Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Eylül '08

     
    Kategori
    Güncel
     

    Youtube.com’un Türkiye macerası

    Genel tanımıyla Youtube.com, video ekleme veya izleme, ayrıca resim ekleme veya var olan resimlere bakma imkânı sağlayan, internet’teki en popüler video barındırma sitesidir. Kullanıcılar bu siteye ancak telif hakkı izni alınmış videolar yükleyebilirler. Pornografi, şiddet, tehdit, reklâm ve suç sayılan içerikler YouTube.com'a yüklenemez.

    YouTube’un Türkiye tarafından erişimi ilk olarak, T.C. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı emriyle,

    6 Mart 2007’de, T.C. İstanbul Nöbetçi 1'inci Sulh Ceza Mahkemesi tarafından engellenmiştir. Bu yasağın kaynağı ise 18 yaşındaki Yunan öğrenci Kostas Papafloratos tarafından "Stavreatos" takma adıyla[1] 3 Mart 2007 YouTube'a yüklenen ve Mustafa Kemal Atatürk'e hakaret içeren video olarak gösterilmiştir. İşte o zamanlar, ATAMIZA yapılan bu çirkin saldırı bizi gerçekten sinirlendirmiş ve çoğumuzun büyük tepkisini toplamıştı. Yine de, yurtdışındaki bir arkadaşının düğün görüntülerine bakmak için YouTube.com sitesine ulaşmaya çalışan bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının, Türk Telekom tarafından siteye konulan, «Bu siteye erişim mahkeme kararıyla engellenmiştir.» yazısıyla karşılaşınca, fena halde kafası karışır. Hakarete uğradığı yetmemiş, özgürlüğü de kısıtlanmıştır, yemiştir, bu durumda Yunanlı öğrenci Kostas, Türk halkına tahmin ettiğinden çok daha fazla zarar vermiştir ve sanırım bu durumdan tek karlı çıkan, bu Yunanlı genç olmuştur.

    Bu görüntüleri yükleyen kullanıcılarını engellemeyen YouTube'a erişim, T.C. Ankara 12. Sulh Ceza Mahkemesi'nin 17 Ocak 2008 tarihindeki kararıyla ikinci, henüz bu yasak kalkmadan Sivas 2. Sulh Ceza Mahkemesi kararıyla üçüncü kez engellendi. Mayıs 2008’de çeşitli Sulh Mahkemeleri tarafından, birbiri ardına, bu siteye erişimi engelleme kararları çıkmıştı, kısacası bir yasak bitmeden, bir diğeri başlamaktadır.

    Türk Telekom, 5 Mayıs 2008’tan beri erişime kapalı bulunan sitenin, (Tüm dünya genelinde YouTube.com’a Türkiye ile birlikte sadece Çin, Pakistan ve Tayland’da yasak getirilmiştir) dün gece erişime açıldığının müjdesini verdi. Fakat Youtube'a tüm Türkiye'nin yeniden ulaşabilmesi için DNS'lerin tamamının yenilenmesi gerekiyor ve bu, bölgelere göre değişmekle beraber 24 ile 72 saat arası sürecek. Bu zaman zarfında YouTube.com’a ulaşım, herhangi bir mahkeme tarafından yeniden engellenirse, sanırım buna pek de fazla şaşırmayız..

    Bence, tüm bu olanların en kötüsü, bu siteye ulaşamamamız değil, bu saçma, utanç verici ve anti-demokratik yasaklara verdiğimiz tepkinin yetersizliğidir. Bu yasaklar ki, bizim en önem verdiğimiz değerleri, hatta Atamıza karşı duyduğumuz büyük sevgiyi kullanarak, bizi aptal yerine koydu; bu yasaklar ki Türkiye’deki tüm internet kullanıcılarının hür iradesini elinden aldı, bu yasaklar ki, diğer birçok ülkenin önünde bizi küçük düşürdü ve bu yasaklar ki bir son değil; sadece bir başlangıcın provasıdır.

    Peki, bu oyunda, uğradığımız haksızlığa, biz nasıl karşılık verdik? Birkaç küçük muhalif grup kendileri arasında fikir alışverişi yaptılar (chat’leştiler), bir kaç konuşmacı bir yerlerde bir şeyler söyledi. Doğru dürüst bir miting, bir yürüyüş, bir protesto bile yapılmadı. Devlet hür irademizi öylece elimizden alıverdi ve biz en çok, bu siteye başka yollardan nasıl girilebileceği (Bizim tipik Şark kurnazlığımız) üzerine başka siteler kurduk, birbirimize e-mailler attık, tüm uğraşlar sonucu siteye erişebildiysek, kendimizle gurur duyduk. Hepsi bu...

     
    Toplam blog
    : 1
    : 1820
    Kayıt tarihi
    : 01.09.08
     
     

    Çevirmenim ve İstanbul'da oturuyorum. Hayvanları, kitapları severim. Rock ve Klasik müzik dinlerim..