Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Aralık '12

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Yeni yılın büyüsü

Yeni yılın büyüsü
 

resimhayattir.com


Yeni aldığımız üzerinden etiketini bile çıkarmadığımız bir kıyafet,  aldığımız arabamızın yenilik kokan koltukları, verilen bir hediyenin paketini açmak, yeni okumaya başladığımız bir kitap, nasıl da mutlu eder bizi. Yeni olan herşey genelde hepimizde merak, heyecan, mutluluk uyandırır. Yeni birşeylere başlamak ve bu sefer herşeyin daha iyi olacağını ummak..... Aynı duygularla koca bir yılı daha bitirdik işte. 5 4 3 2 1 gireceğiz bir çırpıda. Tükettiğimizin bitişini anlamadan.

Her yılın bitişinde bir hesaplaşmaya gireriz kendimizle. 365 günün hesabını kapatır, yeni bir yıla temiz bir sayfa açarız, kalbimiz kadar temiz:)) Tıpkı Şebnem Ferah'ın dediği gibi. 'Sil baştan başlamak gerek bazen, hayatı sıfırlamak.....' Hayatı değil ama, beklentilerimizi, umutlarımızı, amaçlarımızı, planlarımızı biten yılda bırakıp, 2013 tarihi vererek, yeni yıla taşırız, hiç beklememiş gibi.Çoğumuzun kimselere çaktırmadan listeleri hazırdır bile;

Geçen yıl çok yoruldum, bu yıl önce kendimi düşüneceğim.

1 Ocak'tan itibaren diyete başlıyorum.

Sabahları erken kalkıp, yürüyeceğim.

Bu yıl beni üzen insanlardan uzak duracağım.

Bu yıl kendime yeni hobiler edineceğim.

Bu yıl daha çok kitap  okuyacağım.

Bu yıl daha hesaplı davranacağım..... gibi gibi gibi

Geçen sadece zamandır aslında, insan ise aynı. Bu yüzden bu planların çoğu yazıldıkları yerde kağıt ziyanlığı olarak kalır. Bazılarına bir gayret başları yeni yıl ile, ama kaderleri bellidir. Pazartesilerde başlanıp, salıya can çekişerek ulaşan diyetler gibi. Zaman zaman da esprilere konu olur bu gerçekleşemeyen planlar.

Sen bu yıl yediklerine dikkat edecektin hani, dikkatin sadece bakışsal anlamda kaldı galiba:)

Yada,

Beni üzenlerden uzak duracağım bu yıl. Ama neden etrafımda kimse yok?.... Seneye söz yeni bir çevre edineceğim.

Kimileri bir ay öncesinden Yılbaşı Gecesi için program yapma derdine düşer. Eeee haklılar tabi, nasıl girilirse yıla, tamamı öyle geçermiş. Müziğe önem veren, eğlence - dans ağırlıklı bir program seçer, çocuklu olanlar oyun odalarını ve emanet edecekleri ablaların varlığını önemser. Bazıları evinde ağacını kurar, misafirleriyle evde kutlamayı tercih eder. Tombala, Milli Piyango biletleri, kestaneli hindi dolması, şık bir masa, ağacın altında herkesi mutlu edecek minik hediyeler, saat tam 24.00'da kesilmek üzere hazır bekleyen pasta partinin olmazsa olmazlarıdır. Nar ise gecenin bir başka uğurudur. Yeni yıla giriş ile birlikte, evin kapısında patlatılır, yere atılmak suretiyle. Olan eziyet ne nara, ne de kapıyadır, bir tek ev sahibine. Neyse ki, umutlarımıza bir başka umutla, bereket beklentisiyle yeni bir madde eklenmesine vesiledir sadece.Salonun bir köşesine özenle kurulmuş yılbaşı ağacından gelen rengarenk ışıltılar ise gecenin keyfini tamamlar. Aman siz siz olun bayanlar, sakın yeni yıla kırmızı iç çamaşırı olmadan girmeyin, benden söylemesi.

TV Kanalları ise, tam bir curcunadır, geceye özel binbir çeşit program hazırlanmıştır. Skeçler, konserler, dansöz, çekilişler, ve hayatımıza son yıllarda giren Vicrotia's Secret defilesi.Yeni yılın ilk dakikalarında bir hastaneye bağlanılır  klasik, yılın ilk bebeğiyle tanışmaktır derdimiz. Çoğu zaman hepsini bir araya toplasanız, doğru dürüst bir program bulamazsınız, karambolde geçer gider gece.

Bazıları ise, kimselerin aklına gelmezler, yapayalnız girenler, hastane kapılarında, yaşadıkları kayıpların acı ve burukluğuyla, biten ilişkilerin kıvranışlarıyla yada sokaklarda karton kağıtlar üzerinde. Bazılarının yüreklerine çöreklenen bir acıdır, herkes yeni yılı kutlarken onlar için, yıl dönümüdür, biten bir hayatın. Unutmak ister kutlamak yerine. Bazılarını milletçe hatırlarız, ama unutmuş gibi davranırız. Bir coşkuyla deli gibi eğleniriz, umursamayız. Aydınlanma çağına girdik diyoruz, bu giriş, kapıdan geçiş gibi olmayacak, elimizi şıklatınca olmayacak elbet. Hepimizin duyarlılığıyla, birbirimizi duyabilmesiyle olacak. Yılsonu defterleri kapanırken, lütfen olan herşeye saygı.

Bazıları ise, yeni yılın kutlanmasına karşıdır. Ama kullandığımız takvim itibarı ile, yeni bir yıla girilmektedir ,istesek de istemesek de. Muhalefetleri yeni yılın gelişine değil, kutlanmasınadır nedense. Ama şu eski, kocaman yaşlı dünya üzerinde misafir olduğumuz her yeni dakikaya, aya, güne, mevsime ve tabiki yeni yıla güzel umutlar besleyerek başlamak her insanın hakkıdır. Hem dua ederek, hem de kendi görüş açısına göre kutlayarak, eğlenerek. Ama kimseleri rahatsız etmeden, utanmadan, utandırmadan.  Kutlanan bir başlangıçtır, umut ederek, bekleyerek, anarak, hatırlayarak.  Tüm  bu kutlamaların içinde bile bence bir dua vardır,  bizim göremediğimiz.. Yöntem farklı, uygulayış farklıdır, beklentilerin farklı olması gibi doğal olarak. Herkese mutlu, sağlıklı, sevgi ve anlayış dolu, daha aydınlık bir yıl dileğiyle.

 
Toplam blog
: 46
: 826
Kayıt tarihi
: 07.08.12
 
 

Küçük bir gülümseyiş ya da farkındalıklar yaratacak atıştırmalık öyküler yazmayı planlıyorum, bun..