Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Temmuz '12

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Yeni Ticaret Kanunu ne işimize yarayacak 2

Yeni Ticaret Kanunu ne işimize yarayacak 2
 

Yeni Türk Ticaret Kanunu 01/07/2012 de yürürlüğe girmeden önce tekrar düzeltildi. Bu yüzden hem mevcut düzeltmeleri hem de diğer yenilikleri aktarmak istiyorum.

Çok tartışılan maddelerden "Şeffaflık ilkesi" düzeltildi. İlk kanuna göre tüm limited ve anonim şirketler internet sayfası kurmak ve tüm mali verilerini, sözleşmelerini vs belgelerini internet sayfasında yayınlamak zorundaydı.

Ama ticarette gizlilik ilkesi gereği yapılan itirazlar sonucu bağımsız denetime tabi şirketler haricindekilerden bu zorunluluk kaldırıldı.

Ortaklar şirkete borçlanması hususu ise yeniden düzenlendi. Yeni düzenleme ile ortaklar eğer şirket zararda değilse, taahhüt ettikleri sermayenin tamamını yatırmışlarsa 24 ay içinde ödemek koşuluyla şirketten borç alabilecekler.

Denetime tabi olma kanunu da eski haline geldi. İlk düzenlemede tüm şirketlerin bağımsız denetime tabi olmaları şartı kaldırılarak eski haline geri getirildi. Yine halka arzı bulunan anonim şirketler bağımsız denetim raporu almak zorunda olacak.

Diğer yenilikler ise kısaca şöyle;

- Şehirlerarası yolculuklarda yumurta, soğan, pide, lahmacun gibi kötü kokan yiyecekler yenilmeyecek.

- Otobüslerde kedi, köpek, tavuk, horoz gibi canlı hayvan taşınmayacak. Gece yarısından sonra yolcuların uyuduğu saatte yüksek sesle müzik çalınmayacak.

- Taksitli satış ve tüketici kredilerinde dürüst davranılmaması haksız rekabet olarak sayılacak. Uygulanan faiz veya vade farkı, ödemelerin nasıl yapılacağı açıklanacak.

- Ticaret şirketlerinin ticaret siciline tescili sırasında defterlerin açılışı ticaret sicili müdürlükleri tarafından da onaylanabilecek. Ticari defterlerin elektronik ortamda tutulması halinde bu defterlerin açılışlarında ve yevmiye defteri ile yönetim kurulu karar defterinin kapanışında noter onayı aranmayacak.

- Taşıma işlerinde eşyanın kaybolmasından veya hasara uğramasından doğan talep hakları, teslimi takip eden 3 iş günü, açıkça görülmüyorsa 14 iş günü içinde taşıyıcıya bildirilmemişse sona erecek.

- Müşteri, malın değeri konusunda yanıltılamayacak ve karar verme özgürlüğüne, verilen hediyelerle etki edilemeyecek. Kapıdan veya yoldan çevirerek yapılan satışlar, saldırgan satış yöntemi olarak değerlendirilecek.

En çok merak edilen kiracı ve mülk sahibi ilişkileri ise yeniden düzenlendi;

 - İntifa ve oturma hakkı sahipleri, binanın bakımındaki eksikliklerden doğan zararlardan maliki ile birlikte sorumlu olacak.

- Kiracının ödemediği elektrik, su gibi faturalar, tahliyesine sebep olabilecek.

- Balkonda mangal yapılması kiracının tahliyesine neden olabilecek.

- Kiralık yerle ilgili zorunlu sigorta, vergi ve benzeri yükümlülükler mal sahibi tarafından karşılanacak.

- Kira bedellerinde yapılacak artış, bir önceki yılın üretici fiyat endeksini geçemeyecek.- Kiracı, mal sahibinden kiralanan yerle ilgili ayıbın uygun bir sürede giderilmesini isteyebilecek. Ayıp giderilmezse, kiracı kendisi ayıbı giderecek. Bedelini kiradan kesecek.

- Konut veya çatılı işyerlerinde mal sahibine verilen depozito, üç aylık kira bedelini aşamayacak. Depozito harcanmayacak.

Kredi kullanımlarına dikkat!!!!

- Eşlerden biri yazılı izin vermedikçe diğer eş hiçbir şekilde bir başkasına kefil olamayacak. Kefil olanın rızası olmadıkça kefalet miktarında artırma yapılamayacak

İşçi-İşveren ilişkilerindeki düzenlemeler ise şöyle;

- İşveren, çalışanların işle ilgili sağlık ve güvenliğini sağlayacak, sağlık ve güvenlik tedbirlerinin değişen şartlara uydurulması ve mevcut durumun iyileştirilmesi için çalışacak.

- İşveren, çalışanları arasından iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli görevlendirecek. İşyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanlarının hak ve yetkileri, görevlerini yerine getirmeleri nedeniyle kısıtlanamayacak.

- İşyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanları, işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili alınması gereken tedbirleri yazılı olarak bildirecek.

- Çalışanın ölümü veya maluliyetiyle sonuçlanacak şekilde vücut bütünlüğünün bozulmasına neden olan iş kazası veya meslek hastalığının meydana gelmesinde ihmali tespit edilen işyeri hekimi veya iş güvenliği uzmanının yetki belgesi askıya alınacak.

- İş güvenliği uzmanlarının görev alabilmeleri için, çok tehlikeli sınıftaki işyerlerinde A sınıfı, tehlikeli sınıftaki işyerlerinde en az B sınıfı, az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde ise en az C sınıfı belgeye sahip olmaları şartı aranacak.

- İşveren, iş sağlığı ve güvenliği yönünden risk değerlendirmesi yapacak veya yaptıracak. Risk değerlendirmesinde; belirli risklerden etkilenecek çalışanların durumu, kullanılacak iş ekipmanı ile kimyasal madde ve müstahzarların seçimi, işyerinin tertip ve düzeni gibi konular dikkate alınacak.

- İşveren, çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimi almasını sağlayacak. Verilecek eğitimin maliyeti çalışanlara yansıtılamayacak.

- Yükümlülüklerini yerine getirmeyen işverene, her bir yükümlülük için 2 bin lira, işyerinde işyeri hekimi veya iş güvenliği uzmanı görevlendirmeyen işverene, görevlendirmediği her kişi için 5 bin lira ceza verilecek.

- Büyük kaza önleme politika belgesi hazırlamayan işverene 50 bin lira, güvenlik raporu hazırlanıp bakanlığın değerlendirmesine sunulmadan faaliyete geçen işyerine 80 bin lira idari para cezası verilecek.

 

Yeni kanunumuz hepimize hayırlı olsun... Kanunu çıkaranlar bütün bu düzenlemelerin Avurpa Birliği ülkeleri ile entegre olmamızı sağlayacağı, AB uyum sürecine katkıda bulunacağını belirtiyorlar. Kısaca  bu kanun yüzü suyu hürmetine bizi belki de Avrupa Birliği'ne alacaklarmış...

Kanuna ne kadar uyulacağı konusu ve gayet ciddi cezai müeyyidelerin nasıl uygulanacağı tabi ki muamma...

Saygı ve Sevgilerimle




 

 
Toplam blog
: 6
: 747
Kayıt tarihi
: 29.05.12
 
 

Uludağ Üniversitesi İşletme Bölümü mezunuyum. Mezun olduktan sonra çeşitli bankalarda çalıştım. D..