Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Nisan '08

 
Kategori
Güncel
 

Yargılanırken yurtdışında yaşama hakkı

Yargılanırken yurtdışında yaşama hakkı
 

Sosyal Güvenlik Yasasına bir ek yapılsın ve hakkında dava açılanların bu dava sırasındaki giderleri karşılansın.

Kişi hakkında dava açıldığında, davanın görülmesi sırasında bu kişi yurtdışında yaşamak isterse giderleri sosyal güvenlik kurumları tarafından karşılansın. Bu düzenleme yurttaşlar arasındaki eşitliğin sağlanması için çok önemlidir.

Maddi veya manevi açıdan güçlü olan kimi Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları, kendileri hakkında dava açıldığında, davanın olası kötü sonuçlarından kendilerini korumak için davanın sonuçları belli olana kadar yurtdışında yaşamayı tercih etmektedirler. Tüm yurttaşların bu hakka sahip olması için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.

Hakkında dava açılan kişinin doldurması gereken bir form hazırlanır. Bu formda davalının dava süresince yaşamak istediği ülke, kalmak istediği şehir ve kaldığı süre boyunca sahip olmak istediği yaşam koşulları hakkında sorular bulunur. Yargılanması başlayacak yurttaş bu formu doldurarak isteklerini belirtir.

Bu Anayasamızın 10. Maddesine göre bir istektir:

“MADDE 10. – Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasî düşünce, felsefî inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir.

(Ek: 7.5.2004-5170/1 md.)Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür.

Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz.”

Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar.

Anayasa “herkes kanun önünde eşittir” diyorsa bunun uygulanmasını sağlamak için bu konuda sosyal güvence sağlamalıdır. Bunu sağlamak için Sosyal Güvenlik Yasası'nda, kişi hakkında davaların görülmesi sırasında yurtdışında yaşama hakkını kullanmak isteyenlere gerekli maddi desteği sağlayacak düzenlemeler yapılmalıdır.

Bu düzenleme yapılamıyorsa, davası görüldüğü sırada yurtdışında ikamet edenlere davadaki suçlamaları kabul ettiğini öngören yasal düzenleme yapılmalıdır.

Ankara, 6 Nisan 2008

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..