Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Efsane FB 1907 Baterist Metin

http://blog.milliyet.com.tr/efsanefb1907

18 Şubat '19

 
Kategori
Beslenme
 

Yemek Aralarında "Atıştırmak"

Yemek Aralarında "Atıştırmak" İyi midir Yoksa Kötü mü?

Bir zamanlar yemek aralarında bir şeyler atıştırmak pek de hoş karşılanmazdı...

Aile büyükleri, atıştırmaları abur-cubur gibi görür, hatta öyle adlandırırdı...

Bunların iştah kapatarak, beslenmeyi ve sağlığı bozacağı düşüncesiyle tepki gösterirlerdi...

Yakın geçmişte bunun tam aksinin doğru olduğu ortaya çıktı ve öğrenildi.

Beslenme uzmanları "Büyük küçük fark etmiyor, sık ve az yemek gerekiyor, atıştırmayı ihmal etmeyin, ara öğünleri ciddiye alın" diyorlar ve ekliyorlar:
Lâkin bu tavsiyeyi, aklınıza geldikçe bir şeyler tıkının, hiç durmadan yiyip için, sınırsız tüketin şeklinde de algılamayın...
Burada önerilen şey; sabah, öğle ve akşam yemeklerinin düzenli olarak yenmesi ve kuşluk ile ikindi vakitlerinde 100-150 kalorilik küçük atıştırmalar yapılmasıdır.

Bazı durumlarda, isteğe bağlı olarak akşam yemeği ile uyku vakti arasında minik bir yatsı atıştırması bile yapılabilir.

Ancak şu da var ki, bu akşam atıştırmaları herkese tavsiye edilmiyor.

Atıştırmalar, bir günde toplam kalori miktarını artırmadan, yani sabah, öğle ve akşam yemeklerini hafifleterek buradan kazanılan kalorileri ara öğünlere aktararak yapıldığı takdirde metabolizmayı hızlandırıyor...
Yani tükettiklerinizi daha iyi yakmaya başlıyorsunuz...
Kilonuzu daha kolay yönetiyorsunuz.

Atıştırmalar, tokluk hissini de sürekli hale getiriyor.
Kan şekeri dalgalanmaları azalıyor.
Bu yüzden de atıştırma alışkanlığı olan kişilerde hipoglisemilere daha seyrek rastlanıyor.

Hipoglisemilerin azalması demek, zaman zaman yaşanan tatlı krizlerinin ve bir türlü vazgeçemediğiniz pilav, makarna, pizza alışkanlıklarınızın da ortadan kalkması demektir.

Daha az hipoglisemi, daha çok sakinlik anlamına da gelmekte...
Zira hipoglisemiler azaldıkça, sinirlenip öfkelenmeler de azalıyor.

Stresle başa çıkmak kolaylaşıyor...
Saldırgan yemeler, hızlı çiğnemeler, çiğnemeden yutmalar ve daha pek çok yeme davranışı bozukluğu tarihe karışıyor.

Sağlıklı ara öğünler, yani atıştırmalar dinlenme, buluşma ve sohbet etme, birlikte olmanın tadını çıkarma zamanlarınızın sağlıklı katıkları olarak da faydalıdır...
Çünkü keyif, neşe ve eğlencenin, içerisinde yiyecek bir şey olmadığında tadının tuzunun kalmadığı kesin.

 

 
Toplam blog
: 1907
: 3759
Kayıt tarihi
: 28.07.07
 
 

03 Şubat 1967 İstanbul doğumlu, romantik bir müzisyenim işte... Müzik, bateri, spor, Fenerbahçe, ..