Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Aralık '13

 
Kategori
Çocuk Psikolojisi
 

Yaşlara göre oyunun yeri ve gelişimi: 3 yaş çocuğu

Yaşlara göre oyunun yeri ve gelişimi: 3 yaş çocuğu
 

Oyun ve çocuk


3 Yaş Çocuğu

Kendini çok güvenli hissetmediği ama hakimiyet kurmaya eğilimli, duygusal olarak çalkantılı bir devrededir. 3 yaşında çocuk izler, bakar; 3.5 yaşında yapar, etki eder. Dil gelişimi değişkendir, akıcı konuşan olduğu kadar daha kendini ifade edemeyende vardır, dolayısı ile hırslanma ve öfke nöbetleri görülür. Bu yaşta karşı cins ebeveynle evlenme niyeti belli ederler.

Paralel oyun azalır ve işbirlikçi oyun görülmeye başlar; oyuncaklar paylaşılmaya başlar, sözel iletişim kullanılır, diğer çocukların duyguları ilgisini çekmeye başlar, tercih ettiği arkadaşları olmaya başlar, 2 yaştaki çekingenliği atar ve daha çeşitli insanlarla rahatça iletişime geçebilir (bakkal, simitçi vs). Grup oluşumlarında çeşitli düzeylerde etkileşimler gözlenir: tekil oyun, yetişkinle iletişim, iki çocuk arasında işbirlikçi oyun, iki çocuk arasında agresif oyun gibi çok çeşitli ve çok sayıda sık değişime uğrayan alt gruplaşmalar görülür. Oyun hala bağımsız bir aktivitedir ama fiziksel olarak daha yakın oynayabilirler, yine de yetişkinle çocukla olduğundan daha sakin ve uzun oynar.

3 veya 4 çocuktan ziyade iki çocuk anlaşarak oynar, işbirliği ilkel aşamadadır, hatta aynı hedefle oyun kurulsa da rol dağılımında işbirliği çökebilir. Örn. İki çocuk hevesle bakkal dükkanı kurar ancak her ikisi de “dükkana “girip bakkal olur-müşteri yoktur!

3.5 yaş civarında ise birlikte oynamak artar, 3-4 kişilik oyunlar görülür, sözel iletişime ağırlık artar;  agresyon azalır ama istenmeyeni “dışlama” davranışı baş gösterir. Gruplar kolay dağılır. İki cins arasında hafif flörtleşme davranışları gözlemlenebilir. İnce motor becerileri gittikçe gelişse de , kaba motor etkinlikler hala favoridir-büyük bloklar, kum, su.. parça-bütün ilişkisi ilgisini çeker, boz yap, lego türü oyuncaklar. Bebek ile oyunlar da popülerdir, hayal gücü  (çay partileri, sofra kurma, parka gitme gibi ) iyice oyuna dahil olur. Oyunun sürmesi için paylaşma davranışı görülmeye başlanır

3-yas.

2 yaş çocuğu ve oyun için:http://cocuklaringelisimi.com/2013/10/25/2-yas-oyun/

4 yaş çocuğu ve oyun için: http://cocuklaringelisimi.com/2013/10/30/4-yas-oyun/

 

 
Toplam blog
: 85
: 795
Kayıt tarihi
: 04.02.13
 
 

Uzman Gelişim Psikoloğu Mika Psikoloji'de okul öncesi, okul çağı çocuklarına yönelik psikolojik d..