Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Aralık '12

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Yılbaşı Menüsü 2

Yılbaşı Menüsü 2
 

Şenlik tadında yensin yemekler


21 Aralık günü Kıyamet kopacak sen ne yapıyorsun? Sorunuz bu değil mi? Önümüze bakalım, diyorum. Yılbaşı telaşı çoktan başladı da biz kıyametten unutmuş numarası yaptık. Sofraya ne getireyim? Sevdiklerime ne sunayım? Cebimi de çok yormasın, lezzeti de yerinde olsun, hem de çabuk yapayım…. Diyorsanız doğru sayfadasınız. Şimdi yılbaşı mönümüze bir bakalım!

Çorba olmaz ise olmaz diyenlere ister başlangıç, isterse gece ilerlerken sunabilecekleri lezzetli bir çorba tarifi ile başlamak isterim

Un Çorbası ( Yalancı İşkembe Çorbası)

Bizim ailede sevilen bir çorbadır( ama daha çok sirke ve sarımsak sevenlere hitap eder). İster un çorbası, isterseniz de yalancı işkembe çorbası diyebilirsiniz. İçinde işkembe bulunmadan, sirkesiyle sarımsağıyla işkembe çorbasını andırır. Ben işkembe çorbasını çok severim, ama çocuklarım sevmiyor. İşte lezzetli çözüm!

Malzemeler:

- 2 tepeleme çorba kaşığı un
- Yarım çay bardağı kadar zeytinyağı  (vazgeçemeyenlere 1 tepeleme çorba kaşığı tereyağı)
- Tavuk suyu (sade su olmadı sade su + 1 bulyon)
- 1 kase didiklenmiş tavuk but eti (haşlarken elde ettiğiniz suyu kullanmanızı tavsiye ederim)
- Bolca sarımsak (6-7 diş)
- 3 -4 çorba kaşığı sirke
- Tuz

Bir tencereye unu ve yağı koyun. Yağın ölçüsünü kendiniz ayarlayabilirsiniz. Sadece bir uyarı olsun diye yazıyorum; gerçek tavuk suyu kullanıyorsanız, yağ miktarını biraz azaltın. Sade su kullanıyorsanız biraz daha fazlalaştırabilirsiniz.  Ama, unun tencereye yapışmayıp, kaşıkta toplandığı yağ ölçüsü idealdir. Yağ ve unu, un kokusu gidene kadar iyice kavurun. Artık suyu eklemeye başlaya biliriz.  Suyu yavaş yavaş eklemenizde fayda var. Çorbanın kıvamını, eklediğiniz su miktarı belirleyecek. Tarhana çorbası, mercimek çorbası kıvamında, yani hafif koyu olmalı. Yaklaşık 5 bardağa yakın su alacaktır. Topak olmaması için çorba kaynayıncaya kadar karıştırın. Kaynayınca, içine didiklenmiş tavuk etlerini atın. Bir taşım daha kaynayınca altını kapatın. Bir kasede sirke, tuz ve dövülmüş sarımsakları iyice karıştırın. (İsterseniz bu sosu tencerenin içine ekleyebilirsiniz; isterseniz herkes istediği kadar tabağına alabilir. Çorbaya tavuk suyu ve didiklenmiş tavuk yerine, et suyu ve didiklenmiş et de koyabilirsiniz tercih sizin. Sade suya, hatta tavuksuz yapılan un çorbası bile gayet lezzetli olur. Oğullarım sade olunca da bayılıyor.

NOT: Çorbaya koymaya karar verdiğiniz tuz miktarının yarısını ekleyin. Diğer yarısını da sarımsakların üzerine koyacağız.

Kolaycacık çorbamızı hazırladık. Şimdi biraz önden hani ara sıcak dediğimiz kolay, sunumu hoş, hem de ekonomik bir tarif daha vereyim.

Fırında Ezilmiş Patates

Malzemeler:

- 1 kilo taze patates (ufak oldukları ve kabuklu kullanacağımız için)
- 6 yemek kaşığı zeytinyağı
- Tuz, karabiber, ( isteyene kimyon) istenilen yeşillikler (biberiye, maydonoz, dereotu, vs…aklınıza ne gelirse)

Patatesleri tuz eklediğiniz kaynar suda haşlayın. Çatalınızı rahat sokabiliyorsanız, pişmişler demektir.   Pişen patatesleri fırına süreceğimiz için fırın tepsisini ister yağlayın, isterseniz de benim tercih ettiğim gibi yağlı kağıt kullanın. Fırın tepsisine araları boş kalacak şekilde ayrı ayrı yerleştirin. Bir ezici yardımıyla veya basit bir çatalla bile olabilir, patatesleri ezin yemek. Ezme işlemi esnasında patatesler taze olduğu için zaten bir hamlede mısır patlağı gibi olacaktır. Zeytinyağını patateslerin üzerine bir fırça yardımıyla çok az olmayacak şekilde sürün. Üzerine dilediğiniz baharatları ve incecik kıyılmış otları serpin220 derece fırının üst rafında üstleri kızarıncaya kadar (20-25 dakika) pişirin.( Etin yanında da ikram edebilirsiniz.)

Şimdi hepimiz çok severiz masada olsun isteriz o yüzdendir ki bir et yemeği koyalım istedim soframıza. Ben et sote tercih ettim, ama yerine kavurma da konulabiliriz.

Et Sote

Malzemeler:
1/2 kilogram kuşbaşı dana veya kuzu eti
1 cay kaşığı karabiber
2 tane domates
1 tane orta boy soğan
1 cay bardağı sıvıyağı
2 tane sivri biber
Tuz ve kekik

 Soğanı ayıklayıp rendeleyelim. Tavaya sıvıyağı alıp ocakta soğanlar pembe olana kadar soteliyelim. Eti ilave edelim kavuralım, suyunu salıp çekene kadar kısık ateşte pişmeye bırakalım. Bu sırada eğer önceden hazırlamadıysak domates ve biberleri yıkayalım, ince ince keselim. Suyunu çeken, etin içine önce domatesi ilave edip domatesler suyunu çekene kadar pişirelim. Sonra küçük doğradığımız sivri biberleri ilave edelim. Biberleri sote ettikten sonra, tuzunu, karabiberini ayarlayalım, 2 bardak sıcak suyu katalım kısık ateşte etler yumuşayana kadar pişmeye bırakalım. Pişen et soteye son olarak kekik ilave edip, ocaktan alalım. Et sote servise hazırdır.

Yanına yakışır diye bir de pilav yapalım.

Pilav

Malzemeler:

- 1 su bardağı beyaz pirinç (Ben yasemin pirinç kullanıyorum.)
- 1 ufak tereyağı parçası
- 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 kesme şeker
- Tuz
- 1 + 1/5 su bardağı kaynar su

Pilav için istediğiniz gibi bir bardağı veya kaseyi ölçü olarak kullanabilirsiniz. Önemli olan suyunu da aynı bardak veya kaseyle ölçmektir. Pirincin üzerine de 1 tatlı kaşığı kadar tuz serpin. Üzerini 2 parmak geçinceye kadar kaynar su doldurun. En az yarım saat bu şekilde kalsın. Akşama yapacağınız pirinci sabah evden çıkmadan da ıslatabilirsiniz. Pilavı yapmadan önce, pirinçleri iyice yıkamanız lazım. Pirince eklediğiniz su şeffaf olana kadar, belki 8-9 kere yıkamak gerekebilir. Ardından suyunu iyice süzün. Tencereye ufak bir parça tereyağı ve zeytinyağı koyun. Zeytinyağı tercih edenlere bir tavsiyem olacak bir iki damla limon koyun. Pirinçleri tencereye ekleyin. Üzerine 1 tatlı kaşığı kadar tuz ve şekeri koyun. (isteyen esmer toz şeker kullanabilir.) İyice kavrulunca, 1 su bardağı, bir de 2 parmak kadar kaynar suyu pirinçlerin üzerine dökün. Güzelce bir karıştırın. Ocağın en ufak gözünü harlı açarak, kapağını kapatın. 9-10 dakika sonra altını en kısık konuma getirin. Birkaç dakika da kısık pişsin.  Göz göz olduysa, bir kaşık yardımıyla dibine bakın. Su kalmadıysa, pilav pişti demektir. Altını kapatıp, kapağını da kapatın. 10-15 dakika demlenmesin. Pilavı tane tane seviyorum, bunun içinde bir mutfak havlusu koyarım. Yemeden önce, pilavı şöyle bir karıştırıp, öyle tabaklara servis edebilirsiniz.

Eti yemeklerine çok yakıştırdığım bir tarif daha ekleyeceğim.Hem doyurucu, hem lezzetli, hem de görüntüsü güzel. Hafif bir tarif diyemeyiz; ancak hamurundaki yağ oranını kendinizce azaltmayı deneyebilirsiniz. Ben asıl tarifi vereceğim size; ama ben yağ oranını biraz azalttım yaparken.

Ispanaklı Kiş

Kiş hamuru için malzemeler:

- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 çimdik tuz
- 400 gram hazır satılan sade kek unu

Harç için malzemeler:

- 500 gram ıspanak
- 1 soğan
- Tuz, karabiber, kırmızıbiber
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ

Üzerine dökmek için:

- 1 yumurta
- 1 su bardağından biraz fazla süt

Önce harcı hazırlayalım. Sıvı yağda ince ince doğradığınız soğanı iyice kavurun. Üzerine ince doğradığınız ıspanakları ekleyin. Suyunu çekene kadar pişirin. İsterseniz içine biraz beyaz peynir rendeleyebilirsiniz. Harcımız soğuya dursun!

Hamur malzemelerinin hepsini yoğurarak bir hamur yapın. Ufak bir parçasını, üzerini süslemek için ayırın. (Üzerini süslemek zorunda değilsiniz, çünkü kişlerin üzerleri peynirle kaplı olur, hamurla süslenmez. Bu gece ve özel yemekler için süslü seviyorum). Kişin hamurunu yoğurduktan sonra, 1-2 saat boyunca bekletirseniz; kalıba yerleştirmeniz daha kolay olacaktır. Hamur biraz dinlendikten sonra, kalıbınız ölçüsünde merdane ile açabilirsiniz. Hamuru derin bir borcama döşeyin. Kenarları da yüksek olsun, havuz gibi. İçine hazırladığınız harcı dökün. Ayırdığınız hamur parçası ile kişin üzerini istediğiniz gibi süsleyin. Fırına vermeden önce sütün içinde yumurtayı çırpıp, kişin üzerine dökün. Önceden hafifçe ısıtılmış 170 derece fırında, 45 dakika kadar pişirin. Ispanak yerine kabak da pırasa da kullanabilirsiniz.  Fırından çıkardıktan sonra, bir süre dinlendirip öyle dilimleyin.

Eğer ufak turta kalıplarınız varsa, kişleri birer porsiyonluk yapabilirsiniz; bence çok güzel olur.

Evet! Şimdi de bir tatlı tarifi ile son noktayı koyalım. Kolay ve hemen hemen herkesin sevdiği bir tercihte bulundum.

İrmik Tatlısı

 

Malzemeler:

- 1 litre süt
- 10 yemek kaşığı toz şeker
- 9 yemek kaşığı irmik
- 1 paket vanilin
- 1 yemek kaşığı tereyağ / margarin
- 1 yemek kaşığı kakao

Sütün içine süt, irmiği koyun. Orta ateşte karıştıra karıştıra pişirin. Yoğunlaşınca ateşten alıp vanilin, yağ karışıma karıştırıp, mikser yardımı ile biraz karıştırın. Servis için kullanacağınız kupları sudan geçirip, fazla suyunu silkeleyin. Kupların yarısını sade irmik tatlısı ile doldurun. Tencerede kalan irmik tatlısına kakao ekleyip, mikser ile iyice karıştırın. Kupların kalanına da kakaolu kısmı koyun. Buzdolabında bir gece bekletin. Sunarken irmik tatlısını ters yüz edin. İsteğe bağlı üzerinde ya da yanına Maraş dövme dondurma ile hem hoş sunumlu, hem de hafif bir sütlü tatlı.

Yeni bir yılı sevdiklerinizle karşılarken midemizi yormadan, ertesi güne rahatsızlık ile uyanmadan keyifle tüketeceğiniz bir mönü hazırladığımı sanıyorum. Umarım siz de aynı fikirde olursunuz.

Afiyet olsun!

Hayatta sevdiklerinizle her daim şölen tadında yaşamanız dileği ile…

 

 

 
Toplam blog
: 781
: 3899
Kayıt tarihi
: 23.09.12
 
 

16- 06- İstanbul'da doğdum. Tatbiki Güzel Sanatlar Tekstil Ana sanat dalı Moda tasarımı bölümünde..