Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ocak '14

 
Kategori
ÖSYS
 

YGS-LYS’de çok özel taktikler 4

YGS-LYS’de çok özel taktikler 4
 

www.erkankavas.com.tr


Gelen soru ve mesajlardan anladığım, sadece meslek lisesi öğrencilerine ayrılan Teknoloji Fakültelerinin Mesleki Teknik Okullar Kontenjanı(MTOK)Mühendislik lisans programlarıve sınavsız geçişler meselesi öğrenci ve veliler tarafından tam olarak bilinmiyor. Hatta birçok Anadolu Lisesi öğrencisi Meslek Yüksek Okullarındaki cazip bölümleri (özellikle sağlıkla ilgili bölümler) YGS puanıyla kazabileceklerini sanmaları, Taban Puan sütununda yazan bazı Orta Öğretim Başarı Puanlarını (OÖBP) YGS puanı zannetmeleri ve hazırlıklarını buna göre yapmaları karşısında bu yazıyı meslek lisesi ve sonrası yüksek öğretim konusuna ayırmaya karar verdim.
Bir önceki yazımızda SBS tercihlerinde dikkat edilmesi gereken önemli noktalara değinmiş ve meslek lisesi örneği vermiştim.  SBS tercihi yapacak olan öğrenci Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumlarının alanlarından mezun olduklarında yükseköğretim lisans programlarına yerleştirilirken; Teknoloji Fakültelerinin lisans programlarına (M.T.O.K. kontenjanı) ve ön lisans programlarından (MYO) hangilerine Sınavsız Geçişle yerleştirileceklerine 2014ÖSYS Kılavuzundaki Tablo-3’lere bakmalıdırlar. Meslek liselerinin ek puan avantajının kaybolması hernekadar dezavantaj gibi görünse de (A. Öğretmen Liseliler ve Meslek Liselilere bu yıl ve gelecek yıl ek puan devam ediyor)sınavsız geçiş ve Teknoloji Fakültelerindeki sadece meslek lisesi mezunlarının tercih edebildiği (MTOK) mühendislik kontenjanları ek puandan daha çok avantajlar barındırmaktadır.
Meslek lisesi elektrik bölümünü tercih edecek bir öğrenci SBS tercihlerini sıralarken önceliği Anadolu Teknik Meslek Lisesi Elektrik Bölümüne mi yoksa Anadolu Meslek Lisesi Elektrik Bölümüne mi vermelidir? Bu iki okul da aynı çatı altında eğitim veriyor ve dışarıdan bakılınca aralarında fark yok gibi! Öncelikle öğrenci MF4’ten mühendislik hedefliyorsa Anadolu Teknik Liselerinde LYS’ye dönük derslerin de alındığını bilmelidir. Anadolu meslek liselerinde ise LYS’ye dönük dersler gösterilmemektedir. Halk arasında düz olarak adlandırılan meslek liselerinde de LYS’ye dönük dersler gösterilmemektedir. Ancak genel meslek lisesinde okumakta iken 9. Sınıfta notları yüksek olan ve teknik liseye geçen öğrencilere LYS’ye dönük dersler gösterilmektedir. Özellikle Teknoloji Fakültelerinde sadece meslek lisesi çıkışlı adaylara ayrılan (MTOK Kontenjanı) mühendislik programlarına yerleşmek isteyen öğrenciler yerleşmek istedikleri programa yetecek kadar  LYS den net çıkarmalı, bunun için de bu dersleri görmüş olmalıdırlar. Gerçi Teknoloji Fakültesi (MTOK) kontenjanlarının çoğunun boş kaldığı, MF4 ten 180 barajını geçenin kendi alanının devamı olan Teknoloji Fakültesindeki (MTOK)  mühendisliklere yerleştiğini de hatırlatmakta fayda var. Yani MF4 ten 180 barajını geçen meslek liseli öğrenci; inşaat mühendisliği, otomotiv mühendisliği, enerji sistemleri mühendisliği gibi daha birçok mühendisliği kazanabilmektedir. Bu konuda 2013 ÖSYS kontenjanlar kılavuzundaki Teknoloji Fakültesi (MTOK) taban puanlarına bakmak yeterli. Birçok bölümün geçen yıl kontenjanını dolduramadığı ve taban puanının oluşmadığı, kontenjanı dolan bölümlerin ise MTOK kontenjanlarının puanlarının diğer kontenjana göre çok daha düşük olduğu görülecektir.
Yine Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumlarının alanlarından mezun olan öğrenciler kendi alanlarının devamı olan ön lisans programlarına (Meslek Yüksek Okullarına) sınavsız geçişle yerleşebilmektedir. Mesela elektrik, elektronik, mekatronik, ve diğer alanlardan (2014 ÖSYM Kılavuzu Tablo-3 bakınız) mezun olan öğrenci Biyomedikal Cihaz Teknolojisi gibi çok cazip birçok bölüme sınavsız geçiş yapabilmekte, diğer okul ve alanlardan mezun olan öğrenci YGS’de 500 tam puan alsa bile meslek lisesi mezunu öğrenciler bu bölümleri sınavsız geçişle doldurursa bu bölümü kazanamamaktadır. Anadolu teknik ve meslek liselerini tercih edecek bir öğrenci mutlaka 2014 ÖSYS Kılavuzundaki Tablo-3’den sınavsız geçişler ve MTOK koşulları hakkında bilgilendirilmelidir. Burada Teknoloji Fakültesi (MTOK Kontenjanı) mühendisliklerle ilgili imza yetkilerinin olmadığı vs. gibi birçok aslı olmayan söylenti dolaşmaktadır. İş adamlarımızın özlemle beklediği, çekirdekten yetişen ve tulum giyen mühendisler olarak adlandırabileceğimiz mühendisleri teknoloji fakültelerimiz yetiştirmektedir.
Sınavsız geçişte öncelik Anadolu Teknik Lisesi mezunlarınındır. Yani bir öğrenci Anadolu Teknik Lisesi sondan birinci, diğer öğrenci ise Anadolu Meslek Lisesi okul birincisi olsun. Sınavsız geçişte Anadolu Teknik mezunu öğrenci tercihlerine öncelikle yerleştirilecek, daha sonra Anadolu Meslek Lisesi okul birincisi olan öğrenci yerleştirilecektir. Anadolu Meslek Lisesi bu yıl mezun olan son öğrenci yerleştirildikten sonra genel meslek lisesi mezunu öğrenciler tercihlerine yerleştirilmeye devam edecektir.
Sınavsız Geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezî sistemle yapılır.
1.  Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.
2.  Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre 1. sırada Anadolu Teknik Lisesi, 2. sırada Teknik Lise ve Anadolu Meslek Lisesi, 3. sırada Meslek Lisesi ve 4. sırada çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.
3.  Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.
4.  Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi - METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara öncelik verilir.
5.  Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.  
YGS-2 puanıyla MYO İlk ve Acil yardım veya Anestezi bölümünü (2 yıllık meslek yüksekokulu) kazanmak isteyen öğrenciler geçen yılın taban puanlarını incelemekte, bu duruma göre göre hazırlıklarını yapmaktadırlar. Ancak Taban Puanların bulunduğu tabloda taban puan sütununda bulunan puanın sağında 13,2,D,95 gibi rakamlar varsa, öğrencinin baktığı bu taban puan YGS-2 Puanı değil orta Öğretim Başarı Puanıdır (OÖBP). Yerleştirmede öncelik bu bölümü tercih edebilen meslek liselilerin olması ve meslek liselilerce bu bölümün kontenjanının doldurulması halinde bu öğrenci YGS-2’den 500 tam puan bile alsa bu bölüme yerleşemeyecektir. Öğrencilerimizin en çok düştüğü hata bu olduğu için burada özellikle değindim.
Öğrenci sınavsız geçiş hakkını seneye kullanmak ister ve ilk mezun olduğu yıl kullanmazsa gelecek yıl büyük bir dezavantaj yaşayacaktır. Zaten sınavsız geçişle bir bölüme yerleştirilen öğrencinin, önümüzdeki yıl tekrar sınava girmesi halinde OÖBP’nında herhangi bir düşme olmamaktadır. Yukarıda değindiğimiz sınavsız geçiş yerleştirme işlemleri hakkındaki 5 madde çok iyi anlaşılmalıdır. Öğrencilerimiz işinin ehli, alanında uzman bir danışmana başvurmalılar, ağzı iyi laf yapan pazarlamacı danışmanlardan uzak durmalıdırlar!
Not: Bu yazıyla ilgilenenlere aynı başlıklarla yayınlanmış ilk 3 yazıyı da okumalarını tavsiye ederim.
www.erkankavas.com.tr

 
Toplam blog
: 22
: 5334
Kayıt tarihi
: 24.11.13
 
 

Yıldız Teknik Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümü Lisans, Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler..