Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Şubat '10

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Yoga evim

Yoga evim
 

Yoga İle Bel Boyun Omurga Tedavisi


OMURGA HASTALIKLARI ve YOGA YOGA İLE OMURGA BEL HASTLIKLARI ÇALIŞMALARI
OMURGA VE BEL HASTALIKLARI TERAPİ YOGASI NEDEN YAPILMALIDIR.
http://www.yogaevim.com

Özel yoga terapi alanım ; bel ve omurga sağlığı olduğu için, bununla ilişkili her türlü bilgiyi bu sitenin içine dâhil etmeye, ilgilenenleri aydınlatmaya problemlerini çözmeye biraz da olsa katkıda bulunmaya çalışmak için bu bilgileri sizlere aktarmak istedim. Burada yazılan bilgiler pek çok bilimsel veri içermektedir. VE çok uzun bir çalışmalar sonucunda elde edilen ve kaynaklardan toplanan bilgi birikimleridir. Kullandığım sistem tamamen bel ağrılarını ve sakatlıklarını iyileştirmeye yönelik uzun birikimler sonucunda elde edilmiş bilimsel bir TERAPİ sistemdir.

Basit tanımıyla bel bölgesindeki ağrı ve hareket kısıtlıklarının tümüne bel ağrısı denir.20 inci yüzyılda en çok iş kaybı olan hastalıkların başında gelir. Her 100 kişiden 80 i hayatının bir döneminde en az bir kez bel ağrısı geçirebilir. Bu sebeple bel ağrısına bir dönem de olsa yakalanmamış birine rastlamak oldukça zordur. Bel fıtığı ve bel rahatsızlıkları, yaşadığımız çağda tüm dünya’da hatırı sayılır sayıda iş kaybına sebep olmaktadır. Bunun sebebi ister stres olsun, ister egzersiz eksikliği kişiler bu problemle ömür tüketmektedirler.


Basit bel ağrıları bel omurlarına tutunan kas ve bağların aşırı zorlanması ile oluşur. Genellikle de omurganın sonunda kasların kemiğe yapıştığı yerde hissedilir.Genellikle omurga ve bel rahatsızlıkları lumbago, fıtık, sakroiliak eklem problemleri, sakroiliak disfonksiyon, priformis sendromu, siyatik, faset eklem sendromu gibi isimler almaktadır. Bu rahatsızlıklardan herhangi biri, ağır bir şey kaldırma veya taşıma ile olabileceği gibi, uzun süre ayakta durmak, oturma ve ani öne eğilme ile bile oluşabilir. Ani bir düşme ya da zorlayıcı ani bir hareket de bu duruma yol açabilir. Hatta bazen bir öksürme ve hapşırma bile bel ağrısına yol açabilir.
Doğuştan olan ya da sonradan yıpranma ile gelişen eklem problemleri veya bazı romatizmal hastalıkların bel ve omurga eklemlerini tutması işle de bel ağrısı gelişebilir ancak bunlar daha seyrek görülen nedenlerdir.

İskeletimizin merkez eksenini oluşturan omurgamız ya da belkemiğimiz kafatasının tabanından leğen kemiğine kadar sırt bölgesinde uzanır. Biribiri üzerine konmuş ve arsında omurlar arsı disk bulunan bu yapı hem bütün bedeni taşır hem de eğilme ve dönme gibi aktivitelerimizden sorumludur. Omurgamız boyunca uzanan önemli bir kanal vardır ki buna da omurilik kanalı denir ve içinde beynimizin bir uzantısı olan omuriliğimiz blunur. Omurilik bu kanal boyunca 1.inci omurdan başlayarak 21. inci omura kadar uzanır.

Her bir omurun birleştiği noktada da iki yöne açılan birer delik bulunur ve buradan spinal sinirler çıkar. Bu sinirler kendi bölgelerindeki kasları, organları ve cildi inibe ederler. Bu sinirler organlardan gelen uyarıyı beyne, beyinden gelen emirleri de ilgili alana ulaştırırlar. Omurga 24 ayrı omur içerir. Omurlar sert, kemiksi kabuk içinde yer alan omuriliği korur. Omurlar doğrudan birbirine oturmaz. Aralarında sürtünmeyi engelleyen, içi jölemsi yastık görevi gören birer disk vardır. Omurgamızda 7 si boyunda, 12 si göğüste, 5 i belde, diğerleri de sağrı kemiğinde ve kuyruk sokumunda oluşan bu 24 omur bizim yaşam merkezimizdir. Omurgayı saran 140 kas katmanı vardır. Bu kaslar omurgaya sağlamlık ve esneklik kazandıran yapılardır.

Omurgamız değişik vücut bölümlerinde değişik isimler alırlar.

· Servikal omurlar boyun bölgesinde

· Dorsal omurlar sırt bölgesinde

· Lumbar omurlar , bel bölgesinde

· Sakral omurlar , pelviste

· Koksis, kuyruk sokumunda dır.

Bütün omurgamız iki taraftan boylu boyunca uzanan ligamentler tarfından korunur ama bu koruma en çok lumbar bölgede yoğunlaşmıştır.Bunun nedeni travnaya en çok maruz kalan bölge olmasının yanı sıra oturur pozisyonda en çok aşınan yer olmasıdır.Yaşamımızın % 50 sine yakın kısmını oturarak geçirdiğimizi düşünürsek lumbar bölgenin hem çok esnek hemde çok kuvvetli olması gerekmektedir.

OYSA:

Omurga, sadece yoganın değil, tüm yaşamın da temel direğidir. Fiziksel bedende sinir sisteminin yuvası, yoga anatomisinde

Üç ana hayat kanalının (nadi) geçtiği kutsal köprüdür. Yoga asanaları omurgadaki sıkışmaları serbest bırakmayı amaçlamaktadır. Omurgayla bağlantısı yokmuş gibi görünen pozların temelinde bile omurgadaki enerji (prana) akışını pürüzsüz hale getirmek gayesi vardır. Burgu, yani twist hareketleri omurgayı çabuk ve etkili bir biçimde canlandıran pozlardır. Alışkanlık ve yıllarla gelen duruş bozuklukları, muhtelif sinir sistemi aksamaları ve günlük neşe miktarı doğrudan ilişkilidir. Dik duran omurganın omurlarının arasında açılan mesafe, enerji ve kanın serbest dolaşımını mükemmel bir dengede tutar. Sıkışan enerji ise bedenin uç bölgelerine potansiyelin altında bir miktarda gidebilmektedir. Bu durum da göğüs kafesinde daralma yaratmakta, kişi kendini neşesiz ve halsiz hissetmektedir. Omurgadaki enerji sıkışmaları serbest kaldığında ise ayak parmaklarından başın tepesine kadar yoğun ve sürekli akan can (prana) duygusal bedende hafifleme hissi ve neşe olarak kendini göstermektedir. Çocukların omurgaları ile ruh hallerini gözlemleyerek de bu bağlantıyı hemen fark edebilirsiniz.

Bel bölgemizdeki bu beş omur ve etrafındaki kas gurupları çoğu hareketlerimizi yapmamızı sağlar ve birçok organımız da bu bölgemizde toplanmıştır. Yaşamımızda yaşadığımız birçok incinme de hep genelde bel bölgemizde oluşur. Aynı zamanda ruhsal gerginlik ve bunalımlarımız da kas gerilmesine yol açar ve gerilen kaslar bu şekilde daha kolay zedelenir, spazma sebebiyet verir. Omurları birbirine bağlayan bağlar’ da yanlış kullanım ve travmalar ile zamanla yıpranır. Böylece omurlar birbirine sürtünmeye başlar.

Bel, sırt ve karın kasları zayıflayınca hafif kambur durma eğilimi artar. Yaşla birlikte artan bel ağrılarının bir nedeni de kemik erimesi olabilir. Bu durum kasları uyarır ve spazma neden olur ya da sinirlere baskı yaparak ağrıya neden olur. Omurlar arası diskler zamanla nemli yapılarını yıpranma sebebiyle yitirince de, sertleşip yassılaşır böylece omurga kısalır. Yaşlandıkça boy kısalması denilen de budur. Yoga terapi egzersizleri ile bu kısalma da kesinlikle durdurulabilir. Yoga terapi de omurgaya ya çok önem verilir. Bunun nedeni de yoga felsefesinde kabul ana enerji kanalı olarak kabul edilen Sushumna nadi’ nin bu kanal olmasıdır. Ve yoga asanaları da ağırlıklı olarak omurga ve bel ile çalışır.

RİSK ETMENLERİ nelerdir?

1 Kalıtım
2.Yaşam biçimi, hareketsiz bir yaşam tarzı, oturarak çalışma veya yanlış oturuş, uzun süre araba kullanma
3.Meslek, huzursuz ve stresli iş ortamında çalışmak
4.Damarlardaki hastalıklar, şeker hastalığı, alkol, sigara bel bölgesine ulaşan oksijence zengin kan miktarını azaltır. Diskler oksijensiz ortamda daha kolay dejenere olur ve kendilerini tamir etme yeteneklerini kaybederler. Bu durum disklerin yıpranma sürecini hızlandırır
5.Şişmanlık
6.Ruhsal gerginlik ve stres bel ağrısını arttırır.
7.Binicilik, Jimnastik, golf, dalgıçlık, halter, güreş, futbol, basketbol, tenis gibi sporlar
8.Zor doğumlar ve kilolu bebek dünyaya getirmek
9.Ağır kaldırma, bilinçsiz hareket, eğilerek veya uzanarak yük kaldırmak gibi beli ve omurgayı zorlayan hareketler.
10.Ani ve kuvvetli bir şekilde hapşırmak ya da kuvvetli bir şekilde öksürmek

BEL VE OMURGA SORUNLARINI ÇÖZÜMLEMEK İÇİN NELER YAPMALIYIZ?

1.)Araba sürerken veya ev’de otururken arkanıza yastık koyun. Dik oturmaya çalışın. Veya uzanın. Uzanınca omurganın tüm yükünü alırsınız. Oturma bele baskı yaratır. Özellikle kamburlaştırarak oturmamalıyız.

2.)Ağır eşyaları kaldırırken vücuda yakın tutun. Diz çökerek çömelin. Ağır bir yükü belinizden yukarı kaldırmayın. Cisimleri vücudunuza dayayarak taşıyın.

3.)Gerginliği azaltın. Kas gevşetici egzersizler uygulayın.

4.)Ayakta durmak zorunda olduğunuz bir durumdaysanız, bir ayağınızı yükseltin veya birini öne doğru uzatın. Yüksek topuklu veya tamamen topuksuz ayakkabıları giymeyin. Ayakta belinizi sağa ve sola doğru çevirerek yerden bir şey almayın.Ağır cisimleri itmeyin yada çekmeyin.

5.)Otururken dizleriniz kalçanızın yukarısında olsun. Sandalye’de dik oturun. Kol konacak sandalye ve koltukları tercih edin. Mümkünse ayaklarınızın altına bir basamak çekin.

6.)Yumuşak, alçak ve içe çöken koltukları tercih etmeyin.

7.)Yağı azaltın. Beslenmenize dikkat edin. Bol kalsiyum alın. Kalsiyum bir elektrolittir. Kemik sağlamlığının temelidir. Kalsiyum D vitamini katkısıyla vücuda kazandırılır.(Kemikler sürekli yapım ve yıkım içindedir. Menopoza doğru östrojen azalınca kemiklerin kalsiyum kazanımı azalır. Kemikler koflaşır, yumuşar.)Süt, yoğurt, peynir tüketin. Bu besinler D vitamini de içerir. Yeşil sebze yiyin; Brokoli, karalâhana, ıspanak, balkabağı kalsiyum kaynaklarıdır. Sardalye konservesi, somon balığı kalsiyum içerir.

8.)Güneş ışığında yürüyüş yapın. Bedeniniz bol güneş alsın. Ama güneşin daha yumuşak ve eğik geldiği saatleri tercih etmeyi de ihmal etmeyelim.

TEDAVİ İÇİN NELER YAPILMALIDIR;

1)Bele uzman bir kişi tarafından masaj yaptırmak.

2)Düzenli egzersiz yapmak yitirilen kemik kütlesini ve kasları geri getirir. Kasları kontrollü ve sıkarak yapılan yarım mekik, karın egzersizleri belinize ve omurganıza kuvvet ve dayanıklılık kazandırır, Ama çok dikkatli ve bilinçli bir eğitmen eşliğinde yapılması şartı ile. BEL ve Omurga TERAPİ Yogası, yürümek, bisiklet, yüzme gibi egzersizler belimize çok faydalıdır.

3) Düzenli yapılan yoga terapi egzersizleri kaslara oksijen ve besin gidişini artırırken laktik asit gibi birikmiş atık maddelerin uzaklaştırılmasını sağlar. Mutluluk hormonu salgılatır. Tüm bu çalışmalar ve özel terapi yoga egzersizleri belimizdeki ağrılar ve sakatlıklar geçtikten sonra bırakılmamalı ve yaşam biçimi haline getirilmelidir.

2)Ağrı kesici ve ya kas gevşetici ilaçlar kullanmak, bele sıcak uygulamak, düz ve set bir yerde yatıp dizlerin altına yastık yerleştirmek ya da bir süre korse giymek.

BEL FITIĞI VE BEL RAHATSIZLIKLARI İÇİN YAPILABİLECEK birçok yoga egzersizi vardır. Bu egzersizler işte bel ve omurga terapi yogası kısmında daha çok önem kazanmaktadır. Hareketler bu sistemi bilen bir eğitmen eşliğinde dikkatle yapılarak bir daha ömür boyu bel ve omurga rahatsızlığı yaşamamak sizlerin seçimidir.

Sevgiyle sağlıklı bel ve sağlıklı omurlar ile kalın.

Banu DEĞER.

BHANU PRİYA

 
Toplam blog
: 9
: 3050
Kayıt tarihi
: 27.02.10
 
 

Banu Değer , 1983 yılında dönemin Türkiye’deki tek yoga merkezi olan Ananda Marga’da yoga çalışmalar..