Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Temmuz '15

     
    Kategori
    Üniversitelinin Sesi
     

    Yeni üniversiteli, sana birkaç tavsiyem var!

    Yeni üniversiteli, sana birkaç tavsiyem var!
     

    Hey yeni üniversiteli!

    Sonunda sen de zorlu, uzun, stresli bir süreci atlattın ve şimdi heyecanla üniversiteye adımını atmak için bekliyorsun.

    Üniversite keyiflidir, liseden çok farklıdır. Bir anda senin için bambaşka ve çok daha güzel bir hayatın başladığını göreceksin. Sana bir üniversite öğrencisi olarak, üniversite hayatını daha verimli ve keyifli geçirmen için birkaç tavsiyede bulunacağım.

    Öncelikle ileride, dönüp baktığında güzel birkaç yıl hatırlaman çok önemli. Bu nedenle derslerin yanısıra eğlenmeyi, güzel anılar biriktirmeyi sakın ihmal etme. 

    Düzenli, planlı, programlı olarak hem sıkı çalışmanın hem de eğlenebilmenin mümkün olabildiğini göreceksin. Her gün eğlenip aynı zamanda çalışman mümkün olmayacak, bazen sabahlara kadar ders çalışman gerekecek, ama zamanı iyi yönetirsen bu kesinlikle güzel günler de geçirmene engel olmayacak.

    Üniversitede eğlenmek için illa ki para harcaman gerekmediğini fark edebilmen çok önemli. Çevrende, facebook ta, instragram da gördüğü belki bir sürü yaşıtın tonla para harcayarak eğleniyor olacak ve belki eğlenmenin tek yolunun para harcamak olduğunu zannedeceksin başlarda. Ama bu kesinlikle doğru değil! Kampüste arkadaşlarınla yürüyerek, güzel bir manzara seyrederek, gece oturup en sevdiklerinle muhabbet ederek, veya kart oynayarak da en güçlü kahkahanı atabildiğini, çok mutlu olabildiğini ve eğlenebildiğini fark edeceksin! Bunu fark etmekte gecikme ve küçük, güzel anların mutluluğunu tat.

    Birçok insanla tanış. Farklı kültürden, farklı milletlerden, farklı görüşlere sahip bir sürü arkadaş edin. Bu insanlarla tanıştıkça, onları dinledikçe ufkun genişleyecek. Farklı görüşler duydukça, kendi inandığın doğruya daha sıkı sarılacaksın belki, ve neden o görüşü benimsediğini daha iyi anlayabileceksin. Bir yandan da hiçbir şekilde kabul etmediğin bir fikri bile saygıyla dinleyebilmeyi ve saygıyla tartışabilmeyi öğreneceksin. Bu tanıştığın insanlardan bazıları seni yarı yolda bırakacak, bazılarından en büyük kazığı yiyeceksin, bazıları ise kardeşin olabilecek. Ama geriye dönüp baktığında hepsinden bir çok şey öğrenebileceksin. Ama şunu da unutma ki en yakınına alacağın arkadaşlarını, seni anlayabilecek ve seninle benzer bir kafa yapısına sahip insanlardan seçmen daha doğru olabilir. Ne demiş büyüklerimiz "Bana arkadaşını söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim." Bu tanıştığın bir sürü insandan, birkaç tanesi senin hayatında başka bir yere sahip olacak. Eğer bu insanlar gerçekten zor gününde, iyi gününde, mutlu gününde, kısacası her anında senin yanında olabiliyorsa sen de onları sıkı sıkı sar ve hiç bırakma. Üzüntüleriyle üzül, mutluluklarıyla sevin.

    İnsanlarla tanışmanın en iyi yollarından birisi de öğrenci topluluklarına, kulüplere girmektir. Topluluklar sana bir sürü arkadaşın yanı sıra bir sürü bilgi, deneyim katabilir. Kendini sevdiğin bir alanda geliştirebilirsin. Boş zamanlarını topluluklarda harcamaktan çekinme.

    Okuduğun bölümü sevecek misin bilmiyorum, ama sevmiyorsan da bir şekilde sevdiğin bir alana yönelebilmek için ne yapmak gerektiğini araştır. Gerekirse seçmeli dersler al veya kariyerini o şekilde yönlendirmenin yöntemini bul. Çünkü insanın sevdiği işle uğraşması gerçekten çok önemli. Sevmediğin bir derse çalışmanın bile işkenceye dönebileceğini göreceksin.

    Ve belki de en önemlisi, üniversiteye okumak için gittiğini unutma. Çevrende bir sürü genç, hareketli, kıpır kıpır insan olacak ve eğlenceli bir ortamda bulacaksın kendini, ama bir şekilde derslerini geçebileceğin en iyi şekilde geçmen lazım, çünkü üniversiteye mesleğini edinmek, geleceğini kurtarabilmek için giiyorsun. Derslerini ihmal etme. Gerektiğinde sabahlara kadar ders çalışmaktan sıkılma. Unutma, doğru bir zaman yönetimiyle hem çalışabilir hem eğlenebilirsin.

    Ve kendini bir sürü alanda geliştir. Daha çok oku, gündemi takip et, dünyadan haberdar ol, artık çocuk değilsin. Yaşadığın dünyayı tanı, ondan daha öğrenecek çok şeyin var, ve çalışırsan başta ülkene, dünyana katabileceğin bir sürü şey olabilir.

    Son olarak da, artık daha özgür olacaksın. Kendi hayatına kendin sahip çıkacaksın ve ne yapıp ne yapmaman gerektiğine büyük ölçüde sen karar vereceksin. Fakat, bunu sakın sınırsız bir özgürlük olarak yorumlama. Kendini bil, kendine sahip çık, seni kötüye yönlendirebilecek her türlü şeyden uzak durmaya çalış.

    Üniversite hayatını, unutulmayacak anılarla doldurman dileğiyle...

     
    Toplam blog
    : 1
    : 2735
    Kayıt tarihi
    : 17.07.15
     
     

    Universite ogrencisi- amator fotografci, sporsever, modasever ..