Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Şubat '11

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Yeni para birimi Bonus olmasın...

Yeni para birimi Bonus olmasın...
 

Dünya ekonomisini takip edenler çok iyi bilirler. Döviz pisayalarındaki aşırı dalgalanma, kurlardaki oynamalar ekonomilerin dengelerini bozan önemli aktörlerdendir. Hatta eski IMF eski başkanlarından Michael Camdessus dünyanın artık yepyeni ve radikal bir para sistemine ihtiyacı olduğunu söylüyor. Dolar halen dünya parası olma rolünü sürdürüyor. Fazla uzak değil, yakın bir gelecekte öyle görünüyor ki dolar, dinar, euro vs. para birimleri belkide mazi olacaklar. 

Sürekli ve hızlı bir gelişme içinde olan sanal ortam alışverişleri, parayı görmeden sadece rakam girerek yapılan alışverişlerden ibaret. Hangi siteden alırsanız alın, ne alırsanız alın hangi ülkenin para birimi olursa olsun, satın aldığınız ürünün fiyatını sadece rakamsal olarak giriyorunuz, isterseniz taksit yapıyorsunuz, birde üstüne bonus, para-puan vs. kazanıyorsunuz. Sonra size alışveriş yaptığınız site birde fatura gönderiyor. İşte size parasız alışveriş. Para dokunmadınız bile, para üstü almadınız, paranızın eksik gelme riski yok. Herşey sanal ortamda bir kredi kartı numarasıyla limitleriniz dahilinde hallediliyor. Aldığınız herşey ayağınıza kadar getiriliyor. Buda hizmedin diğer bir cazip yönü. Siz söyleyin şimdi, para bunun neresinde. Birkaç rakam girmekle istediğiniz ürünü aldınız, evinize kadar teslim de edildi. Hesaplar arasında para değil adeta rakam transferi yapıldı ve bitti. 

Bu süreç yakın bir zamanda dahada gelişecek, belki maaşlarımızı bir takım rakamlar üzerinden alacağız, kiramızı bonusla ödeyeceğiz, şimdi zaten hesap transferlerliyle ödenmiyormu bunlar. Marketler zaten çoktan bu tip alışverişe alıştılar. Belkide bu sürecin ilk ayağı marketlerdi. Daha aklımıza gelmeyen birçok alışveriş çeşidini paranın olmadığı, rakam transferlelerinin hakim olduğu bir dünyaya doğru gidiyoruz. Yani hepimizin bir paracard'ı olacak bütün servetimiz onun hafızasındaki rakamlar olacak... İşte size para devrimi... 

Bu devrim, belki kur rejimini, kur farkını, kur dalgalanmasını ortadan kaldırmaya aday... 

 
Toplam blog
: 91
: 3105
Kayıt tarihi
: 16.02.09
 
 

Yıllardır yazmadım... Şimdi yine devam.. Haftanın belirli günleri... Çünkü eskisi kadar vaktim yo..