- Kategori
- Güncel
- Okunma Sayısı
- 4075
Yeni bir dolandırıcılık yöntemi...

Kısa süre önce ABD’de ortaya çıkan “Beni duyabiliyor musunuz?” dolandırıcılığı tüm dünyaya yayılmaya başladı.
Independent’te yer alan habere göre, geçen ay ABD’de ortaya çıkan son model telefon dolandırıcılığı şimdi de İngiltere’yi alarma geçirdi. Daha önce, bu kadar organize olmasa bile Türkiye’de de örneklerine rastlanan dolandırıcılığın en gelişmiş haliyle başka ülkelere de yayılması gayet olanaklı.
Sistem nasıl işliyor?
Dolandırıcılık, aslında son derece basit bir biçimde gerçekleştiriliyor. Bir gün telefonunuz çalıyor, arayan genelde yerel bir numara olduğu için şüphe çekmiyor. Açıyorsunuz ve karşı taraf size kendisini takdim edip hangi şirket adına aradığını söylüyor, ardından “Beni duyabiliyor musunuz?” diye soruyor. Siz de doğal olarak “Evet” diyorsunuz.
İşte o an tuzağa çoktan düşmüş oluyorsunuz, çünkü sizin ağzınızdan çıkan “evet” kaydediliyor, sözlü bir anlaşmaya onay vermiş, ödeme yapmayı kabul etmiş sayılıyorsunuz. Tıpkı online bir sözleşmede “Kabul ediyorum” kutucuğunu işaretlemişsiniz gibi…
Tehdit devreye giriyor.
Bu tarz telefon dolandırıcılığı vakalarının çok hızlı arttığına dikkat çeken uzmanların aktardığına göre, telefonda “Evet” dedikten sonra dolandırıcılar sizi, aslında satın almadığınız bir ürün ya da hizmetin ödemesini yapmaya zorluyorlar. Siz bu talebe karşı çıkarsanız, telefonda “Evet” dediğiniz için hukuki işlem başlatmakla tehdit ediyorlar. Dolandırıcılar bazen, kredi kartını çaldıkları kişinin sesini kaydetme yöntemine de başvurabiliyorlar, böylece kartı rahatça kullanıyorlar.
Polis vatandaşları, “Beni duyabiliyor musunuz?” cümlesini duyar duymaz telefonu tek kelime etmeden kapatmaları ya da tanımadıkları numaraların çağrılarına yanıt vermemeleri yönünde uyarıyor.
Telefonda satış yapan ya da bankacılık gibi işlemleri sesli imzayla kolaylaştıran kurumların sayısı günümüzde oldukça fazla. Hatta sesli imza, kullanıcıların işlemlerini “daha güvenli” bir biçimde yapmalarını mümkün kılmak için ortaya çıkan bir teknoloji olarak tanımlanıyor.
Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

Kıbrıs'ta dünürüm de dolandırıldı, tabii, başka kişiler devar. Bankadan arıyorum diyerek, bankada çalışan, teyze kızıYMIŞ GİBİ numarasını aldı ve hemen 200 tl. çekti. Kendisi uyarıldı ama, 1200 tl. de uçtu, ucuz kurtuldu. Kıbrıs'ta da,bu durumlar başladı. ADADAN SELAMLAR.
Göksel47 29.05.2017 11:34- Cevap :
- Dolandırıcılar dünyanın her tarafında var Göksel hanım. Yetkililer o kadar uyarıyorlar ama, nedense insanların boş bulunuyorlar. Özellikle kredi kartı numaralarını telefonda kimseye vermemek gerekiyor. Teşekkürler. Saygılar, selamlar... 29.05.2017 16:22
Teknolojinin faydaları varken kendilerine menfaat ama başkalarına zarar verecek yönlerini kullanıyorlar Erol bey, diken üstünde yaşar gibi hep uyanık olmak da rahatsız edici bir yaşam. Teknolojik gelişimlerin henüz yeni başlamakta olduğu o sakin yıllar ne güzeldi, şimdi özlemlerle anılarda kaldı, selam ve saygı ile...
Yurdagül Alkan 05.03.2017 11:08- Cevap :
- Ve ne yazık ki bu insanların tuzaklarına düşen çok var Yurdagül hanım. İş işten geçtikten sonra, dolandırıldıklarını anlayınca polise başvuruyorlar ama, adamları bulabilirseniz bulun. Burada anlattığım yöntem de yeni yeni uygulanmaya başlamış. Umarım çok kişinin canı yanmaz. Teşekkürler. Saygılar, selamlar... 05.03.2017 13:48
Cezalar caydırıcı olmaktan uzak olunca çalışarak para kazanmanın cazibesi kayboluyor dostum ve cİngÖzler de azıtıyor! Acımasız yaşamın içinde sürekli kalkanlarımızla gezmek zorundayız, çünkü saldırılar her yönden ve zayıf olanın hayata tutunması mümkün değil. Tanımadığım numaraları kesinlikle açmıyorum. Eskiden cep telefonu mu vardı, eğer beni tanıyan biriyse sms, mail göndersin önce. Bu aralar 850’li numaralar arıyor sıklıkla. Açmıyorum tabii. Çalıştığımız bankaların numaralarını biliyoruz, gerisi ya Dicitürk’tür ya da BES pazarlaması! Elçin iyi yakalamış, acaba telefonu açsam da “Duyamıyorum kardeşim!” deyip kafa mı bulsam:)) Selam ve sevgiyle.
Ata Kemal Şahin 05.03.2017 10:37- Cevap :
- Genelde sizinle konuşanlar öyle laf kalabalıklığı yapıyorlar ki, bir anda insan afallıyor. Bu kendi GSM şirketiniz olsa bile. İnternet aboneliklerinde taahhüt aldıklarında indirim yapıyorlar. Taahhüt vermediniz mi o zaman yüksek fiyat çekiyorlar. Operatör değiştirmek de ayrı sorun.Tanımadığımız numaraları açmamak en iyi yöntem. Pazarlamacılar herhalde aradıkları kişilerin yarısından fazlasından azar işitiyorlardır. Ama onlar da bu iş yokluğunda, yaptıkları işlerden pek memnun değillerdir. Dolandırıcılar aradıklarında ise validelerine selam göndermek en iyi yöntem görülüyor. :) Teşekkürler dostum. Sevgiler, selamlar... 06.03.2017 16:42
abd de telefon onayinin cok daha fazla ekleriyle onayi gerektirir bu sekliyle imkansiz. Ustelik yasaya gore alici urunu her an iptal edip bankasina odenmemesi talimatini verir. Belki cok daha farkli bir sekilde olmustur. Abd de cok buyuk cogunluk telefonlara cevap vermez bende dahil ancak telefona mesaj aninda tanidiksa acilir. Onun disinda herkes mesaj birakir aranilan kisi daha sonra arar. Bu sekliyle de bize bulasmak zor ama gene hic bir sey belli olmaz. Yeni nesil telefonlarda sabit ve cell her ikisi de artik gelen telefonlari bloglama kabiliyetinde. Hatta bolge kodununu bile bloglarsiniz. Ama her seye ragmen dikkat!
Newyorker 05.03.2017 1:54- Cevap :
- Burada bankaya talimat vermekten ziyade borçlandırılmakla ilgili bir durum söz konusu. Kredi kartı numaralarını vermeden bankadan bir şey alamazlar da, insanları borçlandırarak, icra takibi yapacağız diye korkutabilirler. Bu durum ülkemizde çok oluyor. Onların tehditlerinden korkanlar ödeme yapıyor. Kendine güvenenler ise, pek önem vermiyorlar. Ama bir konuda "Evet" denilerek borçlandırılma olayının hukuki geçerliliğini araştırmak gerekir. Teşekkürler. Sevgiler... 06.03.2017 16:37