Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Temmuz '15

 
Kategori
Futbol
 

Yeni Fenerbahçe' ye dair ipuçları

Önceki yazılarda Terraneo- Pereira yapılanmasının son derece olumlu olduğundan bahsetmiştik. İş bilenlere emanet edildi. 

 

Terraneo- Pereira işbirliğinin en önemli yansıması transfer süreci oldu. Terraneo, Pereira' nın oyun sistemini biliyor, ikili buna göre bir transfer politikası izliyorlar. Pereira, Topuk Yaylasında işine bakarken, Terraneo, transfer sürecini yönetiyor. İkilinin görev dağılımı son derece profesyonel. Kesin çizgilerle ayrılmış bu görevler çatışmadan uzak bir ortama ve etkili işbirliğine işaret ediyor. Bu en önemli kazanım.

 

Transferde, iki noktaya çok önem veriliyor. Birincisi Pereira' nın oyun sistemine uygun isimler belirlenmesi, ikincisi ise bu sisteme uymayan isimlerin mevcut kadrodan hızlı bir şekilde yollanması.

 

Pereira, belli ki kendi sistemine uygun bir yapılanma sağlamaya çalışıyor. Bu sistem ile ilgili daha önceki yazılarımda bilgi vermiştim. Yeni dönemde, geçen sezonun aksine ne yaptığını bilen, sahada belirli bir taktik disipline sahip, top hakimiyetini hedefleyen "takım" olabilen bir takım izleyeceğiz. 

 

Hep söylerim, futbol iyi, akıllı, yetenekli futbolcu ile oynanır. Pereira sisteminde, bu sisteme uymayacak kimseyi tutmuyor. Pereira üç konuya önem veriyor. 1- Mücadele gücü, 2- Hız, 3- Beceri. Pereira' ya göre kadrodaki her futbolcuda bu üç özellikten de biraz bulunması ve en az bir tanesinde ise çok iyi olması gerekiyor. İlk 11' i bu tür özelliklerde futbolculardan kurmak istiyor. Bu özelliklere sahip olmayanı yolluyor. Gidenlere bakarsanız, bu analizin doğru olduğunu görebilirsiniz (Mert ve Egemen konularında ise hocadan farklı düşünüyorum).

 

Pereira ile ilgili dikkatimi çeken diğer konu ise, Türkçe, Portekizce ve İngilizce ağırlıklı bir takım yapılanması içinde olunması. Pereira' nın genellikle daha önce çalıştığı, tanıdığı isimleri tercih etmesi, riske girmek istemediğini gösteriyor. Pereira' nın nokta atışı transfer politikası izlediğini söylersek hata yapmış olmayız. Aldıkları içinde tek sürpriz Ba. Ba müthiş bir kapasiteye sahip, ancak futbol hayatı boyunca beklenen patlamayı yapamamış bir stoper. Pereira bir tek Ba' da risk aldı. Bence ya sezon ortası gönderilir, ya da Avrupa çapında müthiş bir stoper olarak parlar. Ortası yok. Ba' nın nereye gideceğini kendi azmi belirleyecek. 

 

Kjaer, Şener, Fernandao isabetli transferlerdi. De Souza, Fabiano ve Ba rotasyon oyuncuları. Belli ki 11' i geniş tutmak ve alternatif artırmak için alınmış isimler. Gelmesi kesin olmayan Nani ve Robin Van Persie (RVP) ise, gerçek anlamda dünya çapında önemli yıldızlar. Gelmeleri halinde, ilk 11' de yerleri banko. 

 

Pereira, her bölgede en az 2 alternatif istediğini açıkladı. Sağ bekten, forvete kadar her pozisyonda 2 alternatif, takım içinde rekabeti getirecektir. Ancak bu noktada, Fenerbahçe' nin yerli isimlere de ihtiyacı var. Ozan Tufan ve Volkan Şen' in Bursaspor' dan ayrılmaları çok güç, ancak bu ikili gerçekten de takım rotasyonu için çok faydalı isimler olurdu. Özellikle Ozan' ın, uzun lig maratonunda güven verici bir isim olduğu ortada. Oyunu iki yönlü oynayabilen gelecek vaat eden önemli bir isim. Böyle bir kadro yapılanmasına gidilmişken Ozan' ın da mutlaka transfer edilmesi gerek. 

 

Kadlec, Stoch, Holmen, Krasic, Sow, Mehmet Topuz, Serdar, Emenike gibi isimler Topuk Yaylasında takımda kalmak için ter döküyor. Esasen Stoch ve Krasic, Pereira' nın sevdiği tarzda isimler. Tek soru işareti fiziksel güçleri ve mücadele seviyeleri. Esasen formda birer Krasic ve Stoch, büyük birer silah olabilir. Pereira bu ikiliye de şans vermiş durumda. Bu da olumlu. 

 

Kadlec ve Sow kalma ihtimali yüksek isimler. Kadlec, büyük ihtimalle Ba ile birlikte yedek stoper olarak görev bekleyecek. Fenerbahçe yönetimi Kadlec' in solda da oynayabilmesi nedeni ile kendisini tutacak gibi gözüküyor. Bence de yanlış bir seçim olmayabilir. Neticede her bölgede 2 alternatif lazım ve Kadlec Türkiye' ye alışmış bir isim. Sow ise, Fernandao ve alınır ise RVP' den sonraki 3. alternatif olur. Ancak solda da oynayabilmesi, kadroda kalma ihtimalini artırıyor. Fizik ve form olarak çok kötü bir sezon geçirmiş olsa da, Pereira ile yeniden doğabilir. Mehmet Topuz' da yeteneği sınırlı ancak iyi bir yerli rotasyon oyuncusu olarak kadroda kalmaya aday isimlerin başında. 

 

Emenike' ye uygun bir satış ya da takas imkanı aranıyor olduğu haberlerini alıyoruz. Kaderi biraz da Stoch, Holmen ve Krasic' e bağlı. Bu üçlünün gönderilme ihtimalleri oldukça yüksek. en başta Stoch, sonra da Holmen ve Krasic bir sürpriz yapar ve Pereira' nın gözüne girer ise, ki bu büyük bir sürpriz olur, Emenike dışarıda kalabilir.

 

Özetle kadro dışı kalan 3 genç futbolcudan sonra Serdar, Holmen, Krasic, Stoch ve Emenike kadro dışı kalma riski altındalar. 

 

Fenerbahçe' nin transferde olası bir Nani ve RVP hamlesi sonrası en fazla bir transfer daha yapabilme gücü kalmış olacak. Kadrodan gönderilecek isimlerin sağlayacağı ekonomi ile belki iki transfer yapılabilir. Bunlardan en az bir tanesi yerli olmalı diye düşünüyorum. Ozan Tufan ne yapılıp edilip alınmalı. Böyle bir isim, orta sahaya çok güç katar. Ayrıca, Meireles, Diego ve Alper' in sezon içinde sık sakatlandıkları gerçeği göz önünde bulundurulur ise, Ozan Tufan' ın bir lüks olmayacağı ortadadır. 

 

Yenilerin kampa mümkün olan en kısa sürede katılmaları ve hoca ve takıma alışmaları büyük önem taşıyor. Fenerbahçe' nin kadrosu neredeyse sil baştan yapılmış bir kadro ve en büyük risk uyum riski. Bu kadro ne kadar çabuk kaynaşır ise o kadar çabuk doğru bir rotaya girer. "Takım olabilmek" önümüzdeki haftalarda Pereira' nın belki de en önemli gündemi olacak.

 

bertan.kaya@yahoo.com

 

 

 

 
Toplam blog
: 575
: 567
Kayıt tarihi
: 10.05.07
 
 

İlgi alanları ekonomi, para politikası, siyaset, edebiyat, futbol, Türk ve Ortadoğu Tarihi, AB ve..