Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Haziran '14

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Yenidoğan sünneti

Yenidoğan sünneti
 

Bir erkek çocuğunun hayatındaki en önemli anlardan biridir sünnet... Bazılarının çok güzel geçirdiği ve aklında sünnet düğününden renkli karelerin kaldığı güzel bir anı iken; bazıları için de travmaya neden olarak ömürleri boyunca hatırlamak istemeyecekleri bir ana dönüşmüş.  
Sünnet artık hastane ortamında genel anesteziyle her yaş grubunda yapılabiliyor. Geçmişte 2-6 yaş arasında yapılması çocukta travmalara neden olabileceği için önerilmiyordu. Özellikle yenidoğan döneminde yapılan sünnet, çocukları idrar yolları enfeksiyonlarından korumasının yanı sıra penis kanseri ve rahim ağzı kanseri riskini azaltıyor.
Yenidoğan sünneti nedir?
Doğum ve doğumu takip eden 28 günlük süreçte yapılan sünnete yenidoğan sünneti adı verilir. Doğumu takip eden 24. ve 48. saatlerde yapılabilir; ancak sağlıklı olanı yenidoğan bir bebeğin böbrek ve karaciğer fonksiyonlarının yeterince olgunlaştığı 7 ila 10. gün arasında yapılmasıdır. Sünnet gibi zorunlu olmayan bir cerrahide ekstra bir travma oluşturmamak adına en az bir hafta beklenmesi doğru bir tercihtir.
Nasıl yapılır?
Yenidoğan sünnetinde genel anestezi uygulanmaz. Bir krem yardımıyla lokal anestezi sağlanır. Sünnet derisi ve penise krem sürülerek yaklaşık 1 saat beklenir. Gerekli anestezi sağlandıktan sonra sünnet derisi penisin anatomisine uygun olarak cerrahi yöntemle alınır. 15-20 dakika süren operasyonda kanama kontrolü sağlandıktan sonra, yaklaşık 7 günde eriyerek kaybolan estetik bir dikişle damarlar tek tek bağlanır. Halk arasında lazer diye bilinen koter ne keserken ne de kanamaları durdururken kesinlikle kullanılmamalıdır.
Son dönemde sünnet derisinin sıkıştırılarak açılmasıyla uygulanan dikişsiz sünnet yöntemlerinde standardizasyon sağlanamayabilir. Penis cildinin tamamen alınması gibi sorunlar çok ciddi onarımların yapılması gerekliliğine neden olabilir. Bunun için sünnetin her yaşta cerrahi ve dikişli olarak yapılması en idealidir.
Yenidoğan sünnetinin yararları
Yenidoğan sünneti tıbbi nedenlerinden çok avantajlarından dolayı tercih edilmektedir;
• En büyük avantajı anestezi şeklidir. Genel anestezi ya da enjeksiyonla yapılan anestezi uygulamalarının yerine kremle sağlanabilen lokal anestezi kullanılır.
• Yenidoğan döneminde yara iyileşmesi hızlıdır.
• Enfeksiyon riski daha düşüktür.
• Kanama riski çok daha düşüktür.
• En önemlisi erkek çocuk sünnet derisinden ne kadar çabuk kurtulursa idrar yolu enfeksiyonu geçirme riski o denli azalır.
Prematüre bebeklerde yenidoğan sünneti yapılabilir mi?
Prematür ya da düşük doğum ağırlıklı bebeklerde bebeğin doğum kilosunun 3.000-3.500 gram gibi sağlıklı bir yenidoğanın kilosuna ulaşması beklenir. Daha sonra yine cerrahi yöntemle sünneti yapılır.
Hangi durumlarda yapılmamalı?
• Çocuğun doğduğunda ilave bir sistemik hastalığı varsa,
• Genel sağlık durumu bozuksa,
• Enfeksiyon tablosu görülüyorsa,
• Penise ait anomaliler (Peygamber sünneti, gömük penis, penil rotasyon, penil deviasyon gibi) varsa,
• Sarılıkla ilgili değerleri çok yüksekse ve bir tedaviye ihtiyaç duyuluyorsa, bu tedavi tamamlanmadan kesinlikle sünnet yapılmamalıdır.
Sünnet Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Sünnetin ardından hasta gerekli kontrolleri yapıldıktan sonra pansumanlı bir şekilde evine gönderilir. Ertesi gün kontrolleri yapılarak pansumanı açılır. Aileye günlük bakımın nasıl yapılacağı anlatılır. Yaklaşık 5-7 günde iyileşme gerçekleşir.
Bu Belirtiler Varsa Hekiminize Başvurun!
• Aşırı bir şişlik, renk değişikliği ve morarma görülüyorsa,  
• Kızarma, iltihaplanma gibi enfeksiyon bulguları ortaya çıktıysa,
• Kanama varsa mutlaka hekiminize başvurun.
Kaynak: http://www.milliyet.com.tr/yenidogan-sunnetini-7-gunden-once-yaptirmayin--bebegiminmutfagi-1550152/
P.S.: Yukarıda saydığım pek çok faydasının yanında daha yeni doğmuş el kadar ve savunmasız bir bebeği o masaya yatırarak çığıklarına dayanmak da gerçekten sabır ve cesaret işidir. Hele ki duygusallığın doruğundaki lohusa bir anne için... Eğer bir oğlum olursa gerçekten yapabilir miyim bilmiyorum... Ben kızımın topuk kanı alınırken bile göz yaşlarına boğularak kaçtım odadan. Ciddi bir irade lazım. Çünkü bu bir operasyon ve bebeğini terk edemezsin.. . Diğer taraftan büyüdükçe aklı başına gelecek ve daha çok etkilenebilir diyorsun. Ama minicik bir bebek o kadar ağlatılır mı? Bundan etkilenmez mi bilemiyorum... Belki en iyisi 4-6 aylık felan yaptırmak olabilir... Bir arkadaşım yaptırmıştı 6 aylık bebeğini. İlk bir hafta altını almakta direnç göstermiş sadece onun dışında bir şikayeti olmamıştı. Neyse gerçekten hassas bir konu ve çok iyi düşünmek gerekiyor.

 
Toplam blog
: 74
: 8561
Kayıt tarihi
: 30.04.14
 
 

İsmim Emel, İstanbul doğumluyum. 29 yaşında, evli ve çocuklu bir satış yöneticisiyim. 8 senedir T..