Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ağustos '13

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

Yavuz Baydar Güzellemesi: Haftadonu Gazeteciliği

Baydar için başta söylenecek 2 şey var:

Bir:

İnsan konuşamayacağı konuda susar.

İki:

Aklın başına, yumurta senin kapına gelince mi geldi?

Baydar, T24’te alıntılanan ve Arapça ‘El Monitör’ gazetesinde yayınlanan yazısında, şunları söylemiş:

'Meslek standartlarına uygun habercilik yapmada sürdürdükleri ısrar, iktidarın gazabının onlara yönelmesine de neden olabilir ve bu olasılık seçimler yaklaştıkça daha da artıyor. Görsel medyada ise, gözle görülür bir pısırıklık söz konusu.'

http://t24.com.tr/haber/turk-medyasi-ucuruma-surukleniyor/236033

Hayır, sorun öyle değil:

Bir:

‘Haftadonu’ gazeteciliği sayılan şey, ‘Tan’ gazetesinin ikinci dönemindeki, Woody Allen’a bıyık çizip, altına asparagas seks haber şeysileri girildiği, 1980’lerde sorun olmaya başladı.

Tam da, Özal’ın fıştıkladığı, Milliyet, Hürriyet ve Tercüman’ın 1960-1980 arasındaki oturmuş siyasal gazeteciliğini yıkma çabası ile... Özal zengini, sonra da müflisi Bilgin’in Sabah’ı ile... Baydar da o civarlarda bir yerlerdeydi o sıralarda herhalde...

İki:

İktidar-basın ilintisi, Türkiye’de Tanzimat’tan beridir sorun: Satılıklar ve satılmayalıklar var. Ancak, kimin, neye, niçin, nasıl muhalefet ettiği, karman çorman bir konu oldu hep.

Şu anki momentte AKP, ya 10 sene daha kalır, ya da gider. Sorun yalnızca bu. Gitse de gitmese de, ne basın, ne de Türkiye için, hiçbirşey farketmeyecek.

Öldürüldüğü zaman siyasal / demokrasisel kahraman ilan edilen Çetin Emeç, ‘Haftasonu’ gazeteciliğini yaratan kişi idi. Bülent Ersoy’un şeysi niyetine bulanık fotolar basardı. Sonra ‘Tan’ geldi. Şimdi de bütün gazetelerde baldır bacak var, iktidar hempalarında da. Açın bakın.

Baldır bacakla, haber olmayan haber aynı şey. Maksat dezenformasyon olsun, torba dolsun.

Bu arada, mücadaleci abimiz Baydar’ın yazısının yayınlandığı T24’te, o yazının yanındaki başlıklarda, 10 başlığın 2’si futbol ile ilgili. Ağızlarını açmaya ne hakları var ki?

Gazete sayılan şey; fal, burç, televizyon, magazin, Güzin Abla, Haydar Dümen, bedava reklam niyetine tüketim fıştığı, 3. sayfa haberi, futbol, reklam, okur şiiri, okur çocukları fotoları, borsa, emlak fiyatları, sağlı sollu ortaya iki buçuk karışık köşe yazısı, şu bu yayınlamaz. Bunlar çıkınca da, bugün geriye hiçbir gazete kalmaz. O, Baydar’ın ayrılmasından önceki ve sonraki Sabah da, bu hesaba dahil.

Bu olup bitenlerle ne basın batar, ne de Türkiye... Hep olduğunca, hacıyatmaz gibi sağdan sola, soldan sağa sallanır durur ve aynı yere gelir. 150 küsur yıldır aynı yerde çünkü.

Baydar mı? O da kendine yeni bir kapı bulur elbette...Sonuçta, ağlayan bebeğe emzik veriyorlar: Değil mi?

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..