Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Haziran '14

 
Kategori
Eğitim
 

Masa başında dirsek çürütmeyen bir nesil için: Fenbu

Masa başında dirsek çürütmeyen bir nesil için: Fenbu
 

Dirsek çürütmek deyimi, okumak için yıllarca çalışmak anlamına gelmektedir. Peki, bu deyim Türkçemize nasıl girdi? Hiç düşündünüz mü?

Bu deyimi Türkçemize masa başında kafasını kaldırmadan sınavlara hazırlananlar, bırakın sosyal faaliyeti arkadaşlarıyla teneffüs zamanında top oynamaktan bile fedakârlık ederek ders çalışan çocuklarımız, gençlerimiz kazandırdı.

Peki, ne olmak için bu kadar çalıştılar?

Tabi ki “Bilgi hamalı” olmak için…

Bilmek o sınavları kazanmak için, başarılı olmak için yeterliydi. Çocuklarımız sürekli bilgi depoladılar ve sınavlarda başarılı oldular. Peki, hayatta başarılı oldular mı? Tabi ki hayır…

Bilmek, hayatta başarılı olmak için yeterli değil. “Bilgi hamalı” olmak başarılı olmak demek değil…

İşte bundan dolayı “bilgi hamalı” olan bir nesil değil, “bilgi tasarımcısı” olan bir nesil yetiştirmeliyiz.

Günümüz eğitim politikalarına baktığımızda bu ihtiyaç fark edildi ve eğitim dünyası buna göre değişmeye başladı. Bu düşünceye uygun materyaller oluşmaya başladı.

İşte onlardan biri: Fenbu

Fenbu, (Fen bilimleri uzmanı) fen bilimlerini eğlendirerek öğreten bir zekâ oyunudur. Fenbu sadece kavramları eğlendirerek öğretmiyor. Konu tekrarını kolaylaştırıp sıkıcı tekrarların derse karşı ilgiyi azaltmasını da engelliyor. İlgili öğrenciler, bilgili öğrenciler ve en sonunda da bilgi tasarımcıları oluyorlar.

Fenbu’nun diğer bir özelliği grup oyunu olması. Akademik gelişimi, sosyal gelişim ile buluşturmasıdır. Öğrenciler Fenbu ile oynarken hem öğreniyorlar hem de kendi yaşıtlarıyla vakit geçirme, kendini ifade etme, bir grup tarafından benimsenme ve olumlu rekabet gibi ihtiyaçlarını gideriyorlar.

Fenbu duygusal zekâyı da geliştiriyor. Oyun başkalarının nasıl düşündüğünü anlamayı, empatiyi, beden dilini etkin kullanmayı öğreterek arkadaşlık ve iletişim becerilerini de geliştirmektedir.

Ayrıca Fenbu görsel, işitsel ve dokunsal öğrenme stillerinin hepsine hitap ederek etkin ve yaşayarak öğrenmeyi sağlamaktadır. Eğlenceli bir rekabet ortamıyla öğrencinin performansının en yüksek seviyesini kaygı hissetmeden, stres yaşamadan ortaya çıkarmasını sağlar.

Sabri DAŞO

Psikolojik Danışman

http://www.devo.com.tr/

 
Toplam blog
: 27
: 1841
Kayıt tarihi
: 04.04.13
 
 

Marmara üniversitesi psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümü mezunuyum. Araştırmayı  ve yazmay..