Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Mart '14

 
Kategori
Sınavlar
 

YGS bitti… LYS maratonu devam ediyor

YGS bitti… LYS maratonu devam ediyor
 

YGS BİTTİ… LYS MARATONU DEVAM EDİYOR


2014 YGS’de 2 milyon 7 bin 685 aday ter döktü. Sınavda umduğunu bulanlar olduğu gibi umduğunu bulamayanların sayısı da epey çok.

Peki, şimdi ne yapmalı?

1- Öncelikle sınavın herkes için aynı zorluk derecesinde olduğu düşünülmelidir. Yani sizin yaşadığınız zorlukları diğerleri de yaşıyor. Bu etapta Ygs’yi unutup yarışa erken dönen adaylar daha başarılı olacaklardır.

2- Ygs iyi analiz edilmeli. Sınava hazırlanırken ders çalışma programında yapılan yanlışlar, sınav öncesinde ve sırasında yapılan hatalar belirlenmeli. Bu hatalar analiz edilip bunlardan ders çıkarılmalıdır.

3- Ygs %40 oranında etkiye sahip. Yani sonucu büyük oranda Lys etkiliyor. Bundan dolayı adaylar bir an önce yarışa tekrar adapte olmalıdırlar. Bu adaptasyon sürecinin daha hızlı gerçekleşmesi amacıyla ise kişisel motivasyon gücünü arttırıcı etkinlikler yapılmalı.

4- Eksik konular belirlenmeli ve Lys denemeleri iyi analiz edilmelidir. Unutulmamalıdır ki önemli olan hatalardan ders almaktır. Hatalar tespit edilmeli, nedenleri araştırılmalı ve bunları düzeltmek amacıyla yöntemler geliştirilmelidir. Bu amaçla aşağıdaki “DENEME ANALİZ TABLOSU” kullanılabilir.

 

                      DERSLER

 

HATALAR

TÜR-EDE.

MAT.

GEO

TAR

COĞ

FEL

FİZ.

KİM.

BİYO

TOPLAM

DİKKATSİZLİK

                   

BİLGİ EKSİKLİĞİ

                   

YANLIŞ KODLAMA

                   

ZAMAN YETERSİZLİĞİ

                   

YETERİNCE SORU ÇÖZMEME

                   

TOPLAM

                   

 

Bir problemi çözmenin ilk basamağı o problemi tespit etmektir. Bu amaçla öncelikle bu tablo kullanılarak denemeler analiz edilmeli ve hatalar tespit edilmelidir. Hangi dersten hangi hataları kaç tane yaptığımız belirlenmelidir. Örneğin; Dikkatsizlik hata türünden dolayı matematikten çok fazla hata yaptığınızı düşünün. Bu hatayı çözmek amacıyla:

1- Sorulardaki altı çizili kelimeleri okurken daha dikkatli olunmalı.

2- Şekil çizimi gerektiren sorular mutlaka çizim yaparak çözülmeli.

3- İşlemler zihinden değil yazarak yapılmalı.

4- Sonucun cinsi yazılmalıdır.

5- Öncüllü sorularda öncüllere daha fazla dikkat edilmelidir.

Örnekte görüldüğü gibi denemenin testleri bu şekilde ayrıntılı olarak analiz edilip hatalar için çözümler üretilmelidir.

Ygs bitti. Ancak Lys maratonu hala devam ediyor. Hatalarımızdan ders almalı ve yolumuza devam etmeliyiz. Bu maratonda ter döken tüm üniversite adaylarına başarılar diliyorum…

Sabri DAŞO

Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen

 
Toplam blog
: 27
: 1841
Kayıt tarihi
: 04.04.13
 
 

Marmara üniversitesi psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümü mezunuyum. Araştırmayı  ve yazmay..