Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Temmuz '15

 
Kategori
Beslenme
 

Yüksek kalorili besin değeri az gıda daha pahalı olacak

Yüksek kalorili besin değeri az gıda daha pahalı olacak
 

Bizde adettir el kadar bebekler emzik alsın da ağlamasın diye emzik şekere batırılır, çocuk yemek yemiyorsa yemeği, şekerli bir gıda veya şeker katılarak hazırlanır. Eve misafir gelecekse çocuklar için kekler, börekler açılır, pastalar yapılır. Bol şekerli içecekler masanın baş köşesinde yer alır. Hele bu bayram günlerinde donatılır sofralar, hangi eve gitseniz tatlılar, börekler ikram edilir. Lezzetlerine diyecek sözüm yok… Hangimiz su böreğine “hayır” diyoruz veya yeni açılmış ev baklavası gelmişse önümüze geri çeviriyoruz.

Ama ya çocuklar…

Onların büyüme çağında en son ihtiyaç duydukları besinler bu gıdalar. Ayda yılda bir yeniyorsa tolere edilebilir  belki ama bazı evlerde beslenme şekli ne yazık ki genellikle bu yönde.

Tabii bu durum sadece evde kalmıyor. Dışarıdan çocukların veya ebeveynin aldığı abur cubur tabir ettiğimiz gıdalar da eklenince liste genişliyor.

Bilim insanları çocukları hazır satılan abur cubur ve yüksek kalorili besin değeri az ürünler ile tanıştırmamamız yönünde uyarılar yapıyor. Bu uyarılar sadece obezite veya kilo alımıyla ilgili değil. Çocuğun genel sağlığı ile de alakalı.

Batı ülkeleri ise yıllardır çocukları korumak ve beslenme şeklini değiştirmek için bu ürünlerden fazla vergi alımı konusunu tartışıyor.  Bu tartışmalar devam ederken İngiltere somut bir adım attı. İngiltere’de uygulanacak sistem ile abur cubur gıdalardan ve kalori değeri yüksek, bol şekerli içeceklerden ekstra ücret alınacak.

Çok yerinde bir uygulama olduğunu düşünüyorum. Darısı başımıza.

 
Toplam blog
: 114
: 309
Kayıt tarihi
: 22.12.14
 
 

Gazeteci  ..