Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Aralık '07

 
Kategori
Haber
 

YTL meselesi

YTL meselesi
 

Sözün Özü: Milyarlarla, milyonlarla konuşmayı bırakalım artık ....

YTL’ye geçeli iki yıl oldu. Hala bir çok insan milyarlarla, milyonlarla konuşuyor. Sanıyorum bunun toplumda yarattığı bir psikolojik alt yapı var. İnsanlar bir şeyler alıp ödeme yaptıklarında şu kadar milyara ya da milyona aldım diyerek o aldığı malın değerini yükselttikleri gibi bir psikoloji içindeler. Bakan bile çıkıp asgari ücreti 435 milyon yaptık diye açıklama yapıyor. Milyon deyince çok para vermiş oluyor. Sadece 435 YTL yaptık dese asgari ücretin ne kadar düşük kaldığını insanlar fark edecek galiba. Yarışma programında sunucu ikramiyeyi milyarlarla ifade ediyor. Böylece verilen ikramiye çok büyük oluyor. Marketlerde, mağazalarda tezgahtarlar sattıkları malın fiyatını hala milyonlarla ifade ediyorlar.

Atatürk bir gece de bu ülkenin alfabesini Arap harflerinden Latin harflerine geçirdi. Biz iki yılda hala YTL ye geçmeyi başaramadık. Atatürk’ün başarısının boyutlarını bu küçük örnek bile kanıtlamaya yeterlidir.

YTL ye geçmede neden zorlandığımızı psikologlar ve sosyologlar araştırmalıdır. İyi bir tez konusu olabilir. Bu direnç insanlarımızdan mı kaynaklanıyor? yoksa yönetimlerin konuya yeteri kadar ağırlık vermemesinden mi? Bir YTL konusunda yaşanan bu direnç acaba diğer yasaların hayata geçirilmesinde yaşanan zorluklar içinde bir gösterge olabilir mi? Yasayı yapmak yeterli olmuyor demek ki, onu hızla hayata geçirecek inanç ve kararlılık gerekiyor .

Alış veriş yaparken hala milyar ya da milyondan bahseden kimle karşılaşırsak lütfen uyaralım. Bu konuda hiç olmazsa biz kararlı davaranalım.

Dr. Erdener ILDIZ

28 Aralık 2007

 
Toplam blog
: 80
: 805
Kayıt tarihi
: 25.09.07
 
 

Elektronik yüksek mühendisiyim. Bilgisayarlı kontrol sistemleri üzerinde doktora yaptım. Bir  şirke..