Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Kasım '10

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Yumurta yarışı ve tartışabilmek

Yumurta yarışı ve tartışabilmek
 

Yumurta yarışını gördünüz mü hiç, nasıl yapıldığını bilir misiniz? Yumurta bir kaşığa konur. Kaşık dişlerinin arasına alınır. Başlangıç çizgisinden, bitiş çizgisine kadar yumurta kaşık içinde düşürülmeden taşınır. Çizgiye ilk varan yarışmayı kazanır. Yarışmada yumurtayı dişlerinin arasındaki kaşıkla taşımak belki zor bir iş. Ancak asıl zor olan, o zor işi yaparken insanlar tarafından rahat bırakılmamaktır. Diğer yarışmacıların ve izleyicilerin engelleme ve güya teşvik çabaları yarışmacıyı çoğunlukla şaşırtır ve yumurta kırılır.

Bu yarışmayı hep insanların tartışmalarına benzetirim ben. Evde, okulda, kahvede, TV lerde ve forumlardaki tartışmalar bana hep yumurta yarışını hatırlatır.

Düşüncesi olan, sözü olan (yeni eski fark etmez) bunu ortaya koyduğu anda, çevresindeki insanların çoğunluğunun da o konuda düşüncesi ve sözü olduğu ortaya çıkar. Çevredekilerin çoğunluğu onunla kendilerini yarışmak zorunda hissederler. Asla o çizgiye ulaştırılmaz. Yolu kesilir. Hedef şaşırtılır. Gitmek istediği yer yanlış denilir. Baştan itelenip kakılır. O yüzden bireyler düşüncelerini kendilerine saklarlar. Oysa ülkemizde insanlar arası iletişim çok zayıftır. Hızla sağlamlaştırılmalıdır. Buda doğru olanın anlatılmasına izin vermekten geçer. Yani size göre etik olanın değil…

Tartışma genelde bireyin bir sorunu dile getirmek ya da bir soruna çözüm üretmek için kendi bulduğu yöntemleri paylaşmak istemesinden kaynaklanmaktadır. Birey bu düşüncesini paylaşmak, insanlara duyurmak, hatta doğrumu acaba diye tartışmak ister. Bu düşünce onun için zaten yumurta kadar hassastır, kırılgandır. Duygularından çok emin olanlar, diğer insanları ikna etmek için uğraşır. Çok emin değilseler, tartışmaya açarlar. Çok farklı değil iki durumda. Önemli olan bireyin düşüncesini iletebilmesidir, yani yarışmadaki o çizgiye ulaşmasını sağlamaktır. Bireyin düşündüklerini doğru anlatmasına izin verilmelidir. Hatta çeşitli sorularla anlatmasına yardımcı olmak, deşmek gerekir. Kendisini tedirgin hisseden birey çoğunlukla o tartışmalarda asıl düşüncesini anlatamaz. Birey o düşüncesini tam olarak anlatabildikten sonra, yani o çizgiyi geçtikten sonra diğer düşüncelerle kıyaslanmalı elbet. Ancak düşünce üretimi ve paylaşımı yumurta taşıma yarışmasına dönüşmemeli. Bireyler aynı dişlerin arasında, kaşıkta taşınan yumurta gibi taşıyorlar zaten düşüncelerini. Onu düşürmek için uğraşmak eğlence değil. Aksine bireyin o düşüncesini taşıyabilmesi, aktarabilmesi, iletişimi sağlayabilmesi, toplumsal barışın yarısı demektir.

Oysa ülkemizde yapılan tartışmaların çoğu özgürlükleri bir ileriye aşamaya taşımak yerine, nasıl engel oluruz şeklinde oluyor. Yumurta nasıl düşürülür yani ve çaktırmadan teşvik adı altında…

Tartışma kültürünün alt etme kültüründen kurtulması gerekir... Karşındakine yardım etmektir aynı zamanda tartışma... Onun meramının anlaşılmasına, katkıda bulunulmasına, eklemeler yapılmasına, gerektiğinde alkışlanmasına da yaraması gerekir tartışmaların...

 
Toplam blog
: 615
: 948
Kayıt tarihi
: 25.06.10
 
 

1959 Denizli doğumluyum.. İ.Ü. İktisat Mezunuyum.. Emekliyim ve hala çalışıyorum.. Yaşam bizden önce..