Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ekim '13

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Yeşil alan nasıl korunur- Singapur örneği

Yeşil alan nasıl korunur- Singapur örneği
 

Yeşile Merhaba


Geçen hafta gezi amaçlı Singapurdaydım. Dünyayının en gelişmiş ülkelerinden olan bu ülke alan itibarıyla çok küçük bir yer. Buna rağmen bu küçücü alanda 5 milyona yakın insan yaşıyor. Bu kadar insan bu küçük alanda nasıl yaşadığını merak ederek araştırmaya başladım. Öncelikle hemen hemen her yerde yeşil alanlar, ağaçlar ve parklar mevcut. İstanbula ile karşılaştırdığımda yeşil alan çok fazla. İstanbulda var olan yeşil alanlar zaman içerisinde yeni binalara dönüşüyor. Peki neden var olan yeşil alan gidiyor. İstanbul her geçen gün konut imkanı artan bir şehir ve bu konut ihtiyacı yeni binalar yapılarak gideriliyor artan nufusa paralel. Evlerin çoğu geniş ve görkemli. Artık istanbulda binalardan geçilmiyor ve şehir Kocaeli ve Tekirdağa doğru gidiyor. Yönetilmesi zor ve bir sürü çarpık yapı ortaya çıkıyor. Bunun önüne geçmenin çok zor olduğu aşikar dönen rant düşünüldüğünde. Planlanmayan bir şehir kendiliğibden bir yapı oluşturmaya çalışıyor. Devlette önceden herhangi bir plan yapmadığı için çarpık yapı trafik sorunları, artan stres, altyapı eksikliği vb. sorunları beraberinde getirmekte. 

Öcelikle fotoğrafta bir sürü ninanın olduğu ve yüzbinlerce insanın yaşadığı bir yapı gözüküyor. Evet, burası Singapour ve çok yüksek binalar mevcut. Ama bu binaların hemen karşısında çok büyük bir park, bir su kanalı ve bir sürü çevre ile bütünleşik restorantlar var. Neden yüksek binalar istanbulda yapıl mıyor??? Çünkü deprem riski var diye hemen cevap alıyorsun. Oysa Tokyo'da da bir sürü yüksek bina mevcut ve Singapour gibi bir sürü park var. Eğer İstanbulda depreme dayanıklı 20-30 katlı binalar yapılırsa bir sürü 3-4 katlı iş yeri veya ev yapmaya gerek kalmayacaktır. Artık gelişime ayak uydurmak gerekiyor. Yüksek binalar ve kuleler , yeşil alan ve betonlaşacak alanları korumak için en iyi seçenektir. İstanbulda, yapılar 5-10 kat arasında değişen ve geniş yapılılar.1-2 kişi 140 metre karede yaşayabiliyor.Singapourda evler daha küçük fakat ihtiyaca en iyi cevabı verecek şekilde tasarlanmış. İşin doğrusu orada kalırken geniş evlerin gereksiz olduğunu düşündüm. Dünyanın en yoğun ülkelerinden Hong Kong, yeşil alan oranı yaklaşık 60%.

Kısaca belediye ve devlet depreme dayanıklı yüksek ve teknolojik binalara insanları yönlendirmeli. Yeşil alanlar genişletilmeli ve yeni parklar yapılmalı. Gidişat istanbul için endişe verici bir hal almaya başladı.

 

Saygılarımla...

 
Toplam blog
: 36
: 491
Kayıt tarihi
: 28.10.13
 
 

Marmara Üniversitesi Endüstri Mühendisliği okudum. Yüksek Lisansımı Almanyada yaptım. Sağlık,  te..