Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Kasım '19

 
Kategori
Felsefe
 

Yol Hakkında Düşünmek

"Bir şey vardı, tanımlanmamış ancak tamamlanmış
Gökyüzü ve Yeryüzü'nden önce doğmuş
sınırsız gibi sessiz, değişmeyen bağımsız
yorulmadan her yerde olan
kısaca Dünya'nın Ana'sı
adını bilmediğim için onu Yol diye isimlendiriyorum."

Lao Tzu

Yol hakkında düşünmek... O'nu düşünmeyi bıraktığım/unuttuğum/kaybettiğimi zannetttiğim zamanlar oldu. Her seferinde ordaydı; kafamın içinde, kalbimde, zihnimde ve içimde olduğu kadar dışarda, her yerde..

Özellikle yol ayrımlarında daha iyiye ya da daha kötüye doğru giderken baskın bir şekilde ordadır. Her zaman yerli yerindedir; hiç ıskalamaz/kayırmaz/harcamaz/kaybolmaz.

I Ching'de bilenler bilir; insan hayatında iyilikler, kötülükler, eğilimler, seçimler, çukurlar, kararlar, küçük küçük atılan ve büyük sonuçlara sebep olan adımlar ve tüm bunların sonuçları vardır. O yüzden I Ching, kötü talihten ve iyi talihten bahseder. Bunların kişinin yazgısı içinde kendi karar ve adımlarıyla iyiye ya da kötüye evrildiğinden bahseder. Bu evrilmelerde işaretler vardır. İyiye ya da kötüye gittiğini belirten işaretler. Yol, hep arkandadır, hep önündedir, hem yanındadır, hem karşındadır; tamamen sana bağlı!
Yol... Üzerine konuşulacak/düşünülecek/görmek ve hiisetmek için uzun uzun bakılacak öyle çok şey var ki... Yol; rehberlik sunarken, işaretler verirken, ışıklar yakarken uyur ya da uyanık olmamızla ilgili yaşadığımız açılımlar, hayatlar, yazgılar...

Yol... İçimde rehberliğin hep var. Varlığından haberdar olduğum için ne de şanslıyım. Ve Lao Tzu; ne güzel anlatmışsın onu... Yürekten sana da teşekkürler. Bilgelik, cahillik, ışık, karanlık, öfke, sevgi, keder, mutluluk, hastalık, sağlık; herbirinize teşekkürler. Mesajlarını, işaretlerinizi, yolun parçası olduğunuz durumları sağlıklı değerlendiremediğimde üzerinde düşünmeye devam eden özvarlığım da teşekkürü hak ediyor! Ona da tekrar tekrar teşekkürler.

Her bir insan üzerinde ilmek ilmek ve benzersiz bir şekilde ağlarını ören ya da çözen hayat! Sana ne diyeceğimi bilemiyorum. Büyük bir sanat eseri ve aynı zamanda sanatçının bizzat kendisisin. Varlığım tüm her şeyi göremiyor, anlayamıyor, çözemiyor ama heyhat kaçımız çözmüş! Belki çözmek için uğraşan gafiller arasındayımdır, böyle bir şeye hiç gerek yoktur ve boşa kürek çekiyorumdur.

Olsun, sana da teşekkürler, hayat! Sana da teşekkürler..
 

 
Toplam blog
: 118
: 631
Kayıt tarihi
: 07.10.13
 
 

İnsanın kendinden bahsetmesi meselesi benim için zor konuların başında gelir. Bu anlamda söyleneb..