Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Eylül '19

 
Kategori
Hukuk
 

Yeni Yasama Yılı 1 - Nafaka

Yeni yasama yılı 1 Ekim salı günü başlıyor.

Daha önceki yazılarımın içerisinde bulunan SÜRESİZ NAFAKA ile ilgili görüşlerimi belirtmiştim. Başta sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere konu ile muhattap Adalet Bakanlığı ve bir çok hukukçu "süresiz nafaka" yasasının çok yanlış olduğunu bunun mutlaka çözüme kavuşturulması gerektiği ve kavuşturulacağını devamlı dile getirdiler. Yeni yasama yılında olacak mı ? olmayacak mı? 

Sanırım yarın itibariyle net olacağız. Bu adaletsiz nafaka sisteminin düzeltilerek süresiz nafakanın mutlaka kaldırılması zaruridir. Bir çok kadın dernekleri, feminist dernekleri, bazı hukuk büroları süresiz nafaka diye bir şey olmadığını bu yüzden kanunda değişikliğin gereksizliği savunuyorlar. Gerekçeleri erkek ölünce nafaka bitiyormuş (birikmiş borçlar mirasçılarına kalıyor) bu yüzden süresiz olmuyormuş. Madem süresiz nafaka diye bir şey yok o zaman bu itiraz neden? Bu derneklerin amacı veya çıkarları nedir? Kadınları korumak mı? maddi kazançları mı? Benim şahsi fikrim ve görüşüm tamamen maddi kazanç amaçlıdır.

Yeni yasama yılının başlangıcında bu konu mutlaka meclise sunulmalı ve acilen süresiz nafakanın iptal edilerek devletin bunu süreli hale getirilmesi şarttır. Bu sayede hem kadın hem erkek  mağdur olmayacaktır.

Mağdur erkek, maddi durumu yok ama hayatı boyunca ayrıldığı eski eşine nafaka ödüyor, yeni bir hayat kursa kuramıyor, kurdu diyelim yeni eşi de nafaka borcuna ortak oluyor. erkek ödemeyi geciktirse, işsiz kalsa, bir süre sonra hapis cezası alıyor. Zaten ödemede sıkıntı yaşayan erkek cezaevinde yatınca 3 ay borcu silinmiyor, cezaevinde bir yakınlarından, çevresinden borç bulmadan çıkma şansı yok, çıkınca onu bekleyen yeni ayların nafaka ödemeleri ve cezaevinden çıkmak için bulduğu borcun alacaklıları ve belki de bu durumdan rahatsız işverenin yol vermesi ile gelen işsizlik oluyor. Bu erkek ne yapacak, çıkmazda kalmış, siz olsanız nasıl bir çözüm yolu bulurdunuz. Hayatınız boyunca böyle devam edecek durumda.

Mağdur kadın, ama şiddet görmüş, ama aldatılmış, ya da kendisi aldatıp kaçmış ta olsa ayrıldığı eşinden evlilik akdi ile ayrılmış olsa da nafaka ile hayat boyu eski eşine bağımlı yaşayacak. bir çoğu vahim sonuçlarla bitiyor, bir çoğu ise her ay bekliyor ki parası yatsın ama yatmamış, karşı tarafa sorsa bir dünya kavgalar, karşılıklı hakaretler, çoğu 200 tl alıyor, şayet evlenmemiş veya asg.ücretten yüksek maaşlı değilse bu parayı alıyor alabilirse, icra ile hapis ile almaya kalkıyor avukat büroları da onu bekliyor gelse de 3-5 para kazansak diye, ama sorsanız mağdur edebiyatı yapıyorlar. Sonuç olarak 200 tl 500 tl yoksulluk nafakası hakim ne takdir etmişse bu para onun hayatını kurtarmıyor, onu güvenli bir duruma almıyor. 

Peki yeni yasa gelirse ki gelmeli bir kez sada tekrar ediyorum neler değişecek.

Erkek yeni yasada 1 gün evli kaldı ya da 10 + yıl devlet 2-5 yıl arasında evlilik süresine göre erkeğe nafaka ödetecek, bu süre sonunda kadın halen evlenmemiş, işsiz ise devlet tarafından ödemesi yapılacak böylece erkek yeni bir düzen ya da düşük maaşlı ise hayatını bir şekilde idame edecek, maaşında haciz olmadan, cezaevlerine girmeden, işsiz kalmadan. 

Kadına gelince, eski eşten aldığı belki 200-500 arası nafaka yüzünden her ay eski eşi ile gereksiz görüşmelerde kalmayacak, param yatacak mı kaygısı ile ay başını beklemeyecek, eski eş ile tartışmalardan, hakaretlerden karşılıklı uzak olacak, avukat bürolarına harç vs ücret ödemeyecek. Dahası devlet tarafından maaşı güvence altında olduğu gibi, devlet bulunduğu bölgeye, tahsiline göre kendisine iş istihdamı sağlayacak, yani 200-500 tl alıp zar zor idare ederken devlet tarafından kendisine iş imkanı sağlanacak, en kötü asg ücret alacak+ sosyal güvenliği kapsamında primleri ödenecek, bu da kadınımızın kalkınmasına en azından hayatını olduğundan daha rahat yaşamasını sağlayacak.

Her iki taraf ta bir birleri ile görüşmeyecek gerçek ayrılığı yaşayacak yeni hayatlar kuracaklar. Sağlık yönünden saplantılı karakterleri her iki taraf için de ayırıyorum burada.

Son sözüm sözde (bazı) hukuk büroları, feminist düşünce veya mağdur kadınlar üzerinden rant elde eden derneklere,  siz gerçekten kadınları düşünüyorsanız burada kadının aleyhine ne var neyin itirazındasınız. Amaç nedir ?

SÜRESİZ NAFAKA' nın kaldırılması ile cinsiyet ayrımı ortadan kalkarak her iki mağdur taraf ta rahat edecektir. İnsanlar artık nefes alamıyor.

Umutla bekleniyor.

 
Toplam blog
: 39
: 115
Kayıt tarihi
: 06.09.18
 
 

Gümrükleme hizmeti veren özel şirketin ith.müş.temsilciliğini yapıyorum, mesai dışında vaktimi ai..