Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Haziran '09

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Yaz aylarında yememiz ve yemememiz gerekenler

Yaz aylarında yememiz ve yemememiz gerekenler
 

Yazıya şöyle bir soru ile başlamakta fayda var.

Yaz meyve ve sebzelerinin vücuda yararları nelerdir?

İşte o meyve sebzelerden bir demet ve yararları.

* Üzüm: Vücudu zararlı madde etkilerine karşı koruyan, fitokimyasallardan flavonoidleri içerirmiş. Kalp hastalıkları ve kansere karşı koruyan üzümü bol bol tüketilmesi gerekiyormuş.

* Karpuz: Karpuzun içerdiği laykopen maddesinin, kansere karşı koruyucu özelliği olduğu bilinen A ve E vitaminlerinden daha etkili olduğu saptanmış.

* Kayısı: İçindeki beta karoten adlı madde hücrelere saldıran molekülleri kontrol altına alarak, kanseri önlermiş. Bağırsakların çalışmasına yardımcı olurmuş. Bir kayısı ne kadar parlaksa, içindeki beta karoten oranı da o kadar yüksek olurmuş. Ne yapıyoruz? Kaysı alırken parlaklığını da kontrol ediyoruz..

* Domates: Domates özellikle laykopen yönünden zenginmiş. Laykopenin antioksidan etkisi nedeniyle göğüs, sindirim sistemi, mesane ve deri kanseri riskini azalttığı uzmanların söylemlerinden bilinmektedir.

* Biber: Bol miktarda A ve C vitamini içerirmiş.

* Çilek: Bol miktarda A, B1, B2, C ve K vitamini, protein, şeker, meyve asidi, demir, fosfor, sodyum, kalsiyum ve potasyum içerirmiş.

* Şeftali: Bol miktarda A ve C vitaminlerini içerirmiş.

Bunlar yenilmesi gereken meyve ve sebzeler. Bir de yenmemesi gerekenler var.

işte Yazın yerken iki kere düşünmemiz gereken yiyecekler:

* Kızartmalar, aşırı yağlı gıdalar, sakatatlar yerine ızgara, buğulama, haşlama olarak hazırlanmış, yağı alınmış etleri tercih etmek gerekiyormuş.

* Bağışıklık sistemi, zararlı maddeleri vücuttan uzaklaştırmada görevli Omega-3 yağ asitlerini içeren balığı haftada 2 kez tüketmeliymişiz.

* Kışa göre tabaklardaki yemek porsiyonlarını daha küçük tutmak gerekiyormuş.

* Kan şekerinin hızla yükselip, hızla düşmesine sebep olan yağlı, şekerli, ağır tatlılar yerine protein, karbonhidrat ve yağın yanı sıra A, B, C, D ve E grubu vitaminlerle birlikte kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineraller de zengin olan dondurma veya sütlü tatlıları tüketmekte fayda varmış.

* Karbonhidrat (şeker)kaynağı olarak yağlı, kızartılmış, ağır olan hamur işleri yerine kan şekerimizi daha iyi düzenleyen kepek ekmek, bulgur, kepekli makarna gibi gıdaları tüketmeliymişiz.

* Yağ oranı yüksek gıdalar yerine bağırsakların çalışmasını kolaylaştıran, doygunluk veren salata, tam buğday ekmeği, sebze yemekleri, meyve gibi posalı gıdaları tercih edilmeliymiş.

* Serinlemek için çok tükettiğimiz gazlı, şekerli, kafein içeren içecekler yerine taze sıkılmış meyve suyu, soda ve bol su tüketmeliymişiz.

* Fazla tüketilen kafein kalp çarpıntısı, uykusuzluk, huzursuzluk gibi sağlık problemlerine neden olurmuş.

* Alkol tüketilecekse rakı, votka gibi yüksek alkol ve kalori içeren besinler yerine kırmızı şarap tüketebilirmişiz.

İşte böyle sevgili blog okuyucuları.

Yazın sıcağında, siyasetin diplerde dolaştığı, ülke gündeminin sanal olarak belirlendiği bu sıcak yaz günlerinde, yiyip, içmek ve tatil yapmak( İmkanı olanlar için) en iyisi.

Bizim gibi hep tatilde olan emekliler içinde siyasetin ve ekonominin bir kenara bırakılması, yazın sıcağında insanları serinletecek konulara yönelinmesi en güzeli. ( İçinizde ekonominin tamamen dibe vurduğu ve tarihi düşüş yaşandığını söyleyen olabilir. O ayrı bir yazı konusu.)

Yaz bite, güze Allah kerim!

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..