Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Eylül '19

 
Kategori
Çalışma Yaşamı
 

Yeni Yasama Yılı 2 - EYT

Yeni yasama yılında bir çok vatandaşın çözüm beklediği diğer sorun ise Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasası.

Nedir EYT sorunu ?

08 eylül 1999 yılında yapılan emeklilik yasasındaki değişiklik sonrası emeklilik yaşı kadınlarda 58 erkeklerde ise 60 oldu. Bu tarihten ve yasadan önce işe giren kadın 20 yıl ve 38 yaş erkek ise 25 yıl ve 43 yaş ile emekli olabiliyordu. Ancak 1999 yılında çıkartılan yasa ile bu tarihten önce işe girmiş 18 yaşındaki insalarda kademeli geçiş hükmü ile yaş şartına tabi tutuldular. Bu duruma göre 1970 doğumlu ve ilk defa 1990 yılında sigortalı olarak işe başlayan erkek 25 yıllık sigorta süresinin dolduğu 2015 yılında emekli olacakken yaş şartı nedeni ile 52 yaşında 2022 yılında emekli olabiliyor.

EYT mağdurları "03.07.1989/1988/5E-1989K sayılı danıştay kararına göre sonradan çıkan kanun kural olarak önceki olaylara ve ilişkilere uygulanmaz" kararına istinaden bu kanundan önce sigortalı  olan hak sahipleri bu kanunun kendilerine uygulanmamasını ve bu uygulanmanın yarattığı mağduriyetin giderilerek haklarının iadesini talep etmektedirler. Bu konuda sonuna kadar haklıdırlar.

Bununla ilgili EYT mağduru insanlar bir araya gelmiş yürüyüş hatta bir çok siyasi partinin toplayamayacağı kadar büyük kalabalıklarla mitingler yaparak seslerini duyurmaya çalıştılar. Yerel seçimler öncesi pek dikkata alınmayan hatta bazı siyasiler tarafından onu kırıcı sözlere maruz kalan EYT mağdurları seçimde sandığa giderek tepkilerini gösterdiler. Bugün 5-6 milyon sayıda olduğu düşünülen EYT mağduru bir kişi ailesinden 3 kişi ile sandığa gittiğinde 18 milyon oy yapar ki bu rakam ana parti ve muhalefet parti dışında kalan tüm partilerden daha yüksek bir sayı..

Bugünlerde EYT mağdurları için ilk defa devletin yüksek kademelerinden umut vaadeden söylemler açıklamalar geliyor hatta tasarı haline bile getirilmiş durumda, ama yeni yasama paketinde olacak mı olmayacak mı? Büyük ihtimalle olmayacak. 

EYT mağdurları artık haklarının iadesini ve oyalanmaya tahammüleri olmadığını her yerde duyuruyorlar. bu bir seçim harekatı ise kimse bu sene hazırladık, seneye çıkacak, sona gelindi, seçimden önce çıkacak, seçime yetişmedi ama hemen sonrası çıkacak gibi sözlere kanmayacaktır. Çünkü seçilenlerin değil seçenlerin daha güçlü olduğu son seçimde alenen gözüktü ve insanlara daha çok cesaret geldi.

 

 
Toplam blog
: 39
: 115
Kayıt tarihi
: 06.09.18
 
 

Gümrükleme hizmeti veren özel şirketin ith.müş.temsilciliğini yapıyorum, mesai dışında vaktimi ai..