Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Temmuz '12

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Yılın ilk çeyreğinde eğitime 4 milyar harcayan hane halkı, eğlenceye ne kadar harcadı?

Yılın ilk çeyreğinde eğitime 4 milyar harcayan hane halkı, eğlenceye ne kadar harcadı?
 

Uzun zamandan beri toplumumuzun üretmeden tüketmeye alıştırıldığından bahsediyorduk.

Bir toplum üretmeden, nasıl büyüyebilir?

Zaten sorun burada başlıyor! Toplum olarak, iyice tembelleştik. Son on yılda hep geleceğimizi tükettik. Hane halkının borcu bunun en güzel örneği. Tıpkı devletimiz ve özel sektörümüz gibi… Üretime sırt dönüp, eğlenceye, lüks yaşama yönümüzü dönüp, demir alarak harekete geçtik.

Türkiye’de üretmeden, nasıl tüketerek ayakta kalabiliyor sorusu akıllara gelebilir. Bildiğiniz gibi 2008 krizinden sonra Arap sermayesi, paralarını batıran ABD ve Avrupa’nın bazı ülkelerine maddi yatırım yapmaz oldular. Bu tür sermaye genellikle hazine bonosu, borsa gibi sıcak paranın döndüğü alanlara yatırım yaparlar.

2008 yılından bu güne kadar Türkiye’ye giren kaynağı belirsiz paranın miktarı 28 milyar dolar. Buna 10 milyar dolar da Kral Abdullah’ın vereceği hibeyi ekledik mi, al sana 38 milyar dolar para! Bu para Türkiye’nin milli gelirinin 20 de biri kadar. İktidarın elinde böylesine güçlü bir kart olunca, bu kartı medyayı ele geçirmek için kullandı ve Türkiye’nin ekonomisi hakkında medyada her hangi bir haber yer almaz oldu.

Tetik ya Türkiye üretmeden tüketen bir ülke konumuna geldi diye!. İşte bu tezimizi doğrulayan TÜİK’in bir istatistikî verisi.

TÜİK'in verilerine göre, 2012 yılının ilk çeyreğinde Türkiye genelinde hane halklarının yaptığı harcamalar bir önceki yıla göre 9,5 artarak 243,2 milyar liraya ulaşmış.

Buna göre hane halkları eğitim için 4 milyar harcarken; eğlenceye 9 milyar harcamış.

2012 yılının ilk çeyreğinde Türkiye genelinde yurt içi yerleşik ve yerleşik olmayan hane halklarının yaptığı harcamalar, bir önceki yıla göre 9,5 artarak 243,2 milyar liraya ulaşmış.

Hane halkları 2012'nin ilk çeyreğinde giyim ve ayakkabı için 13,3 milyar lira, lokanta ve otel harcamaları için 11,6 milyar lira, eğlence ve kültür için 9,9 milyar lira, sağlık için 8,6 milyar lira, eğitim için 4,4 milyar lira harcama yapmış.

Yerleşik ve yerleşik olmayan hane halklarının 243,2 milyar liralık yurt içi tüketiminin dağılımına bakıldığında, ilk sırayı yüzde 27,5’lik pay ve 66,8 milyar lira ile gıda, içki ve tütün alıyor. Söz konusu harcamalar, geçen yıla göre yüzde 15,5 artmış.

Konut, su elektrik, gaz ve diğer yakıtlardan oluşan harcamalar, geçen yıla göre yüzde 8,4 artarak 48,3 milyar liraya ulaşmış.

Yurt içi tüketim harcamalarının en büyük üçüncü kalemini ulaştırma ve haberleşme giderleri oluşturuyor. Ulaştırma ve haberleşme harcamaları, yüzde 4,5 artarak 40,8 milyar liraya, mobilya, ev aletleri ve ev bakım hizmetleri harcamaları da yüzde 10,8 yükselerek 23 milyar lira olmuş.

Hane halkları bu dönemde giyim ve ayakkabı için 13,3 milyar lira, lokanta ve otel harcamaları için 11,6 milyar lira, eğlence ve kültür için 9,9 milyar lira harcadı. Hane halkları yılın ilk çeyreğinde sağlık için 8,6 milyar lira eğitim için 4,4 milyar lira harcama yaptı.

Bu arada en dikkat çekici harcama, hane halklarının eğlenceye 9 milyar harcaması dikkat çekiyor. Yani üretmeden harcamanın en büyük göstergesi!

Geçen yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında, gıda, içki ve tütün için yaklaşık 9 milyar lira, ulaştırma ve haberleşme için 1,8 milyar lira, konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlar için 3,7 milyar lira, eğlence ve kültür için 1,5 milyar lira daha fazla harcama yapılması dikkat çekici başka bir nokta!

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..