Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Haziran '07

 
Kategori
Sinema
 

Yılbaşı Üçlemesi - Eski Yazılarım IV

Yılbaşı Üçlemesi - Eski Yazılarım IV
 

Bu kez sizlere, izlemekten büyük keyif aldığım filmlerden unutamadığım 3 tanesini kısaca anlatmak istiyorum. Eğer hala arasında izlemediğiniz bir film varsa ya da hiç birisini izlemediyseniz, büyük bir eğlence sizi bekliyor demektir. 5 günlük yılbaşı ve bayram tatilinde (ki bu da ilginç bir buluşmadır), evinizde sıcak sıcak otururken "bugün ne yapacağım?" sorusunu sormamanız için ya da "kalabalıklardan sıkıldım ve bugün kendimle iyi vakit geçirmek istiyorum" dediğinizde, özellikle yanınızda sevdiğiniz bir arkadaşınız yahut sevgiliniz varsa, bu 3 filmin size büyük faydası olacaktır. Esasen karşımızda, birbirlerinden farklı 3 yönetmenin 3 farklı anlatımı duruyor ve üçünün de unutulmayacak filmler olduğu bir gerçek.

Ateşten Kalbe, Akıldan Dumana (Lock, Stock and Two Smoking Barrels)

Ne kadar güzel bir film ismi değil mi? Bu film, üniversitedeyken canımın güzel bir film izlemek istediği bir gün yine her zamanki gibi sinemaya koşarak gittiğimde diğer filmler arasından "beni izle, beni izle" diyen bir filmdi. Film hakkında herhangi bir ön bilgim olmamasına karşın bu filmi seçmiştim. Nedense hislerim, sinema konusunda beni bugüne kadar pek yanıltmamıştır.

Bu film, benim için önemli bir yönetmen olan Guy Ritchie’ nin ilk filmidir. İngiliz sinemasının en eğlenceli anlatım tarzına sahip yönetmenin -hatırlatmak amacıyla söylüyorum- devamında çektiği ikinci filmi, belki ismini daha çok duyduğunuz Brad Pitt’ li ve ilk filmin kadrosuyla hemen hemen aynı kişilerin oynadığı, yeraltından çıkan bir mücevher gibi parıl parıl parlayan "Kapışma (Snatch)" dır. Fakat benim açımdan, bu filmin diğerleri arasındaki anlamı çok farklıdır.

Konusuna gelince; Eddy (Nick Moran), arkadaşları Tom (Jason Flemyng), Bacon (Jason Statham) ve Sop (Dexter Fletcher) ile biriktirdiği parayı kumarda arttırma derdindedir. Ancak Eddy, normalde bu işte iyi olmasına rağmen karşı tarafın hilesiyle kumar masasında oyunu kaybeder. Kaybettiği tutar ise yarım milyon pound-dur. Yapacakları şey ve hatta tek çareleri, kumar borcunu ödeyebilmek için bütün yollara başvurmaktır. Aksi takdirde Eddy, parmaklarından olacaktır.

Orjinal Adı: Lock, Stock and Two Smoking Barrels
Yapım Yılı: 1998
Senaryo: Guy Ritchie
Yönetmen: Guy Ritchie
Görüntü Yönetmeni: Tim Maurice-Jones
Müzik: David A. Hughes, John Murphy
Oyuncular: Jason Flemyng (Tom) - Dexter Fletcher (Soap) - Nick Moran (Eddy) - Jason Statham (Bacon) - Steven Mackintosh (Winston) - Winnie Jones (Big Chris


Kiss Kiss Bang Bang


Bu filmi izlemeye başladığım ilk dakikalarda, kulvarı filmler ile benzer teknikler kullanılıyor diye biraz burun kıvırmıştım. Başrol oyuncusunun kameraya dönerek bize konudan bahsetmesi, karakterlerin bize daha filmin başında tanıtılması gibi ritüeller, böyle bir önyargıyla düşünmemi sağlamıştı. Fakat dakikalar geçmedi fikirlerim değişmeye başladı.


Filmin yönetmen ve senaristinin -ki ikisi de aynı kişi-, hem kendisinin önceki filmleriyle hem de genel klişeler ile dalga geçmesi, bol zeka dolu ve ince esprili uzun diyaloglar, Val Kilmer ve en önemlisi de Robert Downey Jr.’ ın aktörel varlığı filmi izlememiz için yeterli sebepler arasında ve eklemeliyim ki, görsel hafızanıza belleğinizden zor silinecek olan en az 3 sahneyi bu filmden alacaksınız.


Konusu ise kısaca şöyle; küçük! hırsızlıklarla hayatına devam eden Harry (Robert Downey Jr.), kovalamaca dolu bir macerası sırasında peşindeki polislerden kurtulmak amacıyla kaçarken, girdiği bir apartman dairesinde kendini bir anda oyuncu seçmelerinde bulur ve durumu idare eder. Oyuncu seçmeleri için hazırlanmış olan text ile Harry’ nin o anki halet-i ruhiyesi o kadar benzeşmektedir ki performansı karşısında şaşkınlık içerisinde kalıp kendisini oyunculuğa kabul ederler ve onu bir Hollywood partisine götürürler. Kokteyl esnasında dedektif Perry (Val Kilmer) ile tanışır ve bunun yanısıra, çocukluk aşkı olan ve oyuncu olmak için köyden şehire gelen Harmony’ yi (Michelle Monaghan) görür. Hayat, yaşantısının gidişatından pek de memnun olmayan Harry’ ye çok güzel bir sürpriz yapmıştır. Harry, bu durumu değerlendirmek için, dedektif olduğunu söyleyerek Harmony’ yi etkilemeye çalışır ve gerçekten de hayatının gidişatı değişir. Harry’ yi çok da sakin günler beklemeyecektir artık.


Orjinal Adı: Kiss Kiss Bang Bang
Yapım Yılı: 2005
Senaryo: Brett Halliday, Shane Black
Yönetmen: Shane Black
Görüntü Yönetmeni: Micheal Barrett
Müzik: John Ottman
Oyuccular: Robert Downey Jr. (Harry) - Val Kilmer (Gay Perry) - Michelle Monaghan (Harmony) - Corbin Bernsen (Dexter)


Salaklar Sofrası (Dîner de cons, Le / The Dinner Game)


İşte çok çok eğlenceli ve hayatınızda en fazla güldüğünüz filmler sıralamasında ilk 10’ a girmesi muhtemel filmlerden bir tanesi. Her nedense bazı insanların, Avrupa sinemasına karşı kesin önyargıları hala vardır ve bazıları ise, Hollywood sinemasını yere göğe sığdıramıyor. Böylesi kesin çizgilerden her zaman uzak kalmaya çalışmışımdır.


Francis Weber’ in bir tiyatro oyunu olarak yazdığı, uzun yıllar kapalı gişe oynayan "Salaklar Sofrası" oyununun sinemaya aktarılışı tabi ki özellikle de bizler için çok iyi bir karar olmuştu. "Salaklar Sofrası" oyunu bizim ülkemizde Müşfik Kenter tarafından tiyatro sahnesine taşınmış ve büyük bir başarıyla sahnelenmişti.


Kapalı bir mekanda geçen filmimizde, Fransa’ nın en iyi komedi oyuncularından Jacques Villeret başrolde oynuyor ve şahaneler yaratıyor. Diyaloglar, durum komedisi, iyi bir sahne yönetimi, gülmekten koltuğunuzdan düşeceğiniz sahnelerle bezeli bu film, "nasıl daha önce izlemedim" diyebileceğiniz kadar nitelikli.


Konusuna gelince; Pierre Brochant ve arkadaşları, her Çarşamba akşamı "Salaklar Günü" adını verdikleri yemekli bir davet vermektedirler. O hafta içerisinde yemeğe davet edecekleri ve kendi aralarındaki "salaklık" kriterlerine uygun birisini bularak yemekte konuşturup eğlenmekte ve en salak olan ortak bir kararla seçildikten sonra birinciyi getiren, o haftanın galibi olmaktadır. Brochant, son yemek tarihi için, bir referans! üzerine bulduğu Pignon’ u evine çağırır fakat bu arada belini incitmiştir. Bulduğu hazineyi arkadaşlarıyla paylaşamayacağından dolayı çok üzüntülüdür. Diğer yandan eşi de, Çarşamba gecesi organizasyonlarının etik olmadığını düşünmekte ve artık buna göz yummak istemediğinden sinirlenerek kızgınlıkla evi terk eder. Tam bu esnada Pignon’ un gelişiyle, bulduğu kişiyle gururlanan Pierre’i büyük sürprizler beklemektedir.


Orjinal Adı: Le Dîner de Cons
Yapım Yılı: 1998
Senaryo: Francis Veber
Yönetmen: Francis Veber
Görüntü Yönetmeni: Luciano Tovoli
Müzik: Vladamir Cosma Oyuncular: Thierry Lhermitte (Brochant) - Jacques Villeret (Pignon) - Francis Huster (Leblanc) - Daniel Prevost (Lucien Cheval)


Bu filmleri izleyip de iyi vakit geçirmemek, hafızanızda güzel tatlar bırakmaması ve de başkalarına tavsiye etmemeniz çok zor diyor ve şimdiden iyi seyirler diliyorum.


Bayramınız ve yeni yılınız kutlu olsun, iyi bir yıl geçirmeniz dileğiyle...
 
Toplam blog
: 7
: 2764
Kayıt tarihi
: 08.11.06
 
 

Okuyan, araştıran, karşılaştıran, analiz eden, bolca düşünen ve düşündüklerimi-birikimlerimi hayatla..