Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Kasım '06

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Yaşamın değerini bilen yaşatır

Yaşamın değerini bilen yaşatır
 

Dün bir hastanede asılı bir afiş beni öyle bir derinden etkiledi ki. Bir an empati yaptım.. Organ bağışıyla ilgili bir ilkokul öğrencisinin yaptığı bir afiş. 03-09 Kasım arası organ bağışı haftası olması sebebiyle birçok afişler mevcuttu. "'yanan yüreklere su serpin'', '' Siz de onların yerinde olabilirsiniz'', "Bir organ bin gözyaşını dindirir'' gibi daha birçok afişler mevcut.

Düşünsenize görmeyen bir gözün görmesini sağlamak, diyalizde olan ölümü bekleyen bir çocuğu hayata yeniden döndürmek ne büyük bir mutluluk ve kazançtır .Bizim çocuğumuz olsa o an onun yerinde ne kadar çok isteriz değilmi hiçbirşeyi düşünmeden, birinin çıkıp organ bağışlamasını bekleriz dört gözle.

LÜTFEN !!! SİZ BİRİLERİNİN ÇOCUKLARINI DÜŞÜNÜN Kİ BAŞKALARI DA SİZLERİN ÇOCUKLARINIZI DÜŞÜNSÜN... demiş .DR. ENVER CİHANGİR GÜLEGEN..

Organ bağışına hep sıcak bakmışımdır. Hep kendimi yada bir yakınımı onların yerine koymuşumdur. Tüm insanların böyle yaklaşarak bu konuya yakınlık göstermesi ve ılımlı bakması sağlanmalıdır.

Toplumumuzda organ bağışı ile ilgili bir sürü tedirginlikler,sorular yetersiz bilgiler bulunmaktadır.. Din açısından sağlık açısından endişeler duyulmakta.Buda insanları organ bağışına uzak tutmakta hatta bazı kesimlerin haberdar bile olmadığına eminim.

Halbu ki toplumumuza din açısından gerekli bilgiler verilse anlatılsa, zorda olan bir insanın zorluğunun giderilmesinin dinimiz açısından önemi daha net daha açıkça ve topluma daha kolay ulaşılacak şekilde açıklansa organ bağışına eminim ki daha duyarlı davranırız.

Sağlık açısından da açıklayıcı bilgiler verilse, organ bağışından sonra veren hastanın bakımı için güven ortamının sağlanacağı güvencesi verilse insanları ikna etme şanşları daha yüksek olacağına eminim.

Sağlık Bakanlığımızın son zamanlarda bu konu üzerinde daha fazla çalışmalar yaptığının farkındayız. Sağlık Bakanlığımız bununla ilgili genelgeyi 81 il Sağlık Müdürlüğüne gönderdiğini ve organ bağışı haftasıyla ilgili halkın ve sağlık personelinin bilgilendirilmesi için çalışmalar yapılması gerektiğini bildirdiğini yayınlardan okuyoruz..

Bu genelgede; “illerdeki, tüm sağlık kurum ve kuruluşları ile halkın yoğun olarak bulunduğu; okul, kafeterya, terminal, spor salonları, tiyatrolar ve büyük alış veriş merkezlerine konu ile ilgili afişlerin asılması, kalabalık işyerleri, sanayi iş kolları ve fabrika işçilerine yönelik organ bağışının önemi konulu konferanslar düzenlenmesi, hastanelerde tüm sağlık personeline yönelik konferans ve toplantıların düzenlenmesi, sağlık kurumlarında ve halkın kolay ulaşabileceği büyük alışveriş merkezlerinde sağlık personeli görevlendirerek,organ bağışında bulunmak isteyenlerin bağışlarının kabul edilip ‘Organ Bağış Belgesi’ verilmesi gerektiği” belirtildi.

''Organ bağışı yaşam bağışıdır.Sizde bizde birer yaşam armağan edebiliriz. Bırakacağımız en güzel miras hayatta iken organ bağışıdır.''

Organ nakli kuruluşları koordinasyon derneğinin giriş sitesinde yazan bir yazıyı sizlere aktarayım;

Beni hatırlamak için

Gözlerimi; gün ışığını, bir bebeğin yüzünü, bir kadının gözlerindeki sevgiyi görmemiş bir adama verin.

Kalbimi; kendi kalbi ona acı vermekten başka bir şeye yaramayan birine verin.

Kanımı; bir otomobilin enkazı altından çıkarılmış olan gence verin. Verinki torunlarının oynadığını görene dek yaşayabilsin.

Böbreklerimi; haftadan haftaya yaşaması makineye bağlı olan birine verin.

Kemiklerimi; alın ve sakat bir çocuğun yürümesinin yolunu bulun.

Eğer birşeyleri gömmeniz gerekiyorsa, hatalarımı, kusurlarımı, insanlara olan önyargılarımı gömün. Günahlarımı şeytana, ruhumu tanrıya verin. Eğer yeri gelirde beni hatırlamak isterseniz, bunu size ihtiyacı olan birine yardım ederek yapın. Eğer tüm bu isteklerimi yapıyorsanız ben sonsuza dek yaşayacağım

Duyarlı ve sağlıklı olalım...

 
Toplam blog
: 529
: 3765
Kayıt tarihi
: 29.08.06
 
 

İstanbul'da doğmuşum... Dünyalar tatlısı bir kızım var... Herkesi kolay kolay sevemem... ..