Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Aralık '09

 
Kategori
Dünya
 

Yeni dünyada rollerin üstlenilmesi ve İran-3

Yeni dünyada rollerin üstlenilmesi ve İran-3
 

Resim; http : // www.resimvadisi.com /Adresinden alınıp düzenlenmiştir.


Yenidünyada Rollerin Üstlenilmesi ve İran-2 başlıklı yazının devamıdır.

Zira Taliban olarak adlandırılan ve bölgede birçoğu üniversite talebesinden ( o bölgede ki medreselerde eğitim gören) oluşan alt yapısı bulunan kesime yönetim verilmesi de bu sürecin tamamlayıcısı olmuştur. Çünkü bu şekilde bölge insanın sıkıntısının artması, ekonomik açıdan kargaşaya sürüklenmesi demekti.

Zira devlet kurma ve yönetme için alt yapısı oluşmamış ham bir yönetimin olacağı kesin idi…

Hemen Afganistan hakkında kısa bir bilgi:

Elverişsiz tabii şartlardan ötürü toprakların ancak onda biri kullanılabilen coğrafi şartları çerçevesinde idari olarak da Afganistan, bazı bölümlere ayrılmıştır. Bunlar; Kabil, Kandehar, Herat, Hezaristan, Nuristan, Vehan, Bedahşan ve Türkistan’dan oluşmaktadır.

25 milyon insanın yaşadığı Afganistan’ın toprak büyüklüğü, 657.500 km2 dir. Çok karışık bir etnik özellik gösteren Afganistan; esas itibari ile Afgan, Tacik ve Türklerden meydana gelmektedir. Ülkedeki ikinci büyük etnik grubu oluşturan Türklerin nüfusu, 5–6 milyon dolayındadır. Özbekler, Türk grupları içinde en çok nüfusa sahiplerdir. Bunlar; genellikle esnaf ve çiftçi olarak çalışırlar ve Afgan Türkistan’ı denilen bölgede yaşarlar. Bugün Özbek nüfusunun 3 milyonu geçtiği tahmin edilmektedir.Kunduz, Andhoy, Meymene, Akça ve Balar, Mugap, Katagon ve Bedahşah, Özbekler’in yaşadığı bölgelerdir.

Bu şekilde bir bilgi notundan sonra bölgenin etnik yapısının dağılımı ve geçim kaynağının tarım olduğu bunun en önemli kısmının da haşhaş ekimi olduğu bilinen gerçeklerse neden yönetimin Taliban’a bilerek verildiği ve nasıl bir egemen güç odaklı oyun olduğu ortaya çıkmaktadır.Neden ham yönetim anlayışının bilerek iş başına getirildiği daha iyi anlaşılmıştır sanırım.

Ancak bir kısım hesap evde yapıldığından; çarşı farklı gelmiş ve tıpkı 1979 Afgan işgali gibi bugünün güçlerinin desteklediği Afgan yönetimi de kendi halkından tepki almıştır. Zira ülkede bulunan egemen güçlerin askerlerinin gerek ferdi olarak, gerekse yapılan operasyonlarda ki yanlışlıklar kısa sürede bölge halkının tepkisine neden olmuştur. Yönetime karşı oluşan bu tepki karşı militarist bir oluşum meydana getirmiştir.

Afganistan konusunu bu derece açmamın çok gerekli olduğunu ve İran için egemen güçlerce alan çalışması olarak kullanıldığını düşünmemdendir.

Afganistan da yaşanan bocalamaya bir de Irakta ki karşı direniş hareketleri de eklenince egemen güçler ağırlık noktasını kısmen de olsa kaydırmak zorunda kalmışlardır.

Tüm bu koşullar İran için bir artı oluşturmuştur. Şüphesiz İran yönetiminin de bölgesindeki gelişmelere karşı yürüttüğü istihbarat ve karşı çalışmalar mutlak surette vardır.

Üçüncü etmen bilgi çağında teknolojik gelişmeler için sadece bilimsel deneylerle elde edilen verilerin doğruladığı bilginin kaynağının elde bulundurulması yeterli olmakta ve bilgiyi donatacak ve onu yaşma geçirecek tüm faktörlerin oluşturulmasının sağlanması kolaylıkla elde edilmektedir. İşte ortaya çıkan sonuç yanlışsa ve onulmaz yaralar açarsa bunun tek bir egemen güce mal edilmesinin önüne geçilmesi.

Dördüncü olarak da kendi kamuoylarında meydana gelecek karşı eylem ve düşüncelerin önüne geçmek veya bunları mümkün olduğunca azaltmak. Bu sayede o ülkelerde oluşturulmuş alt yapılı sistemin devamının sağlanması gerçekleştirilmiştir. Şeklinde ana maddeleri sayabiliriz. Kuşkusuz yan faktörler de olacaktır.

Devam edecek...

Yararlanılan Kaynaklar:
http : //www.jobnak.com/
http : //www.21yyte.org/
http :// tr.wikipedia.org/
http : //www. Irankültürevi.org.
http://www.msxlabs.org

 
Toplam blog
: 371
: 835
Kayıt tarihi
: 14.02.09
 
 

Adalet önce kendimizde başlamalı ve haksızlıklar sorgulanmalı  ve hataların, afetlere dönüşmeden ..