlar.

• Önceliklerinizi belirlenmede faydalı olur. Yapacaklarınızı yapmayacaklarınızın üstünde tutabilirsiniz.

• Başarmanız gereken şeylere daha odaklanabilirsiniz. Dişi Aslanın Zebra Taktiği yazımda bu konuyu açıklamıştım.

• Yapmayacaklarım listenizdeki kalemler vakit geçtikçe sorumlusu olan kişilerce yapılmaya başlayacaklardır.

Öncelikle size ait olmayan işleri belirleyin ve elinizi çekin. Bazen yaptığınız iyilik göreviniz haline gelebilir ve bu size zarar verir.

 
Toplam blog
: 578
: 5372
Kayıt tarihi
: 23.06.06
 
 

Superonline danışmanlık, İktisat Bankası' nda ilk palm bankacılığı uygulaması, 5 yıl Garanti E-Ticar..