Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Aralık '16

 
Kategori
Psikoloji
 

Yeni mi?

Yeni mi?
 

Merhaba!

İlk yazımı yazıyor olmanın tatlı bir telaşı var içimde. Tam da 2016 yılı biterken bu yazımı sizlerle paylaşmış olacağım. Sizi ilk yazımla sıkmak ''ayy oku oku bir türlü bitmedi ya da amaan boşver '' diyip kapatmanızı istemem,olabildiğince zevk alacağınız veya faydalanacağın bilgiler sunmak isterim.

Bugünkü konumuz malum ''YENİ YIL''. Yeni olan herşey ister istemez içimizde bir kaygıya neden olabilir çünkü yeni olanlar ilk etapta oldukça cezbedici,göz kamaştırıcı gelebilir ama yeni malesef ki bilinmezliklerle doludur bundan dolayı kaygıyı da beraberinde getirir.Örneğinin düşünün; Yeni bir iş başvurusu yaptınız içiniz içinize sığmıyor o gelecek olan haberi dört gözle bekliyorsunuz,size olumlu ya da olumsuz verilecek her cevaba belki de hazırsınız.Beklenen cevap geldi vee o istediğiniz iş başvurunuz sonunda kabul edildi.Şimdi karşımıza çıkan ise ilk iş günü heyecanı.. Nasıl olacak?,ne giymeliyim?,nasıl davranmalıyım?.. aklınızda binlerce soru,bunun sonucunda yaşanılan kaygı.Yeni yılı beklemek de böyle bir şey.Bir çok anıyı ardınızda bıraktınız eski yılı terktetmenin hüznü yerine yeni bir yaş almanın sevinci ile yeni bir yılı karşılamak çok daha güzel.Kaygı elbette olacak bana kalsa kaygı olmalı da ama minimum düzeyde bunundan üstesinden gelebilmek kendi ellerimizde.Bunun için en önemli şart motivasyonu canlı tutabilmek.Biliyorum ki motivasyonu canlı tut demekle öyle kolay olmuyor bu iş diyebilirsiniz.Motivasyonunuzu canlı tutabilmenin ilk yolu sağlıklı beslenmekten geçiyor çünkü sağlıklı beslemek vucutta mutluluğa neden oluyor, yapılan araştırmalara göre besinlerin modumuz üzerinde ciddi bir etkisi olduğu uzun bir süredir bilinen bir gerçek.Her besin doğru zamanda ve yeteri kadar alınmalı.''Ben çileği çok seviyorum kışın bile bulurum bir kilo yerim'' diyorsanız çok yanılıyorsunuz.Çünkü bir besin kendi zamanı haricinde ve gereksiz biçimde tüketmek yarar değil zarar ne yazık ki.Bir de besinlere ek olarak diğer bir şart; spor.İlla ki spor salonlarında öyle çok vakit geçirmekten bahsetmiyorum zamanınız ve bütçeniz varsa tabiki yapın ama kendi kendinze günlük egzersiz hedefleri de oluşturabilirsiz ya da asansör kullanmak yerine merdiven kullanabilirisiniz bunun gibi. Böyle yapılan minik spor haraketleride motivasyonunuzu canlı tutmakta ve zamanla sağlılkı/dengeli beslenme ile birlikte yapıldığında psikolojinizi artı seviyelere taşımaktadır.Sevdiklerinize sarılmayı da lütfen ihmal etmeyin olur mu bu önemli çok çok önemli.

Şimdi gelelim 2017'ye.. Elbette ki geçmiş yılı iyi ya da kötü bir çok olayla atlattık,dediğim gibi önemli olan motivasyonu yüksek tutabilmek.Küçük taktiklerle bunun sırrını size az da olsa bahsettim.İlerleyen yazılarımda o konuları daha ayrıntılı ele alacağım.Geçmiş yılların size öğrettiği tecrübeleri düşünün bu yıla daha sağlam adımlarla basacağınıza kendinize söz verin.Canınızı sıkan olayları asla yok saymayın onları da sevin çünkü onlar sizin tecrübenize tecrübe kattı,mutluluklar ise hep cebinizde. 

Sağlıklı,mutlu,huzurlu sevdiklerinizle birlikte bir yıl geçirmeniz dileğimle.Kendinize iyi bakın.

Kitap Önerisi: Engin Geçtan- İnsan Olmak.

 
Toplam blog
: 3
: 247
Kayıt tarihi
: 28.12.16
 
 

Psikolog ..