Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ağustos '07

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Yeni Şakran 2. deniz ve zeytin festivali

Yeni Şakran 2. deniz ve zeytin festivali
 

Herkesin bir özlemi vardır. Ben de zaman zaman bir zeytinliğe sahip olabilme hayalleri kurarım. Zeytin ağaçlarına bebeklere özenirmişçesine bakayım, seveyim, koklayayım. İnsan sevgisiyle büyüsünler. Zeytin ağaçları bilir misiniz ne kadar naziktir dallarına dokununca çıt diye gidiverir. En azından benim olan ağaçları böylesine hoyrat ellerden koruyacağım. Sonra da içimi bir hüzün sarıverir. O fidanları alacaksın, özenle büyütmeye çalışacaksın ama ulu bir ağaç olduklarını göremeyeceksin ki. Zeytin ağaçları ve çocuklar ne kadar da birbirine benziyor insan yaşamında. İkisi de kırılgan, ikisi de korunmaya muhtaç, ikisinin de en verimli ve görkemli çağlarında yanında olamayacak, onların mutluluğunu paylaşamayacaksın…

Bunları neden yazıyorum? Binlerce yıldan beri Anadolu’da Akdeniz ikliminde yetişen ve ilk kaynağının İda dağı olduğu söylenen bu kıymetli ağacın antik çağlarda kutsal olduğunu ve Herodotos’un zeytinden kara altın ve zeytin yağına da sıvı altın diyor. O devirde bu kutsal ağaçlara dokunmanın da bedeli can ile ödenirmiş sanırım. Ya şimdi gelinen nokta nedir diye düşününce çok söze gerek var mı? Güzelim zeytinlikler içinde yaz kış hayaletlerin uçuştuğu tekinsiz villa- kondular uğruna bir bir feda edilmekte...

Arada bir zeytin ağaçlarına değer veren insanlar da çıkıyor işte bunlardan biri de Aliağa’nın zeytini ile ünlü balıkçı ve tatil kasabası Yeni Şakran. Bu kasabada 2. Zeytin ve Deniz Festivalinin başladığını okuyunca ne denli mutlu olduğumu, nasıl coşku duyduğumu artık yazılarımı okuyup beni tanıyanlar anlayabilirler. Üstelik festivalin açılışında bir duyarlılık daha gösterilip 17 Ağustos depreminde yaşamını yitirenlerin anısına güvercinler de uçurulmuş. Yeni Şakran Belediye Başkanı Zeki Şen konuşmasına başlamadan önce 17 Ağustos depreminde hayatını kaybedenleri unutmayıp ve 17 ağustos depreminin yıldönümü olması nedeniyle tüm katılımcıları 1 dakikalık saygı duruşuna davet etmiş.
“Başkan Şen bu yıl ikincisini düzenledikleri şenliklerin temasına “kardeşliği” de eklediklerini belirterek, kardeşlik temasını simgeleyen beyaz güvercinlerin havaya saldı.

Festivalin ilk etkinliği olarak, Aliağa Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu, Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak ve Bergama Belediye Başkanı Raşit Ürper ve Yeni Şakran Belediye Başkanı Zeki Şen Halk eğitim merkezi sergisini açtılar.” Diyor basın bülteni.

Resim ve El Sanatları Sergisinin açılışından sonra Karşıyaka Belediye Bandosu eşliğinde Belediye Önünden İskele Meydanına kadar Festival Yürüyüşü yapılmış. Karşıyaka Belediye Bandosu konseri, festivale renk katmış. Turkhoy Halk Oyunları Gençlik ve Spor Kulübü’nün Halk Oyunları Gösterileri büyük ilgi çekmiş. Festivalin ilk günü etkinlikleri; Yenişakran Belediyesi Halk Oyunları Ekibinin gösterileri, Sirk Gösterileri, Havai Fişek Gösterisi, Türk Sanat Müziği Konseri (TRT Grubu) ve Gençlik Konseri ile tamamlanmış.

Festivalin ikinci akşamında 18 ağustos Cumartesi, yani benim bu yazıları yazdığım sırada Grup Çalar Saat Konser veriyor olacak ve festival 19 Ağustos Pazar günü ücretsiz olarak Hüseyin Turan'ın vereceği halk konseri ile sona erecek. Festival kapsamında Resim ve El Sanatları Sergisi, Halk Oyunları ile Sirk Gösterileri, Şiir ve Müzik Dinletisinin yanı sıra Amatör Plaj Turnuvası düzenlenecek.

PANEL:ZEYTİNCİLİĞİN GÜNCEL DURUMU VE HEDEFİ
Ayrıca festivalin 2. günü 18 Ağustos Cumartesi günü festivalin ana teması olan Zeytin ve Zeytinciliğin ele alındığı "Zeytinciliğin Güncel Durumu ve Hedefi" konulu bir panel düzenlenecekmiş ki bu da yap-ılmıştır. Oturum Başkanı ve Konuşmacı olarak Tariş Zeytinyağı Birliğinden Dr. Mustafa Tan ve Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Dr Kamil Oktay Sındır ile Gazeteci Yazar Ali Ekber Yıldırım panele konuşmacı olarak katılacaklarmış..

Ne yazık ki maille gelen bu haberi çok geç veriyorum dostlara. Sadece yarın yani Pazar günü kalıyor festivale dair. Yine de akılcığımızın bir kıyısına yazıp gelecek yıllar yapılacak festivallere katılabiliriz değil mi?


Kaynak. http://www.medya35.com/bultenfoto/2007/18082007/sakranfestival.doc

FOTO http://www.haciabdullah.com.tr/Rehber/zeytinyag.htm

 
Toplam blog
: 566
: 1338
Kayıt tarihi
: 11.07.06
 
 

Edebiyatla ilgileniyorum. Ayrıca amatörce belgesel film çalışmaları yapıyorum ve kültürel etkinlikle..