Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Aralık '06

 
Kategori
Uzay
 

Yeni bir dünya keşfetmeye doğru

Yeni bir dünya keşfetmeye doğru
 

Gezegen avcilari dün 27 Aralik 2006 saat 15:23 orta avrupa saatiyle günes sisteminde; yeni dünyalarin var olup olmadigini arastirmak üzere Avrupa uzay-merkezi Esa; Rus Sojus-Raketiyle, fransiz sateliti " (COROT" Convection Rotation and Planetary Transits) Kazakistan'da bulunan uzay istasyonu Baikonur'dan, firlatildi.

COROT un görevi: Günes-sisteminde yeni ve yasanilir bir dünya kesvetmek. Yeni dünya kesfi baska yöntemlerle simdiye dek denenmisti. Arastirmaci bilim adamlari irili ufakli hatta dünyadan, üc -misli daha büyük gezegenlere rastlayacaklarini tahmin ediyorlar. Ayrica 12,000 yildizda gözlemlenecek.

4,2 m capinda ve üzerine monte edilen 27 cm lik objektifli teleskopla, gözlemleri 2,5 yil sürecek. Misyon calismalari avrupa icin önemli olmakla beraber, USA da, NASA uzay merkezi 2008 yilinda benzeri bir misyonu baslatacak.

Son 10 sene icinde, günes sistemi disinda 200 den fazla gezegen kesvedilmis. 650 kg satelit kücük boyda bir araba büyüklügünde. Dünya cevresindeki atmosferin kirliligi ve hava kosullari nedeniyle simdiye kadar gönderdigi görüntüler pek net degilmis.

Bu dünyayi kirletildi, simdi yeni bir dünya arayisinda insanlar. Ucus bilet parasini simdiden biriktirmeye baslasakmi? Belki orada yaslanmayiz, belki orada daha saglikli yasariz. Belki orada daha yaratici oluruz.....

Öylesine aklima esti. Paylasmak istedim.

Sevgiler-saygilar

28.12.2006

 
Toplam blog
: 139
: 4264
Kayıt tarihi
: 27.07.06
 
 

Yurt dışında yaşıyorum. Spor, yürüyüş vb. bedensel aktiviteleri düzenli uyguluyor - vegan tarzı besl..