Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ağustos '20

 
Kategori
Psikoloji
 

YKS TERCİHİ NASIL YAPILMALI?

 
YKS sonuçları açıklandı. Yüz binlerce evde üniversite heyecanı başladı. Şimdi sıra üniversite adayı gençlerimizin “En Doğru Tercih”i yapabilmelerinde. Adaylar tercihlerini 06-14 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilmiş olacaklar.
 
Üniversiteadayları için tercihdönemi de sınavlar kadar zorlu bir süreç. Adaylar, en fazla 24 tercihte bulunabilecekler. Sıralamaya göre nasıl bir liste oluşturmalı? Kaçıncı sıraya hangi bölüm ya da üniversite yazılmalı? Tercih yaparken nelere dikkat edilmeli? Bu soruları Psikolog ve eğitimci Yeliz Arda ile değerlendirdik.İlk sıralara başarı sıralamasının üzerindeki bölümlerin yazılması gerektiğini söyleyen Arda, önerilerini şöyle sıraladı:
 
Adaylar seçimlerini yaparken sadece üniversitede okumak için değil, kendine en uygun en doğru mesleği seçmek için de çaba göstermeli. Geleceğini, hayallerini ve dolaylı olsa da yaşamlarında ki mutluluklarını  etkileyecek bu önemli kararda “En doğru tercihi”yapmak elbette çok önemli. Çünkü, Geleceğimiz Kendi Haline Bırakılamayacak Kadar Önemli
 
Sevmediğiniz Bölümü Kesinlikle Yazmayın!
 
Öncelikle adaylara özelliklerine, yani yeteneklerine, ilgi alanlarına ve sevdiğiniz alanlara uygun meslekleri seçmenizi öneriyorum. Mesleğinizi severek yapabilmeniz ve mesleğinizde gelişim gösterebilmeniz, geliştirebilmeniz ve yaşamınızda mutlu olabilmeniz için son derece önemli sevdiğiniz mesleği seçmeniz.Adaylar, okumayı düşünmedikleri ya da başarılı olma konusunda tereddütlü oldukları bölümleri kesinlikle tercih listesine almamalılar.
 
Bununla birlikte, yaşamın uzun bir bölümü eğitim sürecini kapsıyor ve yaşamın sonraki bölümünde ise mesleki yaşamı oluşturuyor. Mesleki kararların oluştuğu bu en önemli dönem aynı zamanda “ergenlik dönemi” olduğu için de gençlerimiz geleceklerine yönelik kararlar vermede güvenli davranamayabilir.Burada aday öğrenci karar vermeden önce, gerçekçi bir hedef oluşturmalı ve kişilik özelliklerine uygun alanları tespit edip tercih etmelidir. Örneğin, sosyal alanı güçlü olan adayın bilgisayar programcılığı mesleğini tercih etmesi ya da analitik düşünme becerileri yoğun olmayan adayın genetik mühendisliğini hedeflemesi çok da gerçekçi olmayabilir. Gerçekçi Hedefler Başarıya Ulaşmanızı Sağlar!
 
Tercih Listenizi İstediğiniz Bölümlerin Yüzdelik Oranlarına Göre Yapın!
 
Adaylar ilgi alanına göre en çok istediği bölümlerden başlayarak tercih yapmalı,açıkta kalmamak adına istenilmeyen bölümler tercih listesine alınmamalı. Tercih edilen bölüm ve üniversiteye dair özel koşulları tercih kılavuzundan öğrencinin mutlaka okuması çok önemli.Birçok aday özel şartları okumadan tercih yaptığından kayıt yaptırırken sürprizlerle karşılaşabiliyor.Yeni açılan bölümler puan ve başarı sıraları olmadığı için tercih yaparken adayların akıllarında soru işaretleri yaratabiliyor. Yeni açılan bölümle ilgili diğer üniversitelerde o bölümün başarı sıralamalarına bakılarak tahmin yürütülebilir.
 
 
 
Adayın hedeflediği üniversiteyi, mesleği çok iyi araştırması ve detaylı bilgiye sahip olabilmesi doğru tercih önemlidir. Eğer tercih etmek istediği üniversite aynı şehirde ise mutlaka okulu online veya fiziksel olarak ziyaret etmeli ve akademisyenlerle görüşmelidir. Üniversitenin öğrencilerine sunduğu imkanları, uluslararası fırsatları, öğrencilerin kişisel gelişim süreçlerindeki desteklerini, öğrencilik sırasında öğrencilerini geleceğe ve mesleğine ne kadar hazırladıkları, teknolojik yapılarının ne düzeyde olduğu gibi konularda akademisyenlerinden veya yetkililerden mutlaka bilgi almalıdır. Eğer tercih etmek istenilen üniversite şehir dışında bulunuyorsa, internet sayfasından veya telefon ile iletişime geçerek aynı bilgileri edinmesi son derece önemli ve doğru tercih için de gereklidir.
 
Bunların yanında, tercih etmek istedikleri meslek sahipleriyle görüşme yapılması da önemlidir. Meslekle ilgili görev ve sorumluluklarını bilmek, iş, kazanç imkanlarını ve geleceğin meslekleri arasında ki yerini, gelecekteki iş imkanları çok iyi araştırılmalıdır. Biliyoruz ki, 21 yüzyılda meslekler 5 yılda bir değişiyor. Bu yüzden güncel alanları ve geleceği çok iyi tahmin edebiliyor olmak şart. Bunu da iyi araştırmayla ve akademisyenlerle iletişime geçerek uzmanlardan bilgi alarak öğrenebilirsiniz. Son on yılda hiç duymadığımız meslekler gelişti ve sektörde yerini aldı bile. Örneğin; yapay zeka, yazılım geliştirme, genetik alanında uzmanlıklar, epidiyemolog, aktüer ya uzmanı, mobil uygulama ve oyun geliştirici, lot uzmanı,..gibi
 
Adaylar yine de bazı tereddütler veya kararsızlıklar yaşıyorsa da, okullarında ki rehber öğretmenlerinden, eğitim psikologlarından destek alabilirler. Ve tüm bunlar yaşanırken sevgili ailelere, anne babalara önerim: Çocuklarınızın ergenlik dönemini henüz bitirmediğini unutmayın. Bazıları üniversiteye giremediğinde anne-babalarının sevgi ve güvenlerini kaybedeceklerini düşünüyor. Başarılı ya da başarısız her koşulda onların yanında olacağınızı hissettirmelisiniz. Toplumdaki sınıf atlama çabası, ekonomik kaygıları giderme yolu hep ‘iyi bir meslek’ düşüncesini de beraberinde getiriyor. İyi bir meslek hedefine ise iyi bir üniversite yoluyla ulaşma çabası bazen ailelerin çocuklarına kaldıramayacakları sorumluluklar yüklemesine neden olabiliyor. Ailelerin, motivasyon amaçlı başvurduğu ama demotive eden, kıyaslama ve karşılaştırma eğiliminde olabiliyorlar.Çocuğunuzu sadece kendisiyle yani önceki başarılarıyla da değerlendirmek en büyük destek olacaktır.
 
Unutmayın ki! Gelecek siz gençlerle daha da güzel gelecek!
 
Hepinize bol şans, sağlıklı, mutlu ve başarılı bir yaşam dilerim.
 
Yeliz ARDA
 
Psikolog/Eğitmen
 
 
Toplam blog
: 8
: 226
Kayıt tarihi
: 26.07.12
 
 

Psikolog/EĞİTMEN ..