Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ocak '10

 
Kategori
Dünya
 

Yenidünyada rollerin üstlenilmesi ve İsrail-1

Yenidünyada rollerin üstlenilmesi ve İsrail-1
 

Açıklaması yazının Yararlanılan Kaynaklar bölümündedir.


Yenidünya oluşumda en önemli yapılanma İsrail olmuş ve olmaya da devam edecektir.

Kimimize göre Yahudi devleti, kimimize göre Siyonizm’ in merkezi, bazısına göre ise diğer devletler gibi kurulmuş bir devlet.

O zaman çok yakınımızda hatta aynı coğrafi kuşağı paylaştığımız ve birçok ilimizin toprağından küçük toprak parçasına kurulmuş bu coğrafyayı biraz tanıyalım:

İsrail, 470 km. uzunluğunda olup, en geniş bölgesi yaklaşık 135 km. Şu an itibari ile sınırları ve ateşkes hatları içerisinde kalan toplam yüzölçümü 27.817 km²' dır. İsrail, yaklaşık 7.250.000 nüfusuyla Asya ve Afrika kıtalarının kesiştiği yerde bulunan bir devlettir. Coğrafi olarak, Asya kıtasında bulunmaktadır; batısında Akdeniz, kuzeyinde Lübnan ve Suriye, doğusunda Ürdün, güneyinde ise Mısır ve Kızıl denizle çevrilidir. Bu durum halen BM tarafından tanınmamaktadır. İsrail, nüfusunun yaklaşık 6.000.000’ u Yahudi dinine mensup kişilerin oluşturduğu tek devlettir.

Emperyalist güçlerin I. Dünya Savaşı sonunda yaptıkları sömürge toprakları bölüşümün de İngiltere’nin "manda"sına verilen Filistin, Yahudilerle Araplar arasındaki çatışmalar yüzünden İngiltere'nin başına dert olmuştu. I’ inci ve II’ inci Dünya savaşları arasındaki dönem de İngiltere'nin Araplarla Yahudileri uzlaştırmak için harcadığı çabalar bir netice vermediği gibi Filistin topraklarını bu iki millet arasında taksim etmek istemesi de bir çözüme ulaşmadı.

II Dünya savaşı sonrası 1947 yılında, Filistin'i 1920 yılından beri yöneten İngiltere, Siyonist-Arap sorununu çözme sorumluluğunu Birleşmiş Milletler' e devretti. Bölge, Araplarla Yahudi göçmenler arasındaki çatışmalar önüne geçilemez bir hal aldı. Bu arada Yahudiler artık toplam Filistin nüfusunun üçte birini oluşturuyorlardı ve toprakların yüzde 6' sının sahibi olmuşlardı. Tüm bunların üzerine 1933 -1939 yılları arasında Almanya’ da iktidarda bulunan ve bugün dahi girift bilmece özelliğini koruyan Nasyonal- Sosyalist Alman İşçi Partisi (Nazi) yönetimi sırasında beş yüz bine yakın Yahudi' nın Avrupa kıtasından göç etmesi ile İngiliz himayesinde bulunan bu coğrafya da nüfusları artmıştır. Birleşmiş Milletler, bölgeyi Yahudiler ve Filistinliler arasında bölmeyi öngören tavsiye kararını aldı. Bu öneriyi Filistin temsilcileri reddettiler.

Zira bu plana göre Filistin topraklarının yüzde 56.47' sinin Yahudi devletine, 45.53' ünün ise Arap devletine verilmesini öngörüyordu. Kudüs'ün etrafında ise uluslararası bölge oluşturulacaktı. 29 Kasım 1947'de plan BM ülkeleri arasında oylamaya açıldı. 33 ülke planı kabul ederken, 13 ülke aleyhte oy kullandı, 10 ülke ise çekimser kaldı. Filistinlilerin reddettiği plan, hiç bir zaman uygulanmadı.

Devam edecek…

<ı>Yararlanılan Kaynaklar :

http: //www. turkcebilgi. com

http:// e-tarih. org

http:// tr. wikipedia. org

http:// mitoloji. info

http:// ankara. mfa. gov.il (İsrail büyük elçiliği web sitesi)<ı>
http:// www. tarihportali. net

William H.McNeill, Dünya Tarihi, 7.baskı, (Çev.Alâeddin Şenel), Ankara, İmge, 2003, s. 817.

<ı>Harita ; http:// img2. blogcu.com/ images ve http:// tr. wikipedia. org’ tan alınarak düzenlenmiştir.

 
Toplam blog
: 371
: 835
Kayıt tarihi
: 14.02.09
 
 

Adalet önce kendimizde başlamalı ve haksızlıklar sorgulanmalı  ve hataların, afetlere dönüşmeden ..