Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Kasım '10

 
Kategori
Dostluk
 

Yol Arkadaşlığı

Yol Arkadaşlığı
 

Yol arkadaşlığı: Bir süre birlikte olup, beraber yürüdüğümüz kişiyle olan durum, yol arkadaşlığı...

Yaşantımızın her evresinde mutlaka bir "yol arkadaşımız" olmuştur.

Sosyal yaşantımızda eşimiz, iş ortamında çalışma arkadaşımız ilk akla gelenlerdir.

Daha küçük çapta yol arkadaşlıkları da vardır. Örneğin:

Uzun yolculuklarda yanımızdaki koltuk arkadaşımız...

Asker arkadaşlıkları,

Okul arkadaşlıkları...

Hastane arkadaşlıkları,

Hapishane arkadaşlıkları, (Allah korusun)

Belli bir işi sonuçlandırıncaya kadar yapılan iş ve ekip arkadaşlığı. (Bu iş bitince genelde bu arkadaşlıklar da biter.)

*********

Eşimizle ilgili;

Yaşantımızın belli bir noktasında başlayarak "ömrümüzün sonuna kadar" devam edecek yol arkadaşımızı çok iyi seçmek durumundayız. Zira bu seçimle gerçekte, bundan sonraki hayatın mutluluk içinde geçip geçmeyeceğine karar vermiş oluyoruz. Burada, önsezi, irade, mantık, bilgi ve tecrübeler önemli rol oynayacaktır. Şansın veya tesadüflerin rolü olduğu düşünülse de, akılcı mantık baş aktördür.

En uzun yol arkadaşlığı, eşimizle birlikte yol aldığımız evlilik kurumu arkadaşlığıdır.

Çalışma arkadaşlarımız ile ilgili;

Kurumsalda birlikte çalıştığımız "iş" arkadaşlarımızı seçme şansımız yok. Kaderimizdeki "yazgı" ile o kurumda tesadüfen birlikte çalışma durumu oluşmuştur. Uzun soluklu belli bir sürectir. Kaidelerle sınırlanmış çalışma sisteminde hoşgörülere de sığınılarak uzlaşılar içinde devam eden sıkıntısız, keyfe dönüştürülen atmosfer...

Asker arkadaşlığı:

Beyler yan yana geldiklerinde genelde askerliklerini konuşurlar. Bu, onların ortak konularıdır. Asker arkadaşlarını unutamazlar, sivil yaşamda da iletişime devam ederler. Hatta bazı öyküler duyduk ki, asker arkadaşları daha sonraları birlikte iş kurmuşlar bazıları da kızkardeşleri bağlantısıyla "akraba" olmuşlardır :))

Asker arkadaşlığının çok değerli oluşunu düşündüm, keza yatılı okul arkadaşlığı da öyle...

Ailesinden uzaktaki bu kişiler yalnızdırlar, güçlü değildirler. Sevgiyi, desteği en yakınındaki, kendisiyle aynı kaderi paylaşan kişiden alacaklardır. Karşılıklı sevgi ve destekleşme ile yüksek moral ve dayanma gücü oluşmaktadır.

Askerlik yapmadım ama yatılı okul deneyimleriyle bu atmosferi yaşadım.

Okul arkadaşlığı: Eğitim süresi sonuna kadar frekansların kesiştiği kişiler, başarılara birlikte imza atmak amacıyla, mini ekipler oluştururlar. Hedef bellidir, bunun için dayanışma gereklidir. Şartların gereği, ekibin her üyesi elinden gelen olanakları sergiler. Tek amaca odaklanmışlardır: Başarı...

Hastane arkadaşlıkları:

Bu blogu yazmama sebep olan kısım. Tedavi kurumlarında yatarak tedavi gören kişiler sürec zarfında, tüm iyi niyetleriyle birbirlerine yardımcı olmaktalar. Müthiş bir dayanışma ve motivasyon yüklemeleri görülüyor. Dostluk temelleri atılıyor, gönül köprüleri kuruluyor.

Yataklı kurumlara keyifsiz hatta biraz hüzünlü gelenler, iyileşmiş olmalarının yanında ümitlerini depolamış, mutlu bir şekilde taburcu oluyorlar ama geçici olarak kurdukları arkadaşlıklarının sonlanmasının burukluğu içinde...

Hapishane arkadaşlıkları:

Tahmin ediyorum ki bu gurup arkadaşlıklar da çok değerlidir. Hiç hapishane arkadaşlığı anısı dinlemedim. Varsayım benimkisi...Ellerinden alınmış özgürlükleriyle aynı kaderi paylaşıyorlar, katlanmak zorunda oldukları bu sürecte, öykülerini birbirlerine anlatacaklar hatta sırlarını paylaşacaklardır. Sanıyorum ki, ceza bitince arkadaşlıkları da bitecektir. Yine de bilinmeze bırakalım...

Çocukluk arkadaşlıkları:

Tadına doyamadığımız, hasretle andığımız çocukluk arkadaşlıkları...Saf, duru duygularla, beklentisiz, çıkarsız, en güzel candan arkadaşlıklar bu zamana rastlar...Hatta bazıları ayrı şehirlerde bile olsalar, yeniden bulma gayretiine girerler...Bu arkadaşlıklar, saflığın, tertemizliğin simgesidirler...

Blog arkadaşlıkları:

Sanal alemdeki bu arkadaşlıklara ne kadar güvenileceği tartışma konusudur. Kişi ana tanıtım sayfasında kendisi hakkında neler yazıyorsa, abartsa bile buna inanmak zorundayız. Bazen, yüzyüze tanışmalarda yazılanların çoğunun "yalan" olduğu görülmektedir. Sağlam şahsiyet sahibi kişiler, kendisi hakkında gerçek olmayan beyanlarda bulunmuyorlar. Bu guruptan arkadaş seçerken "çok daha fazla dikkatli" olunması gerekiyor.

Ekip Arkadaşlığı:

Belli bir işi belli bir sürede tamamlamak üzere kurulan iş arkadaşlığıdır. Süregenliği yoktur. Amaç bellidir, amaca ulaşılınca arkadaşlık da biter. Kişileri kullanmak veya kullanılmak gündeme gelebilir. Keşke dememek için başlangıçta seçim yaparken dikkatli ve titiz davranmak gerekir.

En güzel arkadaşlıklar menfaat beklentisinden uzak olanlardır. Bu tip arkadaşlıklar süregendir. Tek düşünülen iyi niyetli özverili, hissettirmeden yapılan manevi destekli gönüldaşlıktır. (Konumuzdaki gönüldaşlık aşkla ilgili değil.)

Tüm okurlara, katışıksız ve durul duygularla bezenmiş "doğal vedaya" kadar sürebilecek güzel arkadaşlıkları dilerim.

Yaklaşmakta olan kurban bayramınızı kutlarım, diğer günlerinizin de bayramlar tadında olması dileklerim ve,

Gönüller dolusu selam ve sevgilerimle...

Yurdagül Alkan.

 
Toplam blog
: 344
: 1671
Kayıt tarihi
: 09.04.09
 
 

Özel bir finans kuruluşundan emekliyim. Hayatın her aşamasını acısıyla tatlısıyla yaşamış biri ol..