Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Mayıs '12

 
Kategori
Bilgisayar
 

Yeni bir çağda yeni bir işletim sistemi

Yeni bir çağda yeni bir işletim sistemi
 

- Microsoft ya da diğer işletim sistemlerinin atması gereken adım -

İlk işletim sistemlerin basit birer hesap makinesinden öte değillerdi. 70'li yıllarında ortalarında, metin düzenleyici yetenekleri ile ilk kişisel bilgisayarlar sahneye çıkmaya başladı. Kullanıcılar artık verilerini yazıp, listeleyip sorgulayabiliyorlardı.

Ardından 80'li yılları takiben grafik arayüzü gelişmiş daha kullanışlı ve kullanıcı dostu işletim sistemleri ortaya çıktı. 90'larda ise ortalama bir kullanıcı artık bilgisayarını bir çoklu ortam yöneticisi olarak kullanabiliyordu.

Sonrasında gelen Internet çağı ise bizi bir adım daha öteye taşıdı. 90'lı yılların sonuna doğru, web teknolojileri ve ağ çözümleri bilgisayar kavramını ve algısını kökten değiştirdi.

Yeni milenyumun gelişinde ise zaten taşınabilirlik kavramı teknoloji dünyasında kendini göstermeye başlamıştı bile. O günün cep
 telefonları bugünün dokunmatik akıllı telefonlarının öncüsü durumundaydı.

Tüm bunlarla birlikte tabi ki işletim sistemleri de yenilendi ve gelişti. Unix ve Linux ortamları, Apple ve Mac işletim sistemi, Microsoft işletim sistemi bu yolculukta bize eşlik ettiler.

Özetle, ağ yetenekleri ve taşınabilirlik teknolojiyi artık günlük yaşantımızın bir parçası haline getirdi. Bunu günümüzde bulut teknoloji ile desteklenen IPhone ve Android tabanlı akıllı telefonlarla çok somut olarak yaşıyoruz.

Yarın için ise teknolojinin günlük hayatımızın daha akıllı ve daha saydam bir şekilde parçası olacağını öngörmek çok zor değil. Bilgisayarlarla iletişim kurmak için klavye ve dokunmatik ekranlar kullanmaktayken artık bunun yavaşça kaydığını göreceğiz. Bu duruma IPhone Siri
 bileşeninde tanık olmak şimdiden mümkün:

http://www.apple.com/iphone/features/siri.html

Sözün özü, şu ana kadar vurgulamak istediğim esas konu, Yapay Zeka çağının artık teknoloji dünyasında yerini almasının zamanı geldiğidir. Günümüzde YZ yeteneklerinin bir çoğunun dağınık da olsa zaten mevcut alanlarda kullanılmakta olduğunu görüyoruz. Google kendi arama motoru aramalarında bu yetenekten yararlanıyor. IPhone, sesten metne teknolojisiyle, kullanıcı tarafından sorulan ya da girilen komutlara akıllı tepkiler veriyor.

Ancak son onlu yıllarda atılan tüm bu harika adımlara rağmen, aşikar bir şekilde henüz gerçek anlamda zeki bir Yapay Zeka sisteminden bahsetmemiz olası görünmüyor. Peki eksik olan ne?

Ben sorunun teknoloji alanında değil, daha çok felsefi alanda yattığına inanıyorum. Öncelkle gerçekliği tanımlayan bir model ve mimari kurmak
 durumundayız. Tüm temel kavramların bütünleşik bir şekilde basit bir yapıda yer alması şeklinde. Sadeliğin mükemmelliğini sağlayacak şekilde.

Kısacası, bu kısa makale boyunca tüm demek istediğim, teknoloji şirketleri diğer teknolojik alanların yanı sıra, artık her şeyden önce, felsefi ve kavramsal çalışmalara da bütçe ayırmak ve kafa yormak durumundalar.

Kişisel olarak ben kavramsal dünyayı günlük yaşantımıza bir model olarak aktarabilme konusunu yaklaşık olarak onbeş yıldır irdeliyorum. Yüksek lisans tezim bu fikileri basit bir mimaride toplamak ve tanıtmak üzerineydi. Hali hazırda takip ettiğim doktora programıyla da bu mimariyi sade, şık ancak esnek ve güçlü bir şekilde geliştirmenin yollarını arıyorum.

Yüksek lisans tezim:
 http://www.yilmazdegirmenci.net/Thesis.pdf

 

 

 

 

A NEW OPERATING SYSTEM IN A NEW ERA

-  What step Microsoft or any other Operating System must follow –

The first Operating Systems were nothing more than simple calculators. Then in mid 70s, the revolution of first personal computers with the capability of text editing came into play. Users could now write, list, and query their data.

Then the advances in GUI made the OS’s much more user friendly and useful in 80s. In 90s avarage user was able to use a computer as a multimedia environment.

Then Internet revolution brought us one step ahead. Web technologies along with network solutions changed the perception of a computer in late 90s.

The new millenium came with already started mobility in technology. Cellphones of those days were heralding today’s smartphones with touchscreen capabilities.

Of course the operating systems themselves have been renewed all along this way. The Unix and Linux environment, Apple and Mac OS, or Microsoft OS, all have become part of our lives in this journey.

In summary, the networking and mobility of computers made technology just part of our daily lives. We can see this in a very concrete way on IPhones or Android Smartphones supported with cloud technology.

For tomorrow, we can easily forsee that technology is going to become part of our lives in a smarter and more transparent way. We have been using keyboard or touchscreen to communicate with computers but it will slightly change. We can see it even now on Siri feature:
http://www.apple.com/iphone/features/siri.html

So, what I want to point out in summary is, the era for Artificial Intelligence must come into technology. There are many scattered features of AI available now as part of technology. Google is using on its search engine, IPhone is using on giving smart reactions for the questions or commands coming through Speech-to-Text technology.

But despite all the marvelous things achieved within these last decades, obviously we still cannot talk about a really intelligent Artificial Intelligence. What is missing?

I believe the problem does not lie in the realm of technology, rather than in that of philosophy. We need to build a model or an architecture to define reality. The most basic concepts all defined within one simple structure. Achieving the perfection of simplicity.

To summarize, all I want to tell within this small article is, the technology companies must invest more on philosophy and conceptual work in addition to the fields of technical aspects.

Personally I am pondering on applying conceptual world to the mundane world for almost fifteen years. My Master’s thesis was about building a simple architecture combining the ideas. I’m still following my PhD to improve the architecture in a neat, compact yet flexible and powerful way.

My Master’s Thesis:
http://www.yilmazdegirmenci.net/Thesis.pdf

 

 

 
Toplam blog
: 72
: 1949
Kayıt tarihi
: 11.10.06
 
 

Yazar 1975 Ankara doğumludur. Monterey Postgraduate School / California'da bilgisayar bilimi dalı..