Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Şubat '15

 
Kategori
Deneme
 

Yaratıcı olmak lazım

Yaratıcı olmak lazım
 

Okuyucuyu düşündürmek gerek


Biraz cümle kurabiliyorsa, herkes bir şeyler yazabilir. Bir olayı kağıt üzerinde anlatabilir. Hele iyi bir okuyucu ise, okuduğunu ezberine yerleştirebiliyorsa, okuduğu kalıp cümleleri günlük hayatta kullanabiliyorsa bu gerçekten çok kolaydır. Beğendiği ifade cümlelerini taklit ederek yazmak, yaratıcılık konusunda kısır bir kaleme sahip olmaktır ki bu da çoğu kitapta karşımıza çıkmaktadır. Birbirinin aynı cümlelere değişik romanlarda, öykülerde ne kadar çok rastlıyoruz ve  elimizde okuduğumuz o anki kitabı  sanki daha önce okumuşuz hissine kapılıyoruz. Oysa daha önce okumadığımız yepyeni bir kitaptır elimizdeki. Aynı durum şiirlerde de karşımıza çıkmakta ne yazık ki... Mesela şiirin rengi hep "mavi"dir nedense? Son zamanlarda yer, gök mavi; duygular, hissedilenler, düşünceler ve hatta iç organlarla kanımız bile aynı renkte. Ona keza öykü kahramanlarının betimlemeleri aynı. Öyle aynı ki, dizi oyuncuları gibi kahramanlar kitaptan kitaba rollerini üstlenmeye koşturuyorlar adeta. Anlatılanlar, olaylar, kurgu farklı olmasına rağmen kalıplaşmış tasvirleri kullanarak yazılmış kitaplarla dolu etrafımız.

Taklit cümleleri kullanarak yazmak, yazar olduğu iddiasına soyunan biri için düşülebilecek en berbat durumdur bana göre. Fakat ne yazık ki, bu tür kitaplar oldukça iyi bir okuyucu kitlesi de bulmaktadır kendisine. Okuyucu, olay ve kurguya odaklanırken, anlatımdaki kalıplaşmış, taklit cümle kurulumlarına alışkın olduğundan rahat okuma kolaylığı içinde, zihnini zorlamadan, bir çırpıda okuyup bitiriyor bu tür yazılanları. Fakat zihinde kalan sadece kitabın konusundan başka hiç bir şey olmuyor. Ne özel bir cümle, ne de farklı bir deyim hafızalarda, doygun bir yere yerleştirilemiyor.

Edebiyat, yaşayan, kendini sürekli geliştiren bir sanat dalıdır aslında. Kalıplaşmış cümleler edebiyat sanatı değildir. Bu tür yazım şekli, konu ve kurgu ne kadar iyi olursa olsun, okuyucuya daha önce okunulmuş hissi vermekten kurtulamaz. Madem yazmaya gönül verilmiş, yazar olmaya aday olunmuş o halde işin azıcık da zeka diline odaklanmak gerekmez mi? Yazar biraz kendisini bu aşamada zorlamalıdır iyi bir şeyler yapmak istiyorsa tabii... Yaratıcı olmak lazım, yaratıcı! Yazmak, bir nevi cümle sihirbazlığıdır. Okuyucuyu, olayların içine çekerken; sözcükler, tamlamalar dünyasında da yolculuk ettirmek yazarın şanındandır.  

Zeynep Ülker Sülün

 
Toplam blog
: 19
: 268
Kayıt tarihi
: 31.03.14
 
 

1961 İstanbul Doğumlu. Üç çocuk annesi. Yazar. Yayınlanmış kitapları: POSTACI, Herdem Kitap A..